Son zamanlarda YMYL ve Google EAT oldukça popülerlik kazandı. Site yöneticileri “YMYL nedir?” ve “Google EAT Nedir?” gibi sorular sormaya başladı. Daha önceki yazılarımızda bunları açıklamıştık. Bu yazımızda EAT puanını arttırmak için ipuçları hakkında bilgi vereceğiz.
Yazı İçeriği
EAT Nedir? – EAT Puanını Arttırmak İçin İpuçları
Öncelikle sizlere EAT nedir? biraz bahsedip daha sonra EAT puanınızı arttırmak için ipuçları vererek EAT puanınızı nasıl geliştirebileğinize dair ipuçları vereceğiz. O zaman EAT nedir? ile başlayalım…
EAT Nedir?
Uzmanlık, Yetkinlik ve Güvenilirlik kelimelerinin İngilizce karşılıkları olan Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness kelimelerinin baş harfi alınarak oluşturulan bu kelime, internette araştırma yaptığınızda karşınıza EAT ve E-A-T olarak 2 farklı şekilde çıkabilir. Kelimelerin Türkçe karşılıklarından da anlaşılacağı üzere EAT, Uzmanlık, Yetkinlik ve Güvenilirlik ile alakalı. Daha ayrıntılı bilgi için, daha önce oluşturmuş olduğumuz “Google EAT Nedir?” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.
EAT Puanını Arttırmak İçin İpuçları
Öncelikle Ağustos ayı başında gerçekleştirilen büyük Google algoritma güncellemesini ve web siteleri üzerindeki etkisini sizler için derlemiştik. Ağustos ayında gerçekleştirilen Google Algoritma Güncellemesi hakkında resmi bir açıklama yapılmamıştı. Taki Ekim ayının başına kadar. Google Ekim ayının başlarında son algoritma güncellemesini doğruladı.
Son algoritma güncellemesi ile Google, artık içerik kalite puanını daha çok ön planda tutar hale geldi. İçerik kalite puanları sitenizin sıralamasını doğrudan etkilemiyor. Ancak dolaylı yoldan olumlu veya olumsuz yönde etkilenmenize de yol açabilir vaziyette.
EAT puanında baz alınan ana faktörler ise Uzmanlık, Yetki ve Güvenilirlik. Google özellikle bu 3 ana faktöre oldukça fazla dikkat ediyor. Peki EAT puanını arttırmak için neler yapmalısınız?
1 – Web Sitesinden Kimin Sorumlu Olduğunu Açıkça Belirtin
Web sitesinde yer alan “Künye” bölümleri bu bilgileri vermek için oluşturulmuş sayfalardır. Sitenizde mutlaka sitenin künye bilgilerinin bulunduğu bir sayfa bulunmalıdır. Bu sayfa içerisinde sitenizin sahibi, genel yayın yönetmeni, editör bilgileri, sitenin altyapısı, sitenin sahibi olan firmanın açık adresi, sitenin hangi altyapıyı ve sunucuyu kullandığı vb. birçok bilgi barındırır. Bu bölüm sitenize “Google News (Google Haberler)” kaydı alırken de mutlaka kontrol edilir ve News kaydı almanın kuralları arasındadır. Bu yüzden eğer sitenizde künye bölümü yoksa veya var ama eksik bilgiler yer alıyorsa bunları tamamlamanızda fayda var.
2 – Oluşturulan İçeriğin Uzman Kişiler Tarafından Hazırlanmış Olması
Özellikle YMYL içeriklerin yani, siteyi ziyaret eden kişilerin sağlıklarını ve/veya maddi durumunu doğrudan etkileyebilecek içeriklerin alanında “Uzman” kişiler tarafından yazılması gerekmektedir. Örneğin sağlık konusunda oluşturulan içeriğin sağlık sektöründe yer alan bir kişi tarafından veya Uzman kişi danışmanlığında oluşturulması gerekir. Alanında uzman kişiler tarafından oluşturulmayan bu içerikler siteyi ziyaret eden kullanıcıların sağlığını kaybetmesine yol açabilir.
Aşağıda yer alan Cem Yılmaz videosunun 1. dakika 57. saniyesinden itibaren bu durum çok iyi bir şekilde anlatılıyor. 🙂 Sağlık konusunda herkes bir fikre sahip ancak alanında uzman kişi sayısı çok az.
3 – Sitenizin Güvenliğine Önem Verin
Site güvenliği ve site güvenilirliği sıkça karıştırılan kavramlar. Güvenilirlik kullanıcı itibarı ve içeriğinizin doğruluğu ile alakalı olsa da, aynı zamanda site güvenliği ile de alakalıdır. Bu yüzden sitenizin güvenliğine de önem vermeniz gerekmektedir. Sitenizi HTTP’den HTTPS’e geçirmemeniz durumunda hem site güvenliğiniz hemde kullanıcıların karşısına çıkan “Güvenli Değil” ibaresi yüzünden kullanıcı güvenilirliği risk altına girer. Örneğin bir e-ticaret sitesinden örnek verecek olursak birçok kullanıcı “Güvenli Değil” ibaresini gördüğünde siteyi ziyaret etmekten vazgeçer, sitenin trafik ve gelirleri düşer. Bu durum Google tarafından da oldukça yakından takip ediliyor ve EAT puanının düşmesine yol açabiliyor. Tabi site güvenliği sadece HTTPS’e geçişle sağlanmıyor. Sitenizin her konuda güvenliğine dikkat etmelisiniz.