Ana SayfaSEOEditörlerin SEO hakkında bilmesi gereken 6 madde

Editörlerin SEO hakkında bilmesi gereken 6 madde

-

SEO temellerini öğrenmek ve içeriği SEO uyumlu makale içerik editörlerinin yazdıkları makaleleri daha geniş kitleye ulaşmasını sağlayabilir.

Yazılan içeriklerin arama motorlarında üst sıralara çıkmalarını ve bu çalışmaların nasıl yapılacağını bilmek SEO uzmanının ve editörün hedeflerindendir. Sürekli olarak içerik paylaşılan internet sitelerine trafik çekmek hem editör hem de SEO uzmanlarının ortak hedefidir.

SEO Uzmanlarının yanı sıra Editörlerin SEO hakkında bilmesi gereken 6 madde listesi hazırlayacağınız içeriklerin daha fazla trafik almasını sağlayabilir.

SEO Uyumlu Makale Trafiğinizi Artıracaktır

Yapılan son araştırmalarda ankete katılan ABD vatandaşı yetişkinlerin %65’i haberleri araştırmak için arama motorlarından arama yaptıklarını iletti.

Haber okuma platformları istatistiği

Yapılan bu araştırmadaki istatistiğe göre editörlerin hazırladıkları makalelerde SEO’ya öncelik vermeleri büyük bir avantaj olacağı görülüyor.

Arama Motoru Optimizasyonu çalışmaları yapılırken modası geçmiş çok fazla yanlış fikirler ortaya çıkabiliyor fakat SEO konuşulduğu gibi değildir. Google gibi gelişmiş arama motorları kullanıcılar ve ilgili içerik arasında ortak noktaları bulmaya çalışıp eşleştirir. Hazırladığınız içeriklerde başlık, kanal ve kelimeler müthiş olabilir fakat arama motorlarının kafasını karıştıracak içerikler sıralama almayabilir.

SEO uyumlu makale nasıl hazırlanır

İlk olarak kendinize sormanız gereken şu: “İnsanlar bu makaleyi bulmak için hangi anahtar kelimeleri yazacaklar?”

SEO Uyumlu makale de dikkat etmeniz gereken önemli üç basit kural var: Başlıkta bulunan anahtar kelimeler, Başlıklama kullanımı ve anlaşılabilir URL’ler. En basit bu üç kurala dikkat etmeniz içeriğin tamamen SEO uyumlu hale geldiği anlamına gelmiyor fakat SEO için optimize etmenize yarayacak unsurlardandır.

Başlık etiketleri kullanımı

Bu Arama sonuçlarında büyük öneme sahip en önemli metin parçasıdır. Başlık etiketini en iyi uygulama yöntemi şunlardır;

  • Makalenizdeki ana anahtar kelimeyi ekleyin,
  • Boşluklar dahil 77 karakterin üstünde olmamalı,
  • Okuyucuların kafasını karıştırmayacak, öz ve gerçek başlıklar seçin,
  • Önemli kişilerin yerini, adını ve olayı doğal bir şekilde kelimeler arasında geçirin,
  • Çok süslü noktalama işaretleri kullanmayın. (Özellikle çift tırnak işaretleri “”)

Başlık

Başlığınız başlık etiketleriyle aynı yazılmalı ve sayfa içerisinde H1 olarak geçmeli. Ayrıca h1 etiketinden bir sayfada da bir defa geçmeli.

URL

URL’ler kullanıcıların gözünü yormamalı. Sayfa başlığı ile sayfa urlsi aynı olmalı. Burada isteğe bağlı olarak cümle içerisindeki bağlaçları kaldırabilirsiniz.

Meta açıklamalar

Arama motorlarında içerik hakkında bilgi verdiğiniz açıklama satırında kullanıcıyı tıklamaya teşvik edecek ve tıklanma oranını artıracak bir metin girmelisiniz.

  • Başlıkta kullanılan anahtar kelimeniz ve içeriğinizi anlatan kısa bir cümle ile doldurun.
  • Tıklanma oranınızı artırması için mümkün olduğunca eylem fiili ile başlayın.
  • Boşluklar dahil 177 karakterden uzun olmamalı.
  • Ayrıca kullanıcıların ilgilendiği tarih/saat/konum gibi ikincil anahtar kelimeleri de geçirebilirsiniz.

Haber özeti

Bazı haber makalelerinde rastlamış olabileceğiniz kısa özetlerdir ve yazının başlığı ile ana gövdesinde bulunur. H2 olarak etiketlenmeleri ve başlığın hemen arkasından gelmelidir ve çoğu zaman meta descriptionlarla eşleştirmek müthiş olabilir.

Site içi linkleme

Site içi linkleme hem linklediğiniz sayfa hem de halihazırda olan sayfanızın değerini artırabilir. Linklediğiniz sayfanın bulunabilirliği artarken arama motorlarına bunların web sitesindeki önemli sayfalar olduğuna dair güçlü sinyaller verir. Örnek;

En iyi WordPress SEO eklentileri

Resimler

Bir içerik editörünün yapabileceği, içeriği optimize etmenin en iyi yoludur.

  • Ölçeklendirme: Google görüntülerin minimum 1200 piksel genişliğinde ve üç en boy oranlarından birisini olmasını istiyor: 16×9, 4×3 ve 1×1.
  • Alternatif metin: Haberi okurken fare ile görselin üzerinde geldiğinizde gözüken metindir. Metin başlığıyla eşleştirmelisiniz.
  • Görselin adı: Görseli siteye yüklemeden önceki adı da çok önemlidir. Örneğin En İyi Çay Markaları haberinde öne çıkan görselin adı en-iyi-cay-markalari.jpg olmalıdır.
  • Resim alt etiketi: Birincil anahtar kelimelerin geçtiği ve görsel hakkında bilgi veren kısa açıklamalar kullanılmalı.
  • Resim Boyutu: Görselin resim boyutu sayfa boyutu için önemli bir etken, içerik içerisine eklediğiniz görselleri eklemeden önce sıkıştırabilirsiniz. Görselleri sıkıştırmak için tinypng kullanabilirsiniz.

Mükemmel optimize ettiğiniz SEO Uyumlu Makale yayın için hazır, Editör kısmında seo kurallarına uyarak içeriğinizi arama motorlarında optimize edebilirsiniz.

Emirkan Damar
Emirkan Damar
SEO alanında yazılar yazan Emirkan, iki yılı aşkın İmza İnternet Teknolojileri ekibinde yer alıyor. 20 Yaşındayım, Nişantaşı Üniversitesinde Bilgisayar Programcılığı ikinci sınıf öğrencisiyim, okuluma ek olarak İmza İnternet Teknolojilerinde Dijital Pazarlama alanında çalışmalar yapıyorum. Kişisel bloğumda da kendi deneyimlerimi ve dijital gelişmeler hakkında tecrübelerimi ve güncellemeleri sizlerle paylaşıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?