Başlangıçta arama motoru olarak hayatımıza giren Yahoo ilerleyen dönemlerde e-posta, mesajlaşma uygulamaları, e-posta grupları vb hizmetleri de bünyesine katarak pazarda önemli bir yer edinmiştir. Gelişmelere kayırsız kalmayarak Yahoo Movie, Yahoo Music, Yahoo News vb gibi servisleri yayına alarak sosyal paylaşım ağı haline gelen Yahoo’yu geçen hafta alacağını duyuran Verizon, bu hafta alınan kararla Yahoo’yu 4.8 milyar dolara satın aldı. Yahoo yönetim kurulu başkanının ve adaylarının onay verdiği satışla Yahoo artık Verizon’un oldu.
Yazı İçeriği
Efsane Arama Motoru Yahoo!
1995’te arama motoru olarak internet dünyasında yerini alan Yahoo geçmişteki parlak günlerinde değerlemesi 125 milyar dolara kadar yükselmesine rağmen yaptığı pik sonrası önlenemez bir düşüş yaşamaya başladı.
1998’de Google kurulduktan bir süre sonra Yahoo’nun dikkatini çekmiş ve 1 milyon dolar teklifi kabul görmemişti. Bir süre arama sonuçları için Google ile iş birliği yapan Yahoo aslında Google’ın bugünlere gelmesinin önemli mimarlarından olmayı başardı. Aradan geçen 4 yıl sonrasında 2002’de daha önce Google’ı almamanın hata olduğuna karar verip tekrar almaya çalışarak bu sefer 3 milyar dolar teklif yaptılar ve gelen 5 milyar dolar talebini yüksek bularak yine almadılar. 2004 yılında Çin’in en büyük e-ticaret sitesi Alibaba’nın %40 hissesini 1 milyar dolara satın alan Yahoo 2012 yılında aldığı bu hisseleri 7.6 milyar dolara Alibaba’ya devretmişti. Geçen zaman içerisinde yeterli gelişimi gösteremeyen Yahoo düşüş trendine başladı. 2008 yılında Microsoft’un Yahoo’yu satın almak için yaptığı 44.6 milyar dolarlık teklifi kabul etmedi. 2016’ya geldiğimizde ise Verizon 4.8 milyar dolara Yahoo’yu satın aldı.
Büyük Web Portalı Yahoo
1995 yılında Stanford öğrencisi olan Jerry Yang ve David Filo tarafından Kaliforniya’da kurulan şirket ilk önemli kriz deneyimini neredeyse çeyrek asırlık kuruluşa sahip olan firma Datcom balonu zamanı 2000’de yaşadı. Dünyaca ünlü web portalları arasında bulunan Yahoo, Silikon Vadisi’nin en köklü şirketlerinden bir tanesidir. Düşüşün görülmeye başladığı dönemde Google’ın en üst kademelerinden Marisa Mayer’ı CEO olarak Yahoo bünyesine katması ile bir geri dönüş beklentisi hissttirdi. Takip eden süre içerisinde 2013’te 1.1 milyar dolara bünyesine kattığı Tumblr ve 2014’te 11.9 milyon dolara satın aldığı Message Me gibi siteler taze kan aradığını ve atılım yapmak için çalıştığını gösteriyordu. Bir süre önce satış kararı alan Yahoo’nun bu negatif sürece girmesinde Tumblr’dan yaptığı 700 milyon dolar (http://www.indir.com/haberler/yahooyu-700-milyon-dolar-zarara-sokan-hamle) zarar da etkili oldu.
Yahoo ile Birlikte Verizon’un Medya Gücü Artırıyor
ABD’nin en önemli kablosuz telekomünikasyon servis sağlayıcısı olan Verizon geçtiğimiz sene bir başka internet şirketi AOL(America On Line)’u 4.4 milyar dolara satın almıştı.. Yahoo’yu da satın alarak dijital platformdaki arama, mobil ve içerik gibi departmanlara da sahip olarak gücüne güç kattı ve küresel bir mobil medya şirketi olma yolunda önemli bir adım attı.
Verizon Bünyesindeki Firmalar
ABD’nin köklü dijital platformları arasında bulunan Verizon bünyesinde yer alıyor. Bünyesinde yer alan dünyaca ünlü firmalar arasında Techcruch, Autoblog, Huufngton Post ve AOL gibi markaların olduğu Verizon Yahoo gibi güçlü dijital alanda söz sahibi platformu da satın alarak, dünya dijital platform alanında söz sahibi oldu.
Marissa Mayer Verizon’da Olacak mı?
NY Times’in haberine göre Yahoo’nun CEO’su Marissa Mayer’in artık Verizon’da olması beklenmiyor. Kulislerde dolnan bilgilere göre Marissa Mayer’e toplam 57 milyon dolar tazminat ödenmesi söz konusu. Önümüzdeki günlerde Marissa Mayer’in devam edip etmeyeceğini hakkında bir açıklama yapmasını bekliyoruz.