SEO’daki başlık etiketleri, sizin en önemli iki okuyucu grubu olan insanlar ve robotların demografik bilgileri için kitabınızın başlığı gibidir. İnsanlar, bağlantıyı tıkladıklarında sayfanızda neler bulabileceklerini bilmelidir, en azından tahmin edebilmelidir. Robotlar (tarayıcılar) başlık etiketi gibi bir çok önemli SEO sıralama sinyali ile bir sürü faktörle sayfanıza ve içeriğinize öncelik tanır. Başlık etiketlerini tarayıcılara ve okuyuculara en uygun şekilde optimize edilmelerini sağlamak için sizlerle paylaşacağımız En İyi SEO Başlık Etiketleri Uygulamalarını inceleyelim.
Yazı İçeriği
Başlık Etiketleri Nedir?
<Title> etiketleri, web sayfanızın HTML kodunun <head> bölümünde bulunan bir HTML öğesidir.
Web sayfanızın HTML kodunda aşağıdaki gibi görünmelidirler:
<Head>
<Title> Başlığınız </ title>
</ Head>
Bu başlıklar şu bölümlerde görünebilir:
- Arama motoru sonuçları
- Sosyal medya mesajları
- Sohbet penceresi mesajları
- Tarayıcı sekmeleri
Başlık Etiketleri Neden Önemlidir?
Başlık etiketleri önemlidir; çünkü bir kullanıcı bir sayfayı tıkladığında okuyuculara hangi bilgileri görebileceklerini belirtirler. Arama motorları için aynı nedenden dolayı önemlidir ancak bir arama sorgusunun sonucunda web sayfasının alaka düzeyini belirlemek için de işlev görürler.
Google, başlık etiketinizden hoşlanmıyorsa, kullanıcıların kendi ihtiyaçlarına göre revize edebilir. Bu olur ise, muhtemelen hoşunuza gitmeyecektir.
En İyi SEO Başlık Etiketleri Uygulamaları
Başlık etiketlerinin okurlar ve arama motorları ile alakalı olmasını sağlamak için, aşağıda belirtilen uygulamaları ve yönergeleri takip etmelisiniz.
Uzunluk
Başlık etiketleri 50-60 karakter arasında olmalıdır. Google özellikle bu karakter sayısının dışına çıkılmamasını ve başlık etiketlerinin bu uzunlukta olması gerektiğini söyledi; Bununla birlikte, başlığın 60 karakterden uzun olması durumunda, başlığınızın bir kısmının görünmemesini göze almış olursunuz..
Kullanıcıların web sayfanızın içeriğinde ne olduğunu tam olarak öğrenebilmeleri için başlığınızın sonunda çılgınca üç noktadan kaçının. Ayrıca küçük harflerden daha çok karakter alanı kullanacakları için başlık etiketinizdeki tüm büyük harflerden uzak durun.
Yayınladığınızda sayfa başlığınızın nasıl görüneceğinden emin değilseniz, başlık etiketinizi optimize etmek için Yoast SEO WordPress eklentisini kullanabilirsiniz ve başlığınızın çok uzun olmadığından emin olun.
Anahtar Kelimeler
Belki sayfanızın başlık uzunluğundan bile daha önemli olan başlık etiketlerinde kullandığınız anahtar kelimelerdir. Başlık etiketleri, doğru anahtar kelimelerle optimize edildiğinde SEO’nuz için harikalar yaratabilir. Başlıkta yer almak istediğiniz en alakalı ve istediğiniz anahtar kelimeleri girin, ancak aşırıya kaçmayın.
Google, anahtar kelime doldurma işlemini kolayca tanır ve web sayfanıza farklı bir varyasyonu anlattığını düşünürse, web sayfanızın başlığını değiştirebilir.
Örnek: Groom Your Dog: A Guide to Dog Grooming for Groomed Pups | Animal Grooming
“Grooming” anahtar kelimesi dört kez görünür, bu da çok fazladır. Basit bir “How to Groom Your Dog”, burada kesinlikle yeterli olacaktır.
Bununla birlikte, bu örnekte iyi olan bir şey, anahtar kelimeyi sorgunun başına yerleştirmektir. Anahtar kelimelerinizin SEO için bir başlık etiketinde nerede bulunması gerektiği konusunda çok tartışma var; Başta mı olmalı? yoksa gerçekten önemli değil mi?
Aşağıdaki resme bakarsak, ana anahtar kelime, her bir makale için ilk organik sonuçtan ve SERP Özelliği sonuçlarından sonra en üst sırada yer alan ilk beş sözcükte görünür.
Açıkçası, anahtar kelimenin bir sonucun sonuna doğru gözüktüğü durumlar vardır. Ancak, anahtar kelimeyi mümkün olduğunca başlangıçta yer vermek garantici bir uygulamadır.
Başlıkta Sözcükleri Durdurmaktan Kaçınma
Durak kelimeler aşağıdakilerden herhangi biri olabilir:
- Bir
- Ve
- Fakat
- Yani
- Veya
- İle
Bazen durak kelimeler olmadan bir başlık etiketinin olması mümkün görünmeyebilir, ancak aynı başlıktan farklı kombinasyonları denerseniz bunları bulabilirsiniz.
Özgün Başlıklar Kullan
Sitenizdeki çoğu web sayfası farklıdır, bu nedenle farklılıklarını başlıklarıyla ayırmalısınız. Google’ın belirttiğine göre, sayfalarınızı adlandırırken için “Anasayfa” veya “Profil” gibi genel başlıklar kullanmayın.
Bunu yaparsanız Google, web sayfasının içerdiği şey doğrultusunda başka bir şeye değiştirebilir.
Örneğin, aşağıdaki web sitesinde başlıkları SERP’lerde olduğu gibi listeliyor:
Bununla birlikte, web sayfasının kaynak kodundaki başlık etiketi şuna benzer:
Bu, özellikle benzer ürünler barındırabilecek e-ticaret sayfaları için geçerlidir. Her bir sayfayı mümkün olduğunca benzersiz bir başlık olarak verdiğinizden emin olun; çünkü en çok arzu edilen sayfaları SEO kurallarına uygun arama sonuçlarına karşılık gelen sorgular için optimize edilmiş duruma getirdiğinizden emin olun.
Başlık etiketleri ister arama motorları ister potansiyel müşteriler için olsun, özgün başlıklar olmasının amacı, tıklama oranınızı artırmak ve sizinle arama motorları arasındaki yanlış içerik anlaşılmalarından kaçınmaktır.
Ayrıca, sayfa içeriği kullanmaya devam ediyorsanız, her sayfaya her başlıkta yer alanlarla alâkalı başka bir başlık verin. Ayrıca, ilk sayfanın yalnızca arama motorlarında gösterilmesi için orijinal sayfayı işaret eden kanonik url etiketi kullanarak bunu tamamen önleyebilirsiniz.
Başlıkta Harekete Geçirici Kelimeler Kullan
Harekete geçirici kelimeleri veya eylem fiilleri, bir eylemi ifade eden kelimelerdir. Başlık etiketlerinizde işlem kelimeleri olması, kullanıcıları tıklama konusunda teşvik etmesine yardımcı olabilir.
Başlıklarda genellikle kullanılan eylem kelimelerinin (Call to action) bazı örnekleri şunlardır:
- Üye ol
- Keşfet
- Sepete Ekle
- Hemen Al
- Ürüne Git
- Alışverişe Başla
- Detayları Gör
- Daha Fazlası
- Öğren
- Git
- Aklınızda Olsun vb.
Başlığınızdaki eylemler kelimelerini kullanmak, kullanıcıya sayfada ne bulmayı bekleyebileceklerini belirlemesine yardımcı olur.
Ünvanınızdaki “öğren” kelimesini kullanmak, eğitim deneyiminin beklediğini gösterir. “Hemen Al” sözcüğü, kullanıcıya bir tür hizmetin sayfada ya da bir hedefe nasıl ulaşılacağına ilişkin talimatların verileceğini bildirmesini sağlar.
“Ücretsiz YouTube İzleme” makalesinin ne hakkında olduğunu bize ifade ederken, aşağıdaki gibi başlıklar kafa karıştırıcı olabilir, ancak bana neyi anlatmadığını söylerler.
Videoma YouTube görünümleri otomatik olarak oluşturulacak bir program mı? Bir rehber mi? Sadece başlığa bakarak söyleyemem. Sadece meta etiketi açıklamasını okuduktan sonra başlık etiketini daha iyi anladım . Bunlar, bazı otomatik programın bize yardım etmesini bekliyorsak, hemen çıkma oranına neden olabilecek yöntemleri göz ardı etmemeliyiz. Meta açıklamanızı tamamlamak için başlık etiketlerini oluşturun, böylece okuyucular web sayfanızda başlıktan ne bekleyebileceklerini öğrenebilirler.
Başlıklar ve Marka
Boşluk varsa, iyi bilinen markalar başlığın sonunda daima markalarına yer vermelidir. Değilse sayfa başlığını kısaltarak yer açmalıdırlar. Kullanıcılar, web sayfasıyla ilişkili markayı bildiklerinde tıklama oranlarına çok büyük oranda yardımcı olabilir ve sayfanın başlığında gerçekten belirginleştirebilirsiniz.
Başlıklar, bir SERP sonucunun en belirgin ve en dikkat çeken kısmıdır; dolayısıyla markanız, kullanıcıları web sayfasının saygın, güvenilir ve sağlam bilgiye sahip olduğuna ikna edebilir.
Başlık Etiketlerinizden Farklı Başlıklar Kullanın
Başlık etiketinizden farklı bir başlık kullanmak, farklı anahtar kelimeleri hedeflemenize yardımcı olur. Conductor’ın Google Fred güncellemesiyle ilgili makalesini okuyun.
Sayfada aynı başlığı bulmayı umabilir; Ancak, sayfaya vardığınızda H1’i, “Google Fred Algoritması” ikisinde de görünen anahtar kelime ile birlikte “düşen sıralamalar”ı hedefleyecek şekilde optimize ettiler.
Farklı SEO sıralama faktörlerinden yararlanın ve her ikisi için sıralamanızı en üst düzeye çıkarmak için içeriğinizi optimize edin.
Sonuç
Başlık etiketleri yeni başlayanlar için SEO’nun bir yönü gibi görünebilir. Bununla birlikte, başlık etiketlerinin son derece önemli bir rol oynadığını ve bunları kullanma şeklinizin önemli ölçüde SEO’nuzu etkileyebileceğini iddia ediyorum.
Akla uygun olan tüm SEO araçlarını kullanın ve ne kadar küçük olursa olsun, her SEO uygulamasından en iyi şekilde yararlandığından emin olun.
KAYNAK: https://unamo.com/blog/seo/title-tags-best-practices