Google sürekli yaptığı yeniliklerle kullanıcı deneyimine verdiği önemi gösterirken diğer taraftan da sunduğu hizmetlere ait geçmiş dönem istatistiklerini paylaşarak hizmetlerin geldiği noktayı ve sektöre ışık tutacak verileri paylaşmaya devam ediyor. Paylaştığı son verilerde 2016 yılında şüpheli veya riskli olduğu için yayınlamadığı reklamları paylaştı. Google 2016’da 1.7 milyar reklam engelledi!
Sahte haber sitelerinin tavan yaptığı ve gündemi ciddi şekilde maniple ettiği bir yıl olarak hafızamızda yerini aldı. Facebook bu konuda üst üste açıklamalar yaparak sahte haber siteleriyle ilgili büyük bir mücadele içinde olduğunu paylaşmıştı. Sahte haber sitesi furyasında sosyal etkileşimi arttırmak için yapılan paylaşımlardan olumsuz etkilenen Facebook olarak göze çarpmıştı. Google’ın açıkladığı rapor ile olumsuz etkilenenin sadece Facebook olmadığı ve Google’ın da büyük bir mücadele verdiği ortaya çıktı. Google raporunda, Google reklamları üzerinden de yoğun bir trafik çalışması yapan sahte haber siteleri dikkat çekti. Reklam sayısında ve dahası uygun bulunmayan reklam sayısında ciddi bir artışa neden olduğu rakamlara da yansıdı. 2016 yılında uygun olmadığı için engellenen reklam sayısı 1.7 milyardan fazla. Bu rakam 2015’te açıklanan 780 milyon engellenen reklamın 2 katından fazla.
2016’da Google’ın getirdiği yeniliklerden bir tanesi de reklam politikasını güncellemekti. Reklam uygunluğu kriterlerini yerine getiremeyen ilaç tanıtımı yaptığı için 68+ milyon reklamı, kullanıcıları aldattığı tespit edilen 80+ milyon reklamı ve zararlı yazılım yönlendirmesi yaptığı için 112+ milyon reklamı yayınlamamış. Ayrıca 6000+ internet sitesini ve 6000+ hesabı sahte ürün pazarlamaları sebebiyle sildi. Yaptığı algoritma değişiklikleri ile uygun olmayan reklamları tespit etmenin çok hızlı bir yolunu da geçtiğimiz günlerde açıklamıştı.
Google Neden Bu Kadar Agresif Davranıyor?
Google ciddi gelir kalemi olan reklamlar için neden bu kadar agresif davranıyor? Engellenen reklamlar ciddi bir gelir kaybı gibi görünse de aslında kullanıcıların doğru veriye ulaşmasındaki ciddi çalışmasını gözler önüne seriyor. Kendi açısında değerlendirdiğimizde engellenen reklamı yasak ürün reklamları, yanıltıcı reklamları ve zararlı yazılım reklamlarını engelleyerek Google reklamlarından olumsuz etkilenip bir daha reklamları tercih etmeyecek kitleyi korumayı ve zararlı içerikli reklamlardan dolayı diğer reklam yayıncılarının görünürlüğünü engellemeyi hedefliyor.
Reklamlarla Mücadelede Yeni Gelişmeler
Google sürdürülebilir reklamlar ürün sorumlusu Scott Spencer 2016’da iki yenilik ile daha hızlı kontrol edilebilen reklamları vurgularken ilk yeniliği izin verilmeyen reklamların kapsamını genişletilmesi olarak belirledi. 5 milyondan fazla engellenen maaş günü kredisi reklamları bu yeni kapsama bir örnek verilebilir. İkinci yenilik ise istenmeyen arama motoru reklamlarını çok daha hızlı bularak yayından kaldırmak için geliştirdiği yeni teknoloji. Daha fazla reklam gösterimi için kullanıcıların algılarını maniple etmek için kullanılan özetle tıklama hilesi(trick to click) olarak bildiğimiz reklamların yakalanması için geliştirilen bu teknoloji 2015’teki engellenen rakamın 6 katından fazla olarak açıklandı. 2016’da tıklama hilesi olduğu tespit edilen ve engellenen reklamların 112+ milyon olması bu geliştirmenin bir sonucu.
Açıklanan rakamlarda Google’ın 2016’da uygunsuz reklamlarla verdiği savaştan galip ayrıldığı izlenimini ediyoruz. Herkesin keyif aldığı bir network oluşturmayı hedefleyen Google 2017’de de uygunsuz reklam gösterimleri için geliştirelecek yeni yöntemlerle büyük bir mücadele içinde olacağını şimdiden söylemek mümkün.