Ana SayfaSEOGoogle açıkladı: Youtube arama nasıl çalışır?

Google açıkladı: Youtube arama nasıl çalışır?

-

YouTube Arama ‘nın nasıl çalıştığını açıklamaya yönelik büyük bir çaba gösteren Google, YouTube arama sonuçları hakkında sık sorulan soruları yanıtlamak için yeni bir kaynak yayınladı.

Google, YouTube platformunun tüm bileşenlerine derinlemesine bir bakış sunan How YouTube Works adlı tamamen yeni bir web sitesi oluşturdu.

Arama ve keşifle ilgili farklı bölümlerden bazı önemli noktaları yazımızda bulabilirsiniz.

Hemen aksiyon almanız gereken önemli YouTube değişiklikleri

YouTube Arama

YouTube’un arama sıralama sistemi, bir sorgu için en alakalı sonuçları bulmak üzere her dakika yüklenen 500 saati aşkın içeriği sıralar.

YouTube Arama, arama sonuçlarını sıralarken şu üç ana öğeye öncelik verir:

  • Alaka
  • Bağlayıcılık
  • Kalite

İşte bu öğelerin her biri hakkında daha fazla ayrıntı.

Alaka

YouTube’un sıralama algoritması alaka düzeyini belirlerken birçok faktöre bakar. Konu hakkında spesifik bilgiler vermeyen YouTube; başlık, etiketler, açıklama ve video içeriği gibi faktörleri belirtiyor.

Bağlayıcılık

YouTube’un arama algoritması, belirli bir sorgu için belirli bir videonun izlenme süresi gibi kullanıcılardan gelen toplu etkileşim sinyallerini içerir. Şirket, katılım sinyallerinin alaka düzeyini belirlemenin de değerli bir yolu olduğunu belirtiyor.

Kalite

Kaliteyi belirlemek için YouTube, arama pazarlamacılarına çok aşina olması gereken sinyalleri kullanır.

“Son olarak, kalite için sistemlerimiz, belirli bir konuda hangi kanalların uzmanlık(Expertise), yetkinlik(Authoritativeness) ve güvenilirlik(Trustworthiness) gösterdiğini belirlemeye yardımcı olabilecek sinyalleri tanımlamak için tasarlanmıştır.”

Uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik, arama pazarlamacıları arasında E-A-T olarak da bilinir. Bunlar bilinmesi gereken faktörler, çünkü Google bu sinyallerin arama sonuçları için de önemini vurgular.

Ayrıca; Kişiselleştirme

Yukarıdaki üç ana faktöre ek olarak YouTube, bir kullanıcının arama ve izleme geçmişini de dikkate alarak her kullanıcı için alaka düzeyini belirlemeye çalışır. Arama sonuçlarının aynı sorgu için bir kullanıcıdan diğerine farklılık göstermesi nadir değildir.

Örneğin, çok sayıda spor videosu izleyip “kriket” arıyorsanız, içinde kriket bulunan doğa videoları yerine kriket sporunu içeren videolar önerebilir.

Google Explains How YouTube Search Works

YouTube arama ve izleme geçmişi her zaman temizlenebilir; bu durumda YouTube’un arama sonuçları bu sinyalleri dikkate almaz.

Yetkili kaynakları artırmak

YouTube, uygun olduğunda içeriğe yetkili kaynaklara öncelik verdiğine dikkat çekiyor. Bu, haber, politika ve tıbbi veya bilimsel bilgi gibi içerik kategorilerini içerebilir. Bu alanlarda güvenilirlik çok önemlidir.

Müzik veya eğlence gibi diğer alanlarda YouTube’un alaka düzeyi, tazelik veya popülerlik gibi sinyallere bakması daha olasıdır.

YouTube Önerileri

İçerik oluşturucuların YouTube’da keşfedilmesi için bir başka fırsat da önerilerdir.

YouTube, daha sonra ne izleyeceğinizin bir önerisi olarak ana sayfasında ve “Sıradaki” bölümünde önerileri paylaşır.

Hangi videoların önerileceğini belirlerken birçok sinyal dikkate alınır, örneğin:

  • İzleme ve arama geçmişi
  • Abone olunan kanallar
  • Konum
  • Günün zamanı
  • Videonun tamamını izleyen kişi sayısı
  • Rastgele anketler aracılığıyla doğrudan kullanıcılardan gelen geri bildirim

Kullanıcılar, YouTube’a gelecekte benzer videolar önermemesini söyleyecek olan “ilgilenmiyorum” düğmesini tıklayarak önerilerine ince ayar yapabilirler.

YouTube’un dahili çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için buradan yeni YouTube Nasıl Çalışır sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?