Dünya’nın en büyük arama motoru olan Google sıralamaları önemli derecede etkileyecek olan site deneyim güncellemesi ile kullanıcılara daha iyi sonuçlar vermeye odaklanırken sıralamalarda değişiklikler meydana gelecek.
Son güncellemelerde kullanıcıların daha iyi bir deneyim yaşaması için site hızı ve site içi kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkileyecek durumların üstüne düşerek bunları düzeltmeniz gerektiğini her fırsatta dile getiren Google beklenen güncellemeyi yayına almaya başlıyor. Core Web Vitals adını taşıyan güncellemeyi geçtiğimiz yıl duyuran Mayıs 2021’i işaret eden Google ne kadar önemli bir güncelleme olduğunu bu yolla belirtmiş oldu.
Core Web Vitals sıralama faktörü ne sıklıkta hesaplanacak?
Yeni güncelleme ile neler değişecek?
Yeni güncelleme ile kullanıcı deneyimine site hızına ve güvenliğine önem veren site sahipleri kazanacak. İyi optimize edilmiş siteler daha ön plana çıkacak ve kullanıcılar daha iyi bir internet deneyimi yaşaması hedefleniyor. SSL sertifikası bu güncellemenin başlangıcıydı diyebiliriz kullanıcı güvenliğini önemseyen bu minik güncelleme ile SSL sertifikasına sahip olamayan siteler arama sonuçlarında yok olmaya başladılar. Yeni gelen Core Web Vitals güncellemesi ile ise site hızı yavaş olan kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkileyecek tasarımsal ve sistemsel hataların olduğu sitelerde geri planlara düşmeye başlayacak. Ne kadar keskin düşüş olacak net bir bilgimiz olmasa da 2020 yılında 2021 Mayıs ayını işaret eden Google bu konuda oldukça kararlı ve büyük bir adım atacak gibi duruyor.
Core Web Vitals Nedir?
web.dev/vitals Core Web Vitals ile 3 ana konuda değerlendirilen sitenizin ilk açılış, tamamen yüklenme ve sitenin yüklenirken kaymalar yaşaması gibi önemli maddelere odaklanmış durumda.
LCP yani ilk büyük zengin içerik boyaması olarak çevriliyor. LCP sitenin yüklenmeye başladığı ile başlıyor ve kullanıcın gözünde içeriklerin tamamının gözükmeye başlaması ile bitiyor. LCP değeri 2.5 saniyeyi geçmemesi gerekiyor bu değeri yakalayamadığınız sürece diğer değerlerden iyi değerler almanız çok anlam ifade etmeyebilir.
FID değeri İlk giriş gecikmesi anlamına gelmektedir. Sunucu yanıtı gibi ve sitenin yüklenmesini engelleyen kaynakların etkisini ölçen bu kriter 100 milisaniyenin altında olması gerekiyor.
CLS değeri tam olarak kullanıcılar tarafından anlaşılamasa da önemli bir kriterdir. Çok fazla hata ile karşılaşmasanız da bu değere dikkat etmeniz gerekiyor CLS değeri ise 0.1 den düşük olması gerekmektedir. Videoda izlediğiniz gibi kaymaların sitenizde olmaması gerekiyor. CLS örneği videoda bulunuyor;
Core Web Vitals değerlerinizi görmek için PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz.