Ana SayfaSEOGoogle Analytics'e Gelen Spam Trafikleri Nasıl Engellersiniz?

Google Analytics’e Gelen Spam Trafikleri Nasıl Engellersiniz?

-

Birkaç ay önce Google analizler hesabımızda yönlendirme trafiğinde bir sıçrama görmeye başladık. İlk başta heyecan vericiydi. Birisi, bize linkliyordu ve insanlar da tıklıyordu. Yanlış! Konuyu incelediğimde bu yönlendirme trafiğinin spammerlar ve çoğunlukla tek bir kişi Vitaly Popov, tarafından yapıldığını gördüm.

Sahip olduğunu domainler, bizim firmamızın ve müşterilerimizin çoğunun sitelerine her ay birkaç yüz oturum gönderiyormuş, birçok durumda analiz verilerinin çöpe atılmasına yetecek kadar. Eğer analizlerinizde spam yönlendirmeler alıyorsanız, siz de aynı adımları izlemeli ve verinizi bozan bu spamleri engellemelisiniz.

Google Analytics’e Gelen Spam Trafikleri Nasıl Engellersiniz?

Bu siteleri engellemek ve filtrelemek için neden endişelenmeliyim?

Çalıştığım sitelerde bu siteleri engellemek istememizin 2 nedeni vardır. İlki; analiz verilerinin bozulması. Büyük siteler için bu problem olmazken küçük sitelerde aldatıcı sonuçlara neden olabilir, geriye kalan gerçek trafiğin boğulması ve pazarlama analizinin yapılmasının zorlaşması ile sonuçlanır.

İkinci olarak, sunucu yükü ve güvenliği. Onların ziyaretleri benim sunucu kaynaklarını benim istemediğim bir şey için kullanıyor. Aşırı yüklenmiş sunucu, daha yavaş yükleme süreleri anlamına gelir ve bu da hemen çıkma oranları ve daha aşağıda sıralamalar olarak ifade edilebilir. Hepsinin üstünde ise, onların benim sitemdeyken neler yaptığını kim bilebilir ki. WordPress, eklenti ve sunucu açıklarına kolaylıkla bakıyor olabilirler.

Popüler Yönlendirme Spam Domainleri

  • darodar.com (ve birçok alt domain)
  • econom.co
  • ilovevitaly.co
  • semalt.com (ve birçok alt domain)
  • buttons-for-website.com
  • see-your-website-here.com

Birçok başka site de geliyor ve gidiyor. Bunlar son zamanlarda en aktif olanları.

Neden sitemizi hedefliyorlar?

İnsanlar neden kendilerini analizlerden alıkoymadan web üzerinde tarama yapmak için çok uğraşıyorlar? Spam! Çok fazla spam ve bu beni deli eden bir durum. Aşağıda yer alan birkaç siteye baktım.  En üretkenlerinden 3 tanesi bunu çok değişik nedenlerden dolayı yapıyor.

See-your-website-here.com

Bu site en sinir bozucusu. Yönlendirme spamlerini, müşteri yaratma yöntemi olarak kullanıyor. Onların ürünleri ne? Spam. Bu siteye ödeme yaparak bir çeşit müşteri yaratma yönetimi olarak web spamı kullanabilirsiniz.

Semalt.com

Semalt, bağlantı metrikleri ve anahtar kelime kullanımı gibi açık ve kapalı sayfa analizleri vermek üzere tasarlanmış bir SEO ürünüdür. Semalt ürünleri bir şekilde yasal görünüyor ancak iş pratikleri ise öyle değil. Semalt, siteleri taramak ve web sayfaları verilerini indekslemek içn bir bot kullanıyor ancak bir çok saygın botun yaptığı analitik izlemesini devre dışı bırakmıyor. Sitenizi bu gezinmeden çıkarmanız için bir formları var ancak sitelerimi çıkarmalarını talep etmemize rağmen aylar sonra bile hala sitemizde bu bot geziniyordu.

Darodar.com, econom.co, ve ilovevitaly.com

Bu ağ, affiliate trafği AliExpress.com ve eBay.com gibi alışveriş sitelerine yönlendirmek amacıyla kurulmuş görünüyor. Anlaşıldığı kadarıyla, trafik bir alışverişle sonlanmıyorsa para ödemiyor. Alt domain shopping.ilovevitaly.com doğrudan aliexpress.com’a yönlendiriyordu ama şimdi birden fazla online perakendecinin olduğu bir karşılama sayfasına yönlendiriyor.

Spam Botlar Nasıl Durdurulur?

.htaccess ile engelleyin

Yönlendirmelerin sitenize erişmesini engellemenizin yolu, onları domaininizin kök dizindeki  .htaccess dosyasında engellemenizdir. Aşağıdaki kodu kopyalayıp bu dosyaya yapıştırabilirsiniz, apache sunucusunda olduğunuzu varsayarsak. Bu metodu sadece domaini analizlerden engellemek daha çok sevdiğimiz bir durum çünkü botların sizin sunucunuza ulaşmasını hepten engelliyor. Eğer yaratıcı olmak istiyorsanız, trafiği onların sitesine yönlendirebilirsiniz.

# Block Russian Referrer Spam

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://.*ilovevitaly\.com/ [NC,OR]

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://.*ilovevitaly.\.ru/ [NC,OR]

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://.*ilovevitaly\.org/ [NC,OR]

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://.*ilovevitaly\.info/ [NC,OR]

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://.*iloveitaly\.ru/ [NC,OR]

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://.*econom\.co/ [NC,OR]

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://.*savetubevideo\.com/ [NC,OR]

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://.*kambasoft\.com/ [NC,OR]

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://.*buttons\-for\-website\.com/ [NC,OR]

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://.*semalt\.com/ [NC,OR]

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://.*darodar\.com/ [NC]

RewriteRule ^(.*)$ – [F,L]

Uyarı: .htaccess çok güçlü bir dosyadır çünkü sunucunuzun nasıl davranmasını kontrol eder. Bu nedenle 1 karakter bile olmadan bu dosyayı güncellerseniz bütün siteyi alaşağı edebilirsiniz. Dolayısıyla uygulamaya geçmeden yedekleme yapmanızı öneririm.

Analitik Filtreleri

.htaccess  dosyası bütün problemlerinizi çözmeyecektir. Sadece gelecekteki oturumlardan sizi koruyacaktır ve şu an olan oturumlara bir şey yapmayacaktır. Analizde tarihi verileri silmek için ülkeye göre filtreler ayarlamak ve gelecekte seçtiğimiz ülkelerde bulabileceğimiz diğer botlara filtre uygulamayı tercih ediyoruz. Tabiki bu Rusya, Brezilya ve Endonezya gibi sitelerden gelen yasal trafiği engelleme fikri güzel gelmeyecektir ancak bir çok birleşik devletler tabanlı firma potansiyel müşterilerini kaybetmeden bu ülkeleri engelleyebilir. Filtre oluşturmak için şu adımları takip edin:

İlk önce sayfanın tepesindeki admin sekmesine tıklayın. Görünüm kolonunda yeni görünüm yaratmak isteyeceksiniz ve böylece Google Analytics üzerindeki bütün trafiğinizin saf bir raporunu elde edeceksiniz. Botları filtrele olarak adlandırabilirsiniz. Yeni görünümü seçtikten sonra, filtreleme kısmını açın ve yeni filtre ekle tuşuna basın.

Hangi ayarları kullanacağınızı biliyorsanız, filtreleri ayarlamak oldukça kolaydır. Rusya, Brezilya ve Endonezya’daki tüm trafiği filtreliyorum. Bunlar sadece son zamanlarda bize sorun veren ülkeler. İhtiyaç duyduğunuz durumlarda daha fazla filtre ekleyebilirsiniz.

“özel” filtre tipini seçin. Filtre alanından ülkeseçimi yapın. “filtre şekil(pattern) alanı” hangi ülkeleri filtrelediğinizi tanımladığınız alan, bu nedenle onları doğru yazdığınızdan emin olun. “bu filtreyi doğrula” tuşunu kullanarak filtrelerinizi tekrar kontrol edebilirsiniz. Bir grafik gelecek ve son 7 gündeki kaç tane oturumun kaldırılacağını size söyleyecektir.

Admin sekmesindeki görünüm ayarlarında bulunan bot filtreleme kutusunun işaretlenmesini öneririm. Bu özelliği kullanarak veride herhangi bir değişiklik gözlemlemedik ancak bu kadar kolay olduğundan kullanmakta bir zarar görmüyoruz. Bir süre sonra Google, spammerların birkaçını engellemeye karar verecektir.

WordPress .htaccess dosyanızı düzenlemek istemiyorsanız

Daha önceden WP-Ban eklentisini kullanıyorduk, istenmeyen ziyaretçileri engellemeyi oldukça kolaylaştırıyor. WP-ban kullanıcıları IP, IP aralığı, host ismi, yönlendirme URL’sini sizin WordPress bloğunu ziyaret etmelerini engelleme yeteneğini, WordPress yönetici panelinin içinde size sunuyor.

Sonuç

Dışarıdaki bütün sinir bozucu spammerleri engellemenize umarım yardımcı olabilmişizdir. Bu problemi çözmek için tabi ki farklı yollar var ve bunlar sadece Google Analytics verilerini korumak için bize yardımcı olanlar.

KAYNAK: https://moz.com/blog/how-to-stop-spam-bots-from-ruining-your-analytics-referral-data

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

2 YORUMLAR

  1. güzel bilgi paylaşımı olmuş ama .htaccess dosyasında engellenseler dahi hala analistikde görünüyor. Analistikden görünümü ise gecici olarak kaldırma yöntemi olarak filtreme işlemi yaptım bende sadece analistik bilgilerimde görünmüyor sanırım. Gelen spamı iyi değerlendirmek gerekiyor. kimisi dil ayarları ile düzenledim kimisini ip ile kimisinide kampanya başlığı olarak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?