Ana SayfaSEOGoogle Analytics'ten Alabileceğiniz 4 Yeni SEO Raporu

Google Analytics’ten Alabileceğiniz 4 Yeni SEO Raporu

-

Google hizmetlerinden biri olan Analytics dünyada bilinirliği ve kullanım oranı en yüksek analiz aracı. Google sunduğu her serviste olduğu gibi Google Analytics’te de sürekli geliştirmeler ve yenilikler sunmaya devam ediyor. Buna paralel olarak yakın zamanda 4 yeni Google Analytics SEO raporu duyurdu. Bugün sizlere bu raporlar hakkında bilgiler vereceğiz.

4 Yeni Google Analytics SEO Raporu

Google Analytics kullananların aşina oldukları sol menüde kısa zaman önce eklenen bir alt menü dikkat çekti. Sağ tarafında farklı renkli YENİ yazan bu yeni menü Search Console olarak karşımıza çıktı. Search Console’da gördüğümüz verileri kolay ulaşılabilir olarak Google Analytics altında görme imkanı yakaladık. Altında sırasıyla Açılış Sayfaları (Landing Page), ülkeler (countries), cihazlar (devices) ve sorgular (queries) alt menülerinde 4 yeni Google Analytics SEO raporu alabileceğimizi fark ettik. Buradan ulaşabileceğimiz bu yeni raporlarda gösterim, tıklama, tıklama oranı ve ortalama konum başlıkları altında 4 farklı kriter için ayrı ayrı görebileceğiniz bu raporları inceleyeceğiz.

Bu yeni raporlara Google Analytics ana sayfa > Raporlama > Edinme > Search Console yönergesiyle ulaşabilir ve istediğiniz raporu inceleyebilirsiniz.

4 Yeni Google Analytics SEO Raporu

 

  1. Açılış Sayfaları (Landing Page)

    Sitenize gele kullanıcıların/müşterilerin ilk geldikleri sayfaları tespit edebileceğiniz ve gösterim, tıklama, tıklama oranı,ortalama konum, oturum, hemen çıkma oranı, oturum başına gezilen sayfa sayısı ve eğer belirlediyseniz hedeflediğiniz dönüşümleri görüntüleyebilirsiniz.

    Buradaki verilerde hemen çıkma oranı ile belirlediğiniz hedefin dönüşü oranı arasındaki farkın büyük olması yani hemen çıkma oranının yüksek dönüşüm oranının düşük olması sitenizin SEO çalışmalarında geliştirmeler yapmanız gerektiğini işaret eder.

  2. Ülkeler (Countries)

    Google Analytics’in bizlere sunduğu bir diğer imkan ise siteye organik olarak ulaşan kullanıcıların bulundukları ülkeler ile alakalı sayısal veriler sunması ve karşılaştırma imkanı sağlamasıdır. Sitenizin hangi ülkeden ziyaret aldığını, hangi açılış sayfasına geldiklerini ve kullanım alışkanlıklarını inceleyerek farklı ülkeler için farklı stratejiler geliştirebilirsiniz. Farklı ülkelere hitap eden bir siteniz varsa ülkelere özel açılış sayfaları, sayfa içi dizayn ve aksiyon butonu yerleşimi vb çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz.

  3. Cihazlar (Devices)

    İstatistiksel olarak en çok ilgi gören raporun cihaz raporu olduğunu söylemek yanlış olmaz. Mobilin bu kadar ön plana çıktığı günümüzde ağırlıklı olarak satış yapan sitelerin ve doğal olarak tüm sitelerin sitelerini ziyaret edenlerin kullandıkları cihazların (masaüstü, mobil, tablet) verilerini takip etmek ve değerlendirmek mümkün. Buradaki verilerden edineceğiniz bilgilerle on page SEO veya off page SEO çalışmalarınıza yön verme imkanı bulursunuz. Dönüşüm oranlarında tespit ettiğiniz olumlu hedeflere ağırlık verebilir veya eksik olduğunu düşündüğünüz hedefleri geliştirmeye çalışabilirsiniz.

  4. Sorgular (Queries)

    Sorgular raporu bildiğimiz organik trafiğin hangi anahtar arama kelimelerinden sitenize ulaştığını göstermektedir. Google Analytics bir süre önce organik arama kelimeleri göstermemeye başlamış ve organik arama kelimelerini Search Console üzerinden takip etmeye başlamıştık. Google’ın yaptığı bu Analytics güncellemesi sonrası Google Analytics ana sayfa > Raporlama > Edinme > Search Console > Sorgular yönergesi ile organik arama kelimeleri sorgularını görebileceğiz.

    Sorgular raporunda organik arama kelimelerinin ortalama konumlarını görebiliyoruz. Anahtar kelime bazında tarih aralıklarına göre ortalama konumları analiz edip arama motoru optimizasyonu çalışmalarımızı buradaki veriye göre şekillendirmek doğru bir hamle olacaktır. Aynı zamanda bu rapordaki veriler doğrultusunda Google Adwords çalışmalarınıza da yön verebilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?