Ana SayfaSEOGoogle Arama sonuçları tıklama oranları 2020

Google Arama sonuçları tıklama oranları 2020

-

Milyarlarca arama sonucu üzerinde yapılan Google Arama sonuçları tıklama oranları 2020 araştırması, Google arama sonuçlarının dörtte birinden fazlasının ilk sıradaki organik sonucu tıkladığını tespit etti.

Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre, Google Arama’daki ilk organik sonucun ortalama tıklama oranı% 28,5’tir.

Sistrix, kullanıcıların SERP’lerle nasıl etkileşime geçtiğini anlamak için 80 milyondan fazla anahtar kelimeyi ve milyarlarca arama sonucunu analiz etti.

Ortalama tıklama oranı birinci sıradan sonra keskin bir şekilde düşüyor, çalışma ikinci ve üçüncü pozisyonların sırasıyla % 15 ve % 11 tıklama oranına sahip.

Google arama sonuçlarında onuncu konumun ise % 2,5 tıklama oranı vardır.

Google Arama sonuçları organik tıklama oranları

Bununla birlikte kullanıcılar nadiren arama sonuçlarının ikinci sayfasına geçerler. Daha az bilinen şey, ilk sayfadaki organik konum arasındaki tıklamalardaki büyük farklardır.

Bu çalışma, Google arama sonuçlarının ilk sayfasında tıklama oranlarını daha iyi anlamayı amaçlamaktadır.

Yapılan çalışmadan daha önemli bulgular, ilk sıra için TO’nun %13,7 ile % 6,9 arasında değişmesine neyin neden olabileceğine dair bilgiler.

Google Arama sonuçları tıklama oranları 2020

SEO’ların Google arama sonuçlarının tıklama oranlarının nasıl etkilenebileceğini anlamaları özellikle önemlidir. Hepimiz biliyoruz ki birçok SEO uzmanının işi Google’ın ilk sayfasında hatta üst sıralarda içeriklerini sıralamayı hedefliyor.

Sıralamadan daha önemli olan bu sayfalara trafik çekmektir. Hiç kimse tıklamazsa ilk sayfada gelmek neye yarar ki?

Sistrix’teki bu çalışma burada devreye giriyor, çünkü sayfadaki her bir konumun ürettiği trafik miktarı çılgınca değişiyor.

Örneğin, # 2 pozisyonundaki bir sonuç # 6 pozisyonundaki bir sonuçtan ortalama 3 kat daha fazla tıklama getirecektir. 1. konumdaki bir sonuç 10. konumdaki bir sıralamaya göre on kat daha yüksek bir tıklama kazandırır.

Google’ın ikinci sayfasındaki sonuçlar, her bir konum için % 1’den daha düşük bir tıklama oranına sahiptir. Dolayısıyla bu çalışma yalnızca arama sonuçlarının ilk sayfasına odaklanmaktadır.

Aşağıda paylaştıklarım ilk sayfadaki her bir konumun TO’sunu etkileyebilecek faktörlerden bazılarıdır.

Google Arama’da Tıklama Oranını Etkileyen Faktörler

Google arama sonuçlarının tıklama oranını etkileyen en büyük faktör arama motoru sonuç sayfasının düzenidir.

Sorguların çoğu geleneksel 10 mavi bağlantı arama motoru sonuç sayfası düzenini getirken bazı sorgular başka düzen türleri oluşturur.

Şimdiye kadar bahsettiğimiz tüm veriler, 10 mavi bağlantı düzenindeki konumlara karşılık gelir.

İşte diğer arama motoru sonuç sayfası düzenleri ve ilgili tıklama oranları hakkında bilgiler.

Site uzantılı Google Arama sonuçları tıklanma oranları

Google Arama sonuçları site uzantılı tıklama oranları

Arama sonuçlarındaki bir site bağlantıları uzantısının tıklama ortalamasını artırdığını görebilirsiniz.

Site bağlantıları uzantısına sahip 1. konumdaki bir sonuç %46.9’luk bir tıklama oranına ulaşacaktır.

Bunun nedeni, belirli bir web sitesi arandığında site bağlantılarının Google tarafından gösterilmesidir. Bu nedenle, site bağlantılarına sahip bir arama motoru sonuç sayfasının en üst konumunun tüm tıklamaların neredeyse yarısını alması mümkündür.

Featured Snippet ile Google Arama sonuçları tıklama oranları

Featured snippet’lere sahip arama motoru sonuç sayfasının tıklama oranı, ortalamanın % 5,3 puan altındadır.

Çalışma, arama sonuçlarında bir featured snippet’i gösteren bir web sayfasının faydasının olmadığını belirtir.

Aslında ilk sonuç özellikli bir snippet göründüğünde 2. ve 3. konumları ortalamanın üzerinde bir tıklama oranına sahiptir.

Bilgi Panelleri ile Google Arama sonuçları tıklama oranları

Google Arama sonuçları bilgi panelleri ile birlikte tıklama oranları

Bilgi panellerine sahip arama motoru sonuç sayfası tıklama oranında da düşüş gösterir ve ilk konum %28 yerine yalnızca %16 tıklama alır.

Çalışma bize gösteriyor ki bilgi paneli içeren arama motoru sonuç sayfasının daha az tıklama alıyor. Araştırmacılar bilgi panelinde ihtiyaç duydukları yanıtları aldıklarını belirtiyor.

“İlk iki organik pozisyondaki tıklama oranı ortalamaya göre önemli ölçüde düşüyor. Birçok kullanıcı, aradıkları bilgileri Bilgi Paneli’nde buluyor gibi görünüyor – özellikle bir sayfanın her yüklenişinde akıllı telefonlarda çok zaman alıyor. ”

Google Ads içeren arama motoru sonuç sayfaları

Google Arama sonuçları Google Ads ile birlikte tıklama oranları

Arama motoru sonuç sayfasının üst kısmı Google Ads ile dolu olduğunda tıklama oranı tüm pozisyonlar için ortalamanın altına düşer. Ancak, Google Ads düzeni bilgi paneli düzeninden daha az organik sonuçları etkiler.

Google Ads, Bilgi Panelleri olan arama motoru sonuç sayfaları için tıklama oranı %10 azaltır.

Diğer notlar

Bunlar, bu kapsamlı çalışma tarafından incelenen farklı arama motoru sonuç sayfası düzenlerinden sadece birkaçıdır.

Genel olarak bu çalışma, potansiyel tıklamaları değerlendirirken dikkate alınması gereken tek faktör anahtar kelime arama hacminin olmadığını kanıtlamaktadır.

“Analizlerde açıkça görülebileceği gibi, anahtar kelimenin arama motoru sonuç sayfası düzeni de değerlendirmeye dahil edilmelidir – yalnızca arama hacmi ve arama motoru sonuç sayfası düzeni kombinasyonu gerçekçi sayıda potansiyel ziyaretçiyle sonuçlanır.”

Tüm raporu buradan görüntüleyebilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Pazarlamada Psikolojik Stratejiler

Pazarlamada Psikolojik Stratejiler

0
Pazarlama, sadece bir ürün ya da hizmetin satılmasından çok daha fazlasıdır. İyi bir pazarlama stratejisi, müşterilerin zihnindeki algıları anlamak, onların duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarını...