Ana SayfaSEOGoogle Arama sonuçlarında kendi ürünlerine öncelik veriyor mu?

Google Arama sonuçlarında kendi ürünlerine öncelik veriyor mu?

-

Tekelleşmenin gündemde olduğu şu dönemde aklımıza takılan önemli bir soru: Google kendi ürünlerine öncelik veriyor mu? Yakın tarihli bir araştırmaya göre, Google arama sonuçlarının ilk sayfası Google’ın kendi ürünleriyle ne kadar yer aldığı ile ilgili bir çalışma yapıldı.

Gerçekten Google kendi ürünlerine öncelik veriyor mu?

Son zamanlarda yapılan bir araştırmanın sonuçları Google Arama sonuçlarında ilk sayfasında yer alan mobil sonuçların neredeyse yarısının Google ürünlerinden oluştuğunu göstermektedir. Bu rakamlar, Google’ın kendi hizmetlerini tercih ettiği ve birçok durumda bunları rakiplerinin önünde sıraladığı konusunda bazı endişeler yaratıyor.

Bir arama sonuçları sayfasının yalnızca ilk % 15’ine bakarken, Google ürünlerinin sonuçların % 63’ünü adeta işgal ettiği bulundu. Arama motoru sonuç sayfalarının en üst % 15’inin aşağı kaydırmadan önce bir iPhone X’daki ilk ekran boyutu eşdeğeri olduğu söylenir. Raporun tamamında belki de en korkutucu istatistik budur: “Örneğimizdeki beş aramadan birinde harici web sitelerine bağlantılar ilk ekranda hiç görünmedi.”

Bu veriler, 15.000’den fazla popüler sorgunun analizini içeren The Markup tarafından yürütülen çalışmadan elde edilmiştir. Rapordan çıkan ana sonuç, Google Arama sonuçlarının ilk sayfasının % 41’inin Google tarafından alındığıdır.

“Son 15.000’den fazla popüler sorguyu inceledik ve Google’ın mobil cihazlardaki arama sonuçlarının ilk sayfasının yüzde 41’ini kendi ürünlerine ve bazen onların bilgisi ya da rızası olmadan diğer kaynaklardan kopyalanan bilgilerle doldurulmuş “direkt yanıtlar” olarak adlandırdığı şeye ayırdık.”

İşaretleme, sayfadaki ilk 4 sonucun Google mülkiyeti olduğu “miyokard enfarktüsü” için trend olan bir araştırmaya örnek verdi. Geri döndü:

  • Google’ın sözlük tanımı.
  • İlgili aramalar kutusu
  • Bir bilgi paneli
  • Daha fazla Google aramasına yol açan “önerilen aramalar” döngüsü

Bir kullanıcının, ilk organik sonucu almadan önce sayfanın neredeyse yarısına kadar ilerlemesi gerektiği tespit edildi.

Google bu konuya nasıl yaklaşıyor?

Bir Google sözcüsü bu çalışmaya yanıt verdi ve bulgularının belirli sonuçların Google mülkleri olarak sayılmaması gerektiğine itiraz etti.

“Geri bildirim bağlantıları sağlamak, kullanıcıların sorguları yeniden düzenlemesine veya konuları keşfetmesine yardımcı olmak ve hızlı gerçekler sunmak Google’ı tercih etmek için tasarlanmamıştır. Bu özellikler temel olarak titiz bir test süreci ile doğruladığımız kullanıcıların yararınadır.

Bazen, en yararlı bilgiler başka bir web sitesine bağlantı olabilir, diğer zamanlarda bir harita, bir restoran listesi, bir video veya bir resim olur. ”

Google’ın öncelikleri web sitelerine trafik yönlendirmekten kaymış olduğunu düşünüyorsanız doğru noktadasınız.

Google sözcüsünden başka bir açıklamada bu konunun üzerinde durmaktadır.

Google’ın öncelikleri değişti

The Markup raporuna Google’ın kurucu ortağı Larry Page’ın 2004’te söylediği bir şeye dikkat çekerek başlar:

“Sizi Google’dan ve mümkün olan en kısa sürede doğru yere götürmek istiyoruz.”

Bu alıntıya doğrudan yanıt olarak, bir Google sözcüsü insanları arama motorlarından web sitelerine yönlendirmenin artık her zaman en iyi çözüm olmadığını söylüyor.

“Bir arama motoru olarak, Google’ın misyonu, Larry Page’in açıkladığı gibi nerede olursa olsun, aramaları hızlı bir şekilde harika bilgilere yönlendirmektir. O zaman, bu genellikle insanları arama sonuçlarından web sitelerine yönlendirmek anlamına geliyordu. Arama teknolojileri geliştikçe, bu her zaman insanlara yardım etmenin en iyi yolu web sitelerine yönlendirmek değildir. ”

Google’ın önceliklerinin insanları arama motorundan olabildiğince çabuk çıkarmak istemediğini belirtmenin daha net bir yolu yoktur. Google’a göre şimdiki öncelik kullanıcıları bir sorgunun en iyi yanıtına yönlendirmek gibi görünüyor. Bu yanıt Google tarafından arama sonuçları sayfasında verilebiliyorsa, Google ürünlerinin organik sonuçlardan önce görülme olasılığı yüksektir.

Bu konuda daha fazla analiz için The Markup’ın tam raporunu buradan okuyabilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?