Ana SayfaSEOGoogle, başlık etiketi kılavuzunu netleştirdi

Google, başlık etiketi kılavuzunu netleştirdi

-

Google’ın, arama sonuçlarında başlık etiketlerinin nasıl kontrol edileceğine ilişkin belgelerinde yaptığı güncelleme, yönergelerini daha net hale getiriyor

Google, aramada başlık etiketlerinin nasıl görüntüleneceğini kontrol etmek için Arama Merkezi (Search Central) yönergelerini güncelledi. Güncelleme, kılavuzun kendisini değiştirmedi ancak çok daha basit hale getirdi ve anlaşılmasını zorlaştıran ifadelerde belirsizliği ortadan kaldırdı.

Google: Başlık etiketleri güçlü bir sinyaldir

Google başlık etiketlerini değiştiriyor

Başlık etiketleri, amacı bir web sayfasının içeriğinin ne olduğunu açıklamak olan meta öğelerdir. Ayrıca sıralama faktörlerindendir. Bu nedenle, birçok yayıncı web sayfalarının hangi anahtar kelime veya kelime öbekleriyle alakalı olduğunu belirtmek için başlık etiketini kullanır.

Google, başlık etiketlerini arama sonuçları sayfalarında (SERP’ler) gösterir. Bu da başlık etiketlerinde anahtar kelime ve kelime öbeklerinin kullanılmasını daha da önemli hale getirir.

Google, algoritmaları yayıncının belirlediğinden daha açıklayıcı metin tespit ederse, başlık etiketlerini yeniden yazıyordu. Arama sonuçlarındaki başlık etiketi yeniden yazma özelliği, 2021 yazında önemli ölçüde arttı ve yayıncı ve arama motoru pazarlamacılığı topluluklarında sıkıntıya neden oldu. Google’ın başlık etiketlerini yeniden yazmasıyla ilişkilendirilen arama trafiğinde bildirilen birçok düşüş gözlemlendi.

2021 yazındaki güncellemeden sona yapılan bir analizde arama sonuçlarının yüzde 61’inden fazlasının yeniden yazılmış başlık etiketlerini içerdiği paylaşılmıştı.

Başlık etiketleri kılavuzunda yapılan değişiklikler

08 Ekim 2021’de Google, başlık etiketlerini kontrol etme konusunda benzersiz bir kılavuz yayınladı. (Orijinal kılavuzun Archive.org anlık görüntüsü). Güncellenen başlık etiketi kılavuz değişiklikleri, “başlık” kelimesini kullanırken ne anlama geldiklerini netleştirir.

“Başlık” kelimesi belirsizdir çünkü web sayfasının en üstündeki başlık veya HTML başlık öğesine (H1, H2, H3) yapılan bir referans anlamına gelebilir.

Kılavuzun orijinal versiyonunda “başlık” kelimesini hem web sayfasının üst kısmındaki başlık anlamında hem de HTML başlık öğesine (H1, H2, H3, vb.) atıfta bulunmak için kullanmıştır.

Sayfanın üst kısmındaki başlık genellikle bir başlık öğesi olsa da, kılavuzun yeni sürümü aşağıda gösterildiği gibi daha kesindir.

Orijinal versiyon:

“Sayfanın ana başlığının hangi başlık olduğunu açıkça belirtin.”

Kılavuzun güncellenmiş sürümüdür:

“Sayfanın ana başlığının hangi metin olduğunu açıkça belirtin.”

Orijinal versiyonun aşağıdaki cümlesinden bir bölüm:

“…ve birden fazla başlığın aynı görsel ağırlığı ve önemi taşıması kafa karıştırıcı olabilir.”

Yeni netleştirilmiş sürüm:

“…ve birden fazla ana başlığın aynı görsel ağırlığı ve önemi taşıması kafa karıştırıcı olabilir.”

Güncellenen üçüncü cümlenin orijinal hali:

“Başlığınızın bir sayfadaki diğer metinlerden farklı olmasını ve sayfada en belirgin olarak öne çıkmasını sağlayın (örneğin, daha büyük bir yazı tipi kullanmak, başlığı sayfadaki ilk görünen öğesine yerleştirmek, vb).”

Aynı cümlenin güncellenmiş hali:

“Ana başlığınızın bir sayfadaki diğer metinlerden farklı olmasını ve sayfada en belirgin olarak öne çıkmasını sağlayın (örneğin, daha büyük bir yazı tipi kullanmak, başlık metnini sayfadaki ilk görünen öğesine yerleştirmek) , vb).”

Gördüğünüz gibi açıklamadaki ufak değişiklikler rehberin amacının daha kolay anlaşılmasını sağlamada büyük bir fark yaratıyor.

Son değişiklik, Google’ın arama sonuçlarında görüntülenen bir başlık bağlantısındaki ifadeyi belirlemek için ne kullandığını açıklayan kısımdadır.

Bu orijinal:

“Bir sayfada gösterilen ana görsel başlık veya başlık”

Güncellenmiş sürüm:

“Sayfada gösterilen ana görsel başlık”

Özet

Makalenin başında belirtildiği gibi, kılavuzun kendisi değişmedi. Değişen şey, belgenin artık daha az belirsiz ve önemli ölçüde daha anlaşılır olmasıdır.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?