Ana SayfaSEOGoogle BERT optimizasyonu nasıl yapılır?

Google BERT optimizasyonu nasıl yapılır?

-

 Google’den John Mueller, BERT algoritması için nasıl optimizasyon yapılması gerektiği hakkında bir soruyu yanıtladı. Google, daha önce “optimize edilecek bir şey yok” şeklinde açıklamada bulunmuştu. Mueller’in ise, BERT hakkında endişeleri olan yayıncılara verdiği cevapta, nüanslar vardı. John Mueller’in açıklamaları aslında “Google BERT optimizasyonu nasıl yapılır?” sorusunun cevabı niteliğinde.

BERT nedir?

Google BERT optimizasyonu nasıl yapılır?

BERT algoritması, metinleri daha iyi anlamlandırmak için geliştirilmiş bir algoritma. Eşleşen anahtar kelimeleri baz alarak hareket etmek yerine, BERT; Google’ın, başlıktan ve cümlelerden yola çıkarak, metnin konseptini daha iyi anlamasına yardım ediyor. Bu sayede, aynı bağlamdaki içeriklerin izlenmesi ve sıralama yapılması daha kolay bir hale geliyor. Aradaki fark, kelimeleri eşleştirmek ile kelimeleri anlamlandırmak arasında farka benzetilebilir.

Google’ın kendi blogunda yaptığı açıklama ise, yayıncılar ve arama üzerine hizmet verenler için yetersiz görülebilir. Gönderide yazılanlar, yayıncılardan daha çok, arama motoru kullanıcılarına hitap eder nitelikteydi.

BERT nasıl optimize edilir?

Google’ın önde gelen isimlerinden Danny Sullivan, SEO çalışması yapanlara, kullanıcılar için içerik üretmeye devam etmek dışında yapılacak bir optimizasyon olmadığını ifade ederek seslendi.

Google’ın resmi Twitter hesaplarından biri olan @searchliaison paylaşımlarını incelemek, ABD dışında bulunan pazarlardaki analizleri desteklemek ve hizmet alanları içerik üretme politikalarını gözden geçirmek için ikna etmek adına oldukça yararlı olacaktır.

John Mueller ise, Sullivan’ın tavsiyelerini daha geniş bir çerçevede açıkladı. Mueller’in söyledikleri Sullivan’ın beyanlarıyla çelişmiyor, sadece daha fazla detay veriyor.

Google Arama mobil hikayelerde BERT kullanmaya başladı

John Mueller’e yöneltilen soru

“Google BERT güncellemesi hakkında bilgi verebilir misiniz? BERT algoritmalarına göre, SEO üzerine ne tür çalışmalar yapabilirim?”

John Mueller’in cevabı BERT algoritmasının amacını açıklıyor

“Öncelikli olarak, bu değişiklik hakkında yayınladığımız blog paylaşımına göz atmanızı tavsiye ederim. Bu değişikliklerle özellikle yapmaya çalıştığımız şey, metni daha iyi anlamaya çalışmaktır. Bu da bir yandan, insanların bize gönderdiği soruları ya da sorguları daha iyi anlamamız demektir. Bir diğer yandan ise, sayfalardaki metinleri daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Sorgular, SEO çalışmalarını gerçekten de bu kadar etkileyecek güce sahip değildir.”

Yayıncılar metin içerikleri konusunda neler yapabilirler?

“Sayfadaki metin, etki sahibi olmanızı sağlayan bir şeydir. Bizim bu konudaki önerimiz, yazıların doğal olmasını sağlamanızdır. Yani, bariz bir şekilde görünüyor gibi olsa bile, birçok algoritma, metnin doğal olup olmadığını ayırt etmeye çalışıyor ve sayfa içeriğinin hangi başlıklar hakkında olduğunu anlamak konusunda daha etkin bir anlayış geliştirmeye çalışıyor.

Hangi özellikler üzerine çalışmalıyız sorusunu sormak, spesifik bir konuda oluşturulmuş içeriği, kullanıcıların yaptığı ilişkili sorguyla daha iyi eşleştirmemizi sağlayacaktır. Bu yüzden, BERT üzerine bir optimizasyon çalışması yapmayı düşünüyorsanız, öncelikle sayfalarınızda bulunan metinlerin doğal şekilde yazıldığından emin olun…”

“ Metin içerikleri, sıradan bir insanın anlayabileceği şekilde olmalı. Yani, içeriğinizi mümkün olduğunca çok anahtar kelimeyle doldurmak yerine, doğal şekilde yazmanız daha etkili olacaktır.”

Dikkat edilmesi gerekenler

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, BERT algoritması temelde, dilin kullanımını daha etkin ve doğru şekilde şekilde değerlendirebilmek için kullanılıyor. Yani, esas amaç metnin ne anlattığını en doğru şekilde anlayabilmek. Google’ın açıklamalarından, “doğal içerik yazımı dışında optimize edilecek bir şey yok” sonucu çıkarılıyor. John Mueller’in içeriklerde gereksiz ve aşırı miktarda anahtar kullanımı konusundaki beyanı ise ayrıca ilgi çekiyor. Google, algoritmalarında gerçekleştirdiği güncellemelerle, bir kez daha kullanıcı deneyimine verdiği önemin altını çiziyor.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?