Ana SayfaSEOGoogle desteklenmeyen yapısal verileri kullanabilir

Google desteklenmeyen yapısal verileri kullanabilir

-

Google’dan John Mueller, zengin sonuçlar arasında yer almayan yapılandırılmış verileri kullanmanın faydalı olup olmadığını yanıtladı. Mueller, Google için yararlı olabileceğini, ancak bununla birlikte abartılmaması gerektiğini söyledi.

Yapısal Veri (Structured Data) Nedir?

Google tarafından desteklenmeyen yapısal veriler kullanılmalı mı?

Bir web sayfasında kullanılmak üzere seçilebilen binlerce yapılandırılmış veri türü ve seçeneği vardır. Schema.org yapılandırılmış verilerini, ProductOntology.org kullanarak Wikipedia’da açıklanan hemen hemen her şeyi içerecek şekilde genişletebilir. Google, Schema.org yapılandırılmış verilerine özgü olasılıkların yalnızca bir kısmını kullanır.

Bir yayıncı, zengin sonuçlar için desteklenmeyen bu yapılandırılmış veri türlerini kullanmanın herhangi bir kullanım olup olmadığını sordu.

Yayıncının sorusu

“Çok sayıda Schema.org yapılandırılmış verisi var, ancak bunlardan yalnızca birkaçı Google Developers Yardımı’nda listeleniyor.

Görüntü nesnesi gibi bir şeyi uygulamak için zaman harcamalı mıyız?” 

Mueller’in cevabı

“Benim anlayışıma göre, görüntü nesneleri kullanıyoruz. Dokümanları iki kez kontrol etmem gerekiyor. Ama bu benim anlayışım. Ancak, daha genel bir soruya dönersek, geliştiricilerin belgelerinde olmayan yapılandırılmış veri türlerini kullanmalı mıyız?

Yani, pratikte olan şey, bunları sayfalarınızla görünür hale getirmek için kullanmamamızdır.

Dolayısıyla, desteklemediğimiz bir tür yapılandırılmış veri kullanıyorsanız, o zaman orada herhangi bir görsel etki görmezsiniz.”

“ … Belki de sayfanızda bir araba var ve bir araba için yapılandırılmış bir veri türü var. O zaman bunu kullanmak, arama sonucunuzu otomatik olarak araba gibi görünen bir şeye dönüştürmeyecektir, çünkü bu tür zengin sonuçlarımız yoksa o zaman bu işaretlemeye bakmayız.

Ve bu tür zengin sonuçlara sahip olsaydık, bunu bir geliştirici kılavuzunda uygun şekilde belgelendirirdik. Bu kadar.” 

Çıkarım 1: Görünür Zengin Sonuçlar

Bu, Google’ın geliştirici sayfalarında desteklenmeyen ve açıklanmayan yapılandırılmış veriler kullanırsanız, görünür zengin sonuçlarla sonuçlanmayacağı açıktır.

John Mueller: “Her tür yapılandırılmış veri, bir sayfadaki varlıkları daha iyi anlamamıza yardımcı olur.

Yani, özellikle, araba örneğine geri dönmek gibi, belki bir hayvan veya bir tür araba olarak yorumlanabilecek çok fazla kelime kullanan bir şeyiniz varsa, o zaman bunun aslında bir araç bize biraz daha fazla bilgi verir ve sayfalarınızı daha uygun bir şekilde sıralamamıza olanak tanır.”

Google zengin sonuçlar uygunluğu için yapısal veri gereksinimlerini takip etmelisiniz

Çıkarım 2: Desteklenmeyen Yapısal Veri ve Varlıklar

Mueller; desteklenmeyen yapılandırılmış verilerin, Google’ın bir sayfadaki varlıkları daha iyi anlamasına yardımcı olduğunu söyledi. Dolayısıyla, bir varlığın bir sayfada ne olduğu konusunda kafa karışıklığı olasılığı varsa, zengin sonuçlarla sonuçlanmayan, desteklenmeyen yapılandırılmış veriler kullanmak Google’ın sayfanızın varlıklar açısından ne hakkında olduğunu daha iyi anlamasına yardımcı olabilir.

Çıkarım 3: Sıralama Artışı Değil, Alaka Düzeyi Hakkında

Mueller, bunun sıralamada bir artış sunmayacağı uyarısında bulundu. Bu, bir varlık hakkında bir noktayı kristal berraklığında olacak şekilde iletmekle ilgilidir.

“Bu nedenle, daha üst sıralarda yer almanız değil, bunun yerine size sayfanızı daha iyi anladığımız ve sayfanızın kullanıcıların niyetiyle eşleştiğini daha iyi anladığımız sorgularda daha fazla göstermeye çalışacağız.

Bunu göz önünde bulundurarak, zaman sınırınız varsa, gerçekten görünür olan yapısal veri türlerine odaklanacağım. Ve biraz daha zamanınız varsa veya belki de bahsettiğiniz şeyleri genişletmenize izin veren esnek bir CMS’niz varsa, o zaman bu, daha fazla yapılandırılmış veri türü eklemenin kesinlikle dezavantajının olmadığı bir durumdur.”

Çıkarım 4: Desteklenmeyen Yapısal Verileri Aşırı Kullanmayın

Mueller, desteklenmeyen yapısal verilerin aşırıya kaçmasına karşı uyarıda bulundu. Dikkat çekmek istediği şey, gerçek içeriğe odaklanmak ve bir kuruluşun bu tür desteklenmemiş yapılandırılmış verilerin, Google’ın sayfanın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olabileceğinden emin olmama olasılığıydı.

“Burada dikkat etmek gereken tek şey, tüm farklı yapılandırılmış veri türleriyle yabani otlarda kolayca kaybolabilecek olmanız.

Bir sayfadaki diğer tüm kelimeleri işaretlemeniz ve bunun bu öğe ve bu varlığın bu varlıkla ilişkili olduğunu iyi söyleyebilmeniz çok olası gibi…

Ve bir noktada, yapılandırılmış verilere, gerçekte içeriğe harcadığınızdan daha fazla zaman harcıyorsunuz ve bu web siteniz için yararlı olmayacak.

Bu nedenle, bir denge bulmaya çalışmayı tavsiye ederim.

Ve zaman sınırınız varsa ve gerçekten net bir sonucu olan şeylere odaklanmanız gerekiyorsa, geliştiriciler kılavuzunda belgelenen türlere odaklanacağım.” 

Alaka Düzeyi ve Sıralama Artışları

Alaka düzeyi ve gerçek sıralama faktörleri ile ilgili faktörleri karıştırmak kolaydır. Bu durumda, yapılandırılmış veriler tarafından desteklenmeyen yapılandırılmış verilerin kullanılması, sayfada ele alınan varlıkların iletişimine yardımcı olmak için yararlı olabilir.

Bunu yapmak bir sıralama artışı sağlamaz. Yalnızca sayfanın ne hakkında olduğunu netleştirmeye yardımcı olur (bu alaka düzeyidir).

Videonun tamamına buradan erişebilirsiniz.

 

 

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Dijital Reklamcılık Nedir ve Nasıl Reklam Verilir?

Dijital Reklamcılık Nedir ve Nasıl Reklam Verilir?

0
Dijital reklamcılık, internetin ve teknolojinin sunduğu olanaklar sayesinde, markaların hedef kitlelerine daha hızlı ve etkili bir şekilde ulaşmasını sağlayan bir pazarlama yöntemidir. Geleneksel reklamcılığın...