İşlenmesi zor olan JavaScript’i arama motoru botları başarılı bir şekilde veya kısa sürede taramakta zorlanabilir. Google bu duruma şu an geçici çözüm olarak dinamik render öneriyor. Google önerdiği dinamik render cloaking olarak algılanıp algılanmadığı ile ilgili yaptığı açıklama ile akıllardaki soru işaretlerini giderdi. “Dinamik render cloaking mi?” sorusunun detaylarını paylaşacağız.
Dinamik render nedir? Dinamik render cloaking mi?
Dinamik render, belirli kullanıcılar için sunucu tarafında oluşturulan ve önceden oluşturuluş içerik arasındaki geçiş anlamına gelmektedir. Google, kısa bir süre önce dinamik render metodunun gizleme(cloaking) sağlamadığını açıklamak için geliştirici dokümanlarından birini güncelledi.
Google’dan Martin Splitt’in yaptığı açıklamaya göre; bu bir sürpriz olarak ortaya çıkmayabilir, ancak resmi açıklamayı garantilemek adına oldukça sık şekilde talep edilir.
Yay! @LizziHarvey and I updated the dynamic rendering docs to clarify a very frequent question: Is dynamic rendering considered cloaking? The answer shouldn’t surprise you 😂 https://t.co/l4s3JkOLcx pic.twitter.com/IH4MY8firS
— Martin Splitt @ 🇨🇭🏡 (@g33konaut) August 22, 2019
Güncellenmiş dokümanda öne çıkan detay:
“Googlebot genellikle dinamik render almayı, gizleme olarak değerlendirmiyor. Dinamik render uygulayarak benzer içerik ürettiği sürece, Googlebot, dinamik görüntülemeyi gizleme(cloaking) olarak kabul etmez. ”
Google, dinamik render işleminin bir sonucu olarak oluşturulan hata sayfalarının da gizleme(cloaking) sayılmadığını açıkça ifade ediyor. Dinamik render işleminin gizleme olarak kabul edilebileceği tek örnek, kullanıcılara ve tarayıcılara farklı içerik sunmak için kullanılmış olması durumudur.
“Kullanıcılara ve tarayıcılara tamamen farklı içerik sunmak için dinamik render yönteminin kullanılması gizleme(cloaking) olarak kabul edilebilir. Örneğin, kullanıcılara kediler hakkında bir sayfa sunan ve arama motoru botları(crawlers) için köpekler hakkında bir sayfa sunan web siteleri tarafından kullanılması durumunda gizleme(cloaking) olarak kabul edilebilir. ”
Yapılan bu açıklamalar, cloaking Google web yöneticisi kurallarını (Google’s Webmaster Guidelines) ihlal ettiği için oldukça önemli. Bu, sıralamaları etkileyebileceği gibi, aynı zamanda cezai yaptırımlarla sonuçlanabileceği anlamına da geliyor. Eğer dinamik render işlemini amacına uygun şekilde kullanıyorsanız, Google’ın kurallarını ihlal etme konusunda endişelenmenize gerek kalmıyor.
Bununla birlikte dinamik render yöntemi tüm siteler için bir zorunluluk/gereklilik olmayabiliyor. Dİnamik render öncelikli olarak; JavaScript tarafından üretilen, hızla değişen içerikler ve arama motoru botları(crawlers) tarafından desteklenmeyen JavaScript özelliklerini kullanan içerikler için tasarlanmıştır.
Dinamik render kullanmanın faydası olarak, Googlebot’un JavaScript içeriğini daha hızlı taramasına ve oluşturmasına yardımcı olur ve bu da arama sonuçlarında daha hızlı endekslemeyi sağlayabilir.