Ana SayfaSEOGoogle Düşük Kaliteli İçeriğin Tanımını Değiştirdi

Google Düşük Kaliteli İçeriğin Tanımını Değiştirdi

-

Google bu hafta Kalite Değerlendirme Rehberi(Quality Rater Guidelines)’ni güncelledi. Yapılan güncellemelerin yer aldığı bu raporda “düşük kaliteli” ve “en düşük kaliteli” sayfalarının değerlendirilmesiyle ilgili yeni bilgiler yer alıyor. Yani Google Düşü kaliteli İçeriğin tanımını değiştirdi.

Kalite Değerlendirme Rehberi’nde yapılan tüm değişiklikler arasında en dikkat çekici değişiklikler sayfa kalitesiyle ilgili bölümlerde gerçekleşti.

Google: Kaliteli İçerik Kelime Sayısına Bağlı Bir Kavram Değil

Google Düşük Kaliteli İçeriğin Tanımını Değiştirdi

Kalite Değerlendirme Rehberi, Google’ın algoritmalarının performansını manuel olarak değerlendirirken geçerli olan Google’ın kalite değerlendirmelerinin yer aldığı bir dizi talimattan oluşur. Bir başka deyişle, bir içeriğin “düşük kaliteli” olup olmadığını değerlendiren bir analiz sonucu Kalite Değerlendirme Rehberi’nde belirtilenlere göre değerlendirdiğini belirtir.

Kalite puanlayıcılarının, bir sayfanın Google arama sonuçları sayfasında nasıl sıralandığına etki etmediğini bilmek önemlidir. Bunun yerine, Google’ın algoritmalarına göre ilgili yazılım ekibine geri bildirim gönderirler. Geri bildirimler neticesinde, sayfa sıralamasını etkileyen bir algoritma güncellemesi başlatılabilir.

İçerik Pazarlamasında Dikkat Etmeniz Gereken 10 Önemli Metrik

Google Kalite Değerlendirme Kuralları, Düşük Kalite Sayfalarını Nasıl Tanımlar?

Google’ın güncellenmiş Kalite Değerlendirme Rehberi’ne göre düşük kaliteli sayfalar, anlatılmak istenileni yeterli düzeyde anlatamayıp kullanıcıya anlatmak istenilenden uzaklaşan içeriklerdir

Bu iki nedenden biri için olabilir.

  • Okuyucuyu yeterince tatmin edecek yeterli ana içerik olmayabilir.
  • İçerik oluşturucu, yazdığı konu hakkında uzman değildir.

“Düşük kaliteli sayfalar, faydalı bir amaca hizmet etmek amacıyla yapılmış olabilir. Bununla birlikte, bahsi geçen düşük kaliteli sayfalar, iyi bir içerik değerine sahip olmaları gibi önemli bir boyutta olmadıkları veya içeriğin yaratıcısının sayfanın amacına yönelik uzmanlıklarından yoksun oldukları için amaca ulaşamamaktadır. ”

Bu düşük kaliteli sayfaların değiştirilmiş tanımı ile önceki tanım arasındaki en önemli fark, sayfanın yararlı bir amaca hizmet etme amacı olsa bile, yeterlilikleri sağlayamıyorsa kalitenin “düşük” olarak nitelendirilmesi gerektiğidir.

Google Kalite Değerlendirme Kuralları’ndaki önemli değişiklikler

Aşağıdakilerden biri veya daha fazlası geçerliyse, Kalite Değerlendiricilerine bir sayfayı “Düşük” olarak derecelendirmeleri istenir:

  • Yetersiz bir uzmanlık, otorite ve güvenilirlik düzeyi
  • Ana içeriğin kalitesi düşükse
  • Sayfanın amacından farklı tatmin edici olmayan bir miktarda içerik varsa
  • İçeriğin başlığı abartılmış veya şok ediciyse.
  • Reklam yerleşimleri veya site içi yönlendirmeler ana içerikten uzaklaştırıp dikkat dağıtıyorsa
  • Sayfanın veya içerik üreticisi hakkında tatmin edici miktarda bilgi buunmuyorsa
  • Kapsamlı bir itibar araştırmasına dayanan bir web sitesi veya içerik oluşturucusu için olumsuz bir itibar oluşması. Bir sayfada birden fazla düşük kalite özelliği varsa, en düşük kaliteli olarak derecelendirilebilir.

Bu bölümdeki büyük değişikliği kalın yazıyla belirttik. Bunun anlamı, etkileyici ve merak ettiren bir başlık ile içeriğin tıklanmasını sağlayan makalelerin artık “düşük” kalite olarak kabul edileceğidir. Bu değişiklik ana içeriğin gerçek kalitesi ne olursa olsun değişiklik göstermeyecektir.

Google, bu konudaki açıklaması:

“Abartılı veya şok edici başlıklar, kullanıcıları arama sonuçlarındaki sayfalara tıklamaya teşvik edebilir. Sayfaların içeriği, abartılı veya şok edici başlık veya görüntülere uymuyorsa, kullanıcıların şaşırmasını ve kafasının karışmasına neden olur. İçeriğin kalitesini uygun olmayan abartılı veya şok edici başlıklara sahip sayfalar düşük dereceli olarak derecelendirilmelidir.”

Google Kalite Değerlendirme Kuralları’ndaki diğer değişiklikler

“Düşük Kaliteli” ve “En Düşük Kaliteli” sayfalarla ilgili bölümlerinde yapılan diğer önemli değişikliklerin bir özeti.

  • Reklamlar, anlamsız görüntülere sahiplerse dikkat dağıtıcı olarak düşünülmelidir.
  • İçerik oluşturucunun itibarını değerlendirmek için kapsamlı araştırmalar gereklidir.
  • Uzun zamandır devam eden bir İnternet takma adı veya kullanıcı adı kullanan bir içerik oluşturucuyu tanımlamak artık kabul edilebilir.
  • Sayfanın amacı belirlenemediğinde, bir sayfa “en düşük kaliteli” olarak nitelendirilir.
  • İçerik oluşturucu hakkında hiçbir bilgisi olmayan “Paranız(Your Money), Hayatınız(Your Life)” sayfalarının en düşük değere sahip olması gerekir.
  • Güncel olmayan web siteleri, bakım eksikliğinden dolayı amaçlarına ulaşamadıklarında en düşük kaliteye sahip olmalıdır.
  • Sosyo-ekonomik statüye, siyasi inançlara ve zulüm mağdurlarına dayanan bir grup insana karşı nefret uyandıran sayfalar en düşük dereceye sahip olmalıdır.
  • Kendine veya başkalarına zihinsel, fiziksel veya duygusal zararı teşvik eden sayfalar en düşük dereceye göre derecelendirilmelidir.
  • İçerik oluşturucunun olumsuz veya kötü şöhreti varsa, içerik en düşük değere sahip olmalıdır.
  • Kötü amaçlı yazılım indirme bağlantıları gibi kullanıcılar için zararlı olan sayfaların en düşük değere sahip olması gerekir.
  • Kullanıcıları “yanlış anlaşılabilir içeriklerle” yanlış bilgilendiren sayfalar en düşük düzeyde değerlendirilmelidir.
  • Kullanıcıları bağlantılara tıklamak için kandırmak üzere tasarlanmış herhangi bir sayfa en düşük değere sahip olmalıdır.

Yukarıda listelenen noktalar, Google’ın Kalite Değerlendirme Rehberi’ne yapılan yeni eklemelerdir.

Daha fazla bilgi için, buradaki tam PDF belgesini inceleyebilirsiniz.

KAYNAK: Search Engine Journal

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?