Ana SayfaSEOGoogle EAT Nedir?

Google EAT Nedir?

-

Aslında çok da yeni olmayan ama son günlerde sıklıkla duymaya başladığımız terimlerden bir tanesi olan Google EAT Nedir?

YMYL Nedir? Google YMYL Sayfaları Nelerdir?

Google “E-A-T” ne anlama geliyor? Google EAT Nedir?

E.A.T. ingilizce Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness kelimelerinin baş harflerini temsil eder. “Uzmanlık, Yetkinlik, Güvenilirlik” anlamına gelmektedir.

  • Uzmanlık: Alanınızda uzman olmanız gerekiyor. Uzmanlık, ana içeriğin (Main Content) veya ana içerik oluşturucusunun becerisini göstermeniz ve içeriğinizden bahsetmeniz gerektiği anlamına gelir. Uzmanlık, mizah veya dedikodu web siteleri için daha az önem taşır ancak tıbbi, finansal veya yasal mevzuattan bahseden web siteleri için hayati önem taşımaktadır. İçeriğin kullanıcılar için doğru ve yararlı olması durumunda herhangi bir site uzmanlık gösterebilir.
  • Yetkinlik: Ana içerik oluşturucusunun bir otoritesi veya yetki sahibi olduğunu göstermeniz gerekir. Bunu yazarlarınızın veya kendinizin uzmanlığı olarak düşünebilirsiniz. Sayfanız bir topluluk veya forum ise paylaşımın kalitesi otoriteyi destekler. Kimlik bilgileri de önemlidir ancak yorumlar gibi kişisel deneyimler de göz önüne alınır.
  • Güvenilirlik: Kullanıcıları, ana içeriğin ve web sitesinin sahibine veya şirketine güvenebileceklerine ikna etmeniz gerekir. Güvenilirlik, özellikle kullanıcılardan kredi kartı bilgilerini isteyen e-ticaret web siteleri için önemlidir. Sitenizle ilgili her detay, kullanıcıları ziyaret ederken kendilerini güvende hissettirmelidir. Bir başlangıç ​​noktası olarak ivedilikle sitenize Google’ın puanlama sinyallerinin önemli olanlarından bir tanesi olan SSL sertifikası eklemelisiniz, çünkü arama sonuçları sayfası ilk sayfasında yer alan sitelerin en az % 70’i SSL kullanıyor.

Google Kalite Değerlendirme Rehberi 2014’te paylaşıldığı zaman EAT kısaltmasını ilk kez gördük. Ancak o zaman detaylı bir açıklama yapılamayan Google’ın sonradan resmi açıklamasıyla birilkte artık EAT’nin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. EAT 2018 için büyük bir anlaşma yılı olacak. SEO çalışmaları, sitenizin Google’ın EAT kavramının en önemli faktörlerine uymasını sağlamakla ilişkilidir.

Google, EAT’nin sayfa kalitesi(page quality) için ilk 3 değerlendirmeden biri olduğunu belirtir. Yani, daha önce içeriğinizde EAT kavramına dikkat etmediyseniz, bunu hemen yapmaya başlamalısınız.

Google Kalite Değerlendirme Rehberi Doğrudan Sıralama Faktörleriyle mi İlgili?

EAT, Web Sayfalarınız İçin Neden Önemli?

Öyleyse neden uzmanlık, yetkinlik ve güven çok önemli? Ne de olsa Google Kalite Değerlendirme Rehberi’nde yer verdiği kurallar, bir sayfanın sıralamasını belirlemez.

Esasen, EAT bir web sitesinin değerini belirler. Kalite puanlayıcıları, bir sitenin veya sayfanın ihtiyaç duyduklarının ne kadarını karşıladığına karar verirken EAT’yi göz önünde bulundurur. İyi bir online deneyim alıp almadıklarını ve içeriğin standartlarını karşılayıp karşılamadığını inceler. Eğer içerikler, bir kullanıcının içeriği rahatça okuyabilmesini, paylaşılmasını ve tavsiye edilmesini sağlayabilirse, bu site yüksek düzeyde bir EAT kazanır.

EAT’yi, kullanıcıların sitenizi rakiplerinizin arasından seçmesinin nedeni olarak düşünün. EAT, Google’ın web sitenizi nasıl ele aldığını ve nihayetinde web sitenizi nasıl algılandığını doğrudan etkileyebilir.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?