Ana SayfaSEOGoogle: Ekran Okuyucular İçin Gizli Metin Kullanmak Sıralamaları Olumsuz Etkilemez

Google: Ekran Okuyucular İçin Gizli Metin Kullanmak Sıralamaları Olumsuz Etkilemez

-

Bir siyah şapka SEO (black hat SEO) tekniği olarak kabul edilen gizli metin kullanımı son dönemde konuşulmaya başlanan konulardan bir tanesi. Görme engelliler için önemli bir yardımcı olan ekran okuyucular (screen readers) ile ilgili çalışma yapan site yöneticilerinden bir tanesi ekran okuyucular için gizli metin kullanmak ile arama motoru sonuç sayfasındaki ilişkiyi Google’ın önemli isimlerinden John Mueller açıkladı.

John Mueller Kimdir? Google’daki Görevi Nedir?

Ekran Okuyucular İçin Gizli Metin Kullanmak Arama Sonuçlarını Negatif Etkiler mi?

Google’ın önemli isimlerinden John Mueller, görme engellilerin verilere ulaşmasını sağlamaya yardımcı olan ekran okuyuculara bağlam sağlamak için gizli metin kullanmanın, arama sıralamalarında herhangi bir soruna yol açmayacağını belirtti.

Twitter’da bir kullanıcı, John Mueller’e içeriği daha erişilebilir hale getirmek için gizli metin kullanmanın sıralama sonuçlarına olası etkisi hakkında sorular sordu.

Gizli Metin Bir Siyah Şapka SEO Tekniği

Gizli metin normalde negatif bir sıralama faktörüdür ve sıralamaları değiştirmek için kullanılan siyah şapka SEO tekniği olarak kabul edilir. Bununla birlikte, gizli metnin yardımcı teknolojiye (assistive technology) ekstra özellikler sağlayarak kullanıcı deneyimini geliştirebileceği bazı durumlar vardır. John Mueller, görme engelli kullanıcılara yardım etmek amacıyla gizli metin kullanımını “Gördüğüm kadarıyla sorun değil.” şeklinde net bir biçimde ifade etti.

Bu amaçla kullanılan gizli metin genellikle sayfanın görünür kısımlarına eşdeğerdir. Google, gizli metnin arama sıralaması amacıyla yerleştirilmediğini ve bu nedenle olumsuz bir etkisi olmayacağını kabul eder.

Aslında, Mueller, içeriği daha erişilebilir hale getirmek için gizli metin kullanmaya teşvik eder:

“Ekran okuyucu kullanıcıları için erişilebilir olan şeyler yapmak her zaman iyi bir fikirdir.”

John Mueller, 2016’daki Google Web Yöneticisi Forumu’ndaki bir konu altında yaptığı yorumda Google’ın bu tür gizli metinleri nasıl taradığı hakkında daha fazla ayrıntıya giriyor:

“Genellikle böyle özel durumda olan sayfaların görünür yani birincil içeriğine odaklanmamız ve gizli / görünmeyen içeriğin önemi etkisini kaldırmamız gereklidir. Dolayısıyla, bunun gibi ekstra durumlar ve ipuçları paylaşmanız, iyi olur. ”

Yine, bir sayfada bu tür ek içeriğe sahip olmanın herhangi bir ceza veya sıralama kaybına neden olmadığını da ekler.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?