Ana SayfaSEOGoogle, Eş Anlamlı Sorguları Eşleştirme Sistemini Değiştiriyor

Google, Eş Anlamlı Sorguları Eşleştirme Sistemini Değiştiriyor

-

Google, eş anlamlıları kelimeleri keşfedip arama sorgularını doğru anlamak için nöral eşleştirme kullanmaya başladı ve şu an bu sistem tüm sorguların henüz belirli bir kısmında aktif olarak kullanılıyor.

Nöral Eşleştirme Aktif Olarak kullanılıyor mu?

Google, eş anlamlı kelimeler ve arama sorgularını daha iyi anlamak için nöral eşleştirme adı verilen bir teknik kullanıyor ve bu teknik şu an sorguların % 30’unu etkiliyor. Google’ın önemli isimlerinden Danny Sullivan’ına göre, dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google son birkaç aydır nöral eşleştirme kullanıyor.

“Son birkaç ay içinde, Google kelimeleri kavramlara daha iyi eşleştirmek için nöral eşleştirme – AI(Artificial intelligence) yöntemini kullanıyor. Süper eş anlamlı kelimeler ve sorguların % 30’unu etkiliyor. “Soap Opera Effect” ne araması gerektiğini bilmiyor musunuz? Bunu daha iyi anlayabiliriz. ”

Nöral Eşleştirme

Sullivan, bir kullanıcı “TV’m neden garip görünüyor?(why does my TV look strange?)” gibi bir arama sorgusu yaptığında Google’ın “soap opera effect” ile ilgili sonuçları arama sonucu sayfasında getiren nöral eşleme tekniğinin bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. Bu önemli çünkü “TV’m neden garip görünüyor?” gibi görünüyor ki, görünüşe göre, pembe dizilerle ilgisi yok, ancak Google hala kullanıcının ne aradığını anlayabiliyor.

Nöral eşleştirme tekniği Google’ın 20. yıl dönümü basın toplantısında tartışıldı. Bu, Google’ın yapay zeka eşleşmesi gibi AI’daki ilerlemelerinden ötürü gelecek arama özelliklerinin mümkün olabileceğinin bir göstergesi olarak ön plana çıkıyor.

Etkinlik Kartları (Activity Cards)

Google’ın yeni etkinlik kartları, kullanıcıların arama yolculuklarında kaldıkları yerden devam etmelerini sağlar. Bir kullanıcı, geçmişte başlattığı bir sorguyla ilgili bir sorgu girdiğinde, Google, daha önce ziyaret ettiği alakalı sayfaların yanı sıra bu sayfaları getiren sorgular içeren bir kart gösterecektir.

Etkinlik Kartları

Etkinlik kartları bu yılın sonunda arama sonuçlarında sunulacak ve yararlı oldukları kullanıcılar tarafından kabul görürse gösterilecek.

Arama Koleksiyonları

Google aramasındaki koleksiyonlar, kullanıcıların web siteleri, makaleler veya görseller gibi ziyaret ettikleri içerikleri manuel olarak takip etmelerine olanak tanır. Etkinlik Kartları’nda bulunan içerikler de koleksiyonlara eklenebilir.

Arama Koleksiyonları 

Kullanıcıların yeni içerikleri keşfetmesine yardımcı olmak için Google, kullanıcıların koleksiyonlarında kaydettiği şeylere dayanarak öneriler sunacaktır. Bu özellik sonbaharda kullanıma sunulması bekleniyor.

Arama Sonuçlarının Dinamik Organizasyonu

Google, kullanıcıların bir sonraki aramalarında neleri keşfedeceğini belirlemesine yardımcı olmak için dinamik bir şekilde arama sonuçlarını organize etmenin yeni bir yolunu sunuyor.

“Önceden belirlenmiş bir grup kategoride bilgi sunmak yerine, aradığınız şeyle en alakalı alt konu bilgilerini akıllıca gösterebilir ve web’deki bilgileri tek bir arama ile keşfetmeyi kolaylaştırabiliriz.”

Aşağıdaki örnekte gösterilen bu değişikliği görebilirsiniz. Bir kullanıcı Pugs için arama yapıyorsa, bunlar, cins özellikleri ve adlar gibi dinamik olarak oluşturulmuş alt konuları görür.

Arama Sonuçlarının Dinamik Organizasyonu

Bu sekmeler önümüzdeki süreçte o saatte konuyla en alakalı olanı yansıtarak güncellenmeye devam edecektir.

Bilgi Grafiğinde Yeni Konu Katmanı

Tüm bunları bir araya getirmek, Google’ın Konu Katmanı (Topic Layer) olarak adlandırılan Bilgi Grafiği(Knowledge Graph)’ne yeni bir katman. Konu Katmanı, bir konu alanını ve ilgi alanlarının zaman içerisinde nasıl gelişebileceğini derinlemesine anlamak için tasarlanmıştır.

“Konu Katmanı, belirli bir konu için web’de mevcut olan tüm içeriği analiz ederek ve yüzlerce ve binlerce alt-üst düzey geliştirerek inşa edilmiştir. Bu alt konular için en alakalı makaleleri ve videoları belirleyebiliriz… Daha sonra bu alt konuların birbirleriyle nasıl ilişki kurduğunu anlamak için kalıplara bakıyoruz. Böylece, daha sonra keşfetmek isteyebileceğiniz içerik türünü daha akıllıca anlayabiliriz. ”

Bu teknoloji sayesinde Google, kullanıcıların önümüzdeki yıllarda ihtiyaç duydukları bilgi ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.

Benzer Yazılarımız

KAYNAK: Search Engine Journal

 

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

0
Web trafiğini artırmak, dijital dünyada rekabetçi kalabilmek için kritik öneme sahiptir. İçerik pazarlama, doğru stratejilerle uygulanırsa, sitenizin organik trafiğini hızla artırabilirsiniz. Ancak, başarılı bir...