Ana SayfaSEOGoogle & Geliştirici Arasındaki Köprü: Webmaster Tools

Google & Geliştirici Arasındaki Köprü: Webmaster Tools

-

Webmaster Tools (web yöneticisi araçları)  Google tarafından web sitesi geliştiricileri için ücretsiz olarak sunulan bir araçtır. Web sitesi yöneticilerinin, siteleri hakkında var olan problemleri tespit etmelerine yarar. Bu sistem sitemizin arama sonuçlarını ve Google ile alakalı olan kısımlarını yönetmemizi sağlar. Webmaster Tools ismi yerine artık Search Console ismiyle kullanılmaya devam etmektedir.

Webmaster Tools hangi servisleri bize sunuyor?

Web sitesi geliştiricileri için Google aşağıdaki servisleri sunuyor bu sayede Google’ın sitenizi nasıl gördüğünü nerelerde hata bulduğunu görebilirsiniz. Yapacağınız geliştirmeler için burası sizlere yol haritası sunuyor olacaktır. Öncelikle madde madde hangi araçların olduğunu inceleyelim ardından daha detaylı bakmaya başlayalım.

  • Arama Görünürlüğü
    • Yapılandırılmış Veri
    • Zengin Kartlar
    • Veri İşaretleyici
    • HTML Geliştirmeleri
    • Site bağlantıları
    • Hızlandırılmış Mobil Sayfalar
  • Arama Trafiği
    • Search Analytics
    • Sitenize Bağlantılar
    • Dahili Bağlantılar
    • Manuel İşlemler
    • Uluslararası Hedefleme
    • Mobil Kullanılabilirlik
  • Google Dizini
    • Dizin Durumu
    • İçerik Anahtar Kelimeleri
    • Engellenen Kaynaklar
    • URL’leri kaldır
  • Tarama
    • Tarama Hataları
    • Tarama İstatistikleri
    • Google gibi Getir
    • txt Test Aracı
    • Site Haritaları
    • URL Parametreleri

Yukarıda ki listeyi çok basit birkaç cümle ile özetleyeceğim, fırsat buldukça her maddeyi tek tek detaylandırıp sizler ile paylaşacağım.

Arama Görünürlüğü

Yapılandırılmış Veri – Structured Data

Google zengin içerikli web sayfalarını daha iyi anlamlandırabilmek ve kullanıcıların ne aradığını ayrıştırabilmesini sağlamak amacıyla verilerinizi şema (schema) içinde yer almasını öneriyor.

Web sayfasının breadcrumb yapısını, makale içeriğini, organizasyon yapısını, sosyal paylaşım sayfalarınızın adresini, oylama sonuçlarınızı, resim galerilerinizi, video bilgilerinizi, sanatçı bilgilerini, yazar bilgilerini çok net olarak ayrıştırarak google’a iletebilirsiniz.

Arama Görünürlüğü

Zengin Kartlar – Rich Cards

Web sitenizdeki etkinlikler, ürünler ve fırsatlarla ilgili olarak Google Arama’ya veri sağlamak için kullanışlı bir yöntemdir. Zengin kart verileri kullanıcılara, farklı cihazlarda farklı biçimlerde görüntülenebilir ve web sitenize gelen trafiğin artırılmasında yardımcı olabilir.

Arama Görünürlüğü

Veri İşaretleyici – Data Highlighter

Google’ın artık sitenizdeki verileri anlamasına yardımcı olmak üzere web yöneticisi işaretleme yerine kullanılabilecek yeni bir alternatifi olarak düşünebiliriz. Web sayfanızda yer
alan içerikleri mouse ile seçim yaparak yapısal veriler oluşturabileceğiniz yaratıcı bir tool.
wmtools-1

 

Arama Görünürlüğü

HTML Geliştirmeleri – HTML Improvements

Sitenizde aynı başlık – açıklama metinlerinin nerelerde kullanıldığını linkleri ile birlikte inceleyebileceğiniz en kolay araçlarındandır html geliştirici bölümü. Ayrıca Google burada çok önemli bir dipnot veriyor sayfanızda ki içeriklerin dizine eklenip eklenemediği ile ilgili tek cümlelik bilgiler veriyor.

Arama Görünürlüğü

Site Bağlantıları – Sitelinks

Sitenizin arama sonuçlarının altında görüntülenen google tarafından otomatik üretilmiş landig page listesidir. Google burada kendi algoritmalarına göre çıkarttığı bağlantılar arasında görünmesini istemediğiniz linkleri belirterek silinmesini sağlayabilirsiniz.

Arama Görünürlüğü

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar – Accelerated Mobile Pages

Web sayfalarınızın içeriklerini google tarafından belirtilen standartlar template yapısı ve protokolleriyle farklı bir url adresi üzerinden hazırlanıp kullanıcılara iletilmesidir.

AMP yani hızlandırılmış mobil sayfalar Google tarafından mobil web sayfaların daha hızlı açılması için geliştirilen bir framework çalışmasıdır.

Teknik olarak geliştireceğiniz bu çalışma sonucunda Google yaptığınız işlemlerin doğru yada yanlış olduğunu buradan sizinle paylaşıyor.

Örnek olarak aşağıda yer alan konu başlıkları ile Google hata listesini sizin ile paylaşıyor.

  1. Yasak veya geçersiz HTML Etiketi kullanımı
  2. AMP Eşdeğeri Olan Yasak HTML Etiketi
  3. Geçersiz AMP etiketi kullanımı
  4. Gerekli yapısal veri öğesinde hata
  5. Gerekli yapısal veri öğesi eksik
  6. Sayfada kullanıcı tarafından yazılmış JavaScript bulundu
  7. AMP etiketinde geçersiz düzen özelliği bulundu
  8. AMP işaretlemesi eksik veya yanlış

Arama Trafiği

Arama Analizi – Search Analytics

Tıklama, Tıklama Oranı, Konum, Gösterimler gibi kırılımlar ile web sitenizin Google arama sonuölarında nasıl ve hangi konumlarda indexlendiğini inceleyebileceğiniz son 90 güne ait data analiz aracıdır. Arama performans analizi yapabilmek için her gün inceleyeceğiniz vazgeçilmez bölümlerdendir gerçekten ileride burayı çok detaylı anlatmayı sabırsızlık ile bekliyorum.

 

Arama Trafiği

Sitenize Bağlantılar – Links to Your Site

Siteniz için Google tarafından değerlendirilerek sizlere sunulan referans gösterildiğiniz web sayfasının adresi, kelimeler ve referans gösterilen sayfalarınıza erişebilirsiniz. Google özellikle burada ki web sayfalarını kontrol edip size bağlantı veren sitelerin kontrolünün sizde olduğunu anlamak istiyor.  Burada ki bağlantıların reddi için bu url adresinden geri bildirim göndermeniz sitenizin sağlığı açısından çok önemli.

Geri bildirim linki: https://support.google.com/webmasters/answer/2648487?hl=tr

Arama Trafiği

Dahili Bağlantılar – Internal Links

Web sitenizin size ait hangi sayfalardan hangi sayfalara daha çok bağlantı verildiğini analiz edebileceğiniz basit ama kullanışlı olabilecek bir araç.

Arama Trafiği

Manuel İşlemler – Manual Actions

Webmaster Tools’da yer alan en can alıcı araçlardan biridir diyebilirim. Web sitenizin tamamı yada bir kısmı için Google tarafından ceza verildiyse kontrol edip o bölümde ki cezalı sayfaların düzenlenmesi için kullanabilirsiniz.

Arama Trafiği

Uluslararası Hedefleme – International Targeting

Sitenizin ana yayını hangi dilde ve hangi ülkeyi hedefliyorsunuzun cevabını buradan Google ile paylaşabiliyorsunuz. Birden çok ülke ve dil desteğiniz var ise burada ki dil seçeneğini kullanmayabilirsiniz önemli olan Türkçe ve Türkiye’de yayın yapıyorsanız ve hedefiniz Türkçe ve Türkiye ise bunu Google ile net olarak paylaşmanızdır.

Arama Trafiği

Mobil Kullanılabilirlik – Mobile Usability

Mobil karşılığı olan bir siteye sahipseniz burada Google tarafından sizin için neler eksik veya fazla belirtiliyor. Burada ki yönergeleri izleyerek mobil sayfa optimizasyonu yaparak kullanıcı dostu bir mobil sayfa ortaya çıkarabilirsiniz.

Bazı önerileri şu şekilde:

  1. Tıklanabilir öğeler birbirine çok yakın
  2. İçerik, ekrandan geniş
  3. Metin okunamayacak kadar küçük
  4. Görüntü alanı ayarlanmadı
  5. Uyumsuz eklentiler kullanılıyor

Google Dizin

Dizin Durumu – Index Status

Google Arama sonuçlarına eklediği – çıkardığı – engellediği sayfaların toplam adedini bizlerle paylaşıyor grafiği iyi okuyabilirsek yaptığımız onsite seo geliştirmelerin ne kadar başarılı yada başarısız olduğunu bize çok net olarak sunabilecek bir araç.

Daha detaylı bilgiyi Türkçe olarak buradan inceleyebilirsiniz:

https://support.google.com/webmasters/answer/2642366?authuser=0

 

wmtools-2

Google Dizin

İçerik Anahtar Kelimeleri  – Content Keywords

Google botları sitenizin tüm taraması sonucunda hangi kelimelerin daha çok kullanıldığını ortalama olarak bizimle paylaşıyor böylelikle hangi kelimelerin sitemizi doğru anlamlandırdığını buradan çok net bir şekilde görebiliyoruz.

Google Dizin

Engellenen Kaynaklar – Blocked Resources

Sayfanız da başka web sayfalarının kodlarını barındırabilirsiniz özellikle reklam gösterimlerinde çok sık 3rd sitelerden kod çağırmak zorunda kalabiliriz bizimle bağdaştırmaması için buradan gerekli url adreslerini engelleyebilirsiniz.

Google Dizin

URL Kaldır – Remove URLs

Arama sonuçlarında yer almasını istemediğiniz landig page url adreslerini google’a bildirebilir önce geçici olarak kaldırılmasını sağlayabilir daha sonra tamamen Google arama sonuçlarından bu adreslerin bulunmamasını talep edebilirsiniz.

Tarama

Tarama Hataları – Site Errors

Web sayfanızın sağlıklı çalışabiliyor olması Google için çok hayati bir öneme sahip çünkü Google sürekli hatalar ile dolu bir web sayfasını kullanıcılarına önermekten çekiniyor. Hata oranı en minimumda olan web sayfası her zaman diğer SEO kurallarına göre sizden zayıf olsa bile ön planda yer alacaktır.

Google  burada ki servisi ile web/mobil/tablet kırılımları ile web sayfanızın riskli tüm linklerini sizler ile paylaşıyor ve düzenleme sonrasında ise sizden düzenlendi diye onay olarak dönüş yapmanızı istiyor.

Unutmayalım ki sunucu performansı en iyi olan web sayfaları her zaman arama sonuçlarında daha iyi konumda olmaya devam edecek.

Tarama

Tarama İstatistikleri – Crawl Stats

SEO iyileştirmeleri için bir çok geliştirme yapmış olabilirsiniz fakat bunları analiz edebilmek için Webmaster Tools’da bir çok parametreyi toplayabilmek gerekiyor işte bunlardan en önemli olanlarından biri de tarama istatiskleri aracı.

Bu araç tam olarak 3 farklı aşamada sitenizin sağlık durumunu size söylüyor;

  • Günlük taranan sayfa sayısı

Google botları tarafından günlük olarak sitenizin toplam taranan sayfa adedi

  • Günlük indirilen kilobayt cinsinden miktar

Bu taranan sayfalar için Google botları ne kadar kilobayt harcadığının grafiksel dökümü

  • Bir sayfayı indirmek için harcanan zaman (milisaniye cinsinden)

Taranan sayfalar için ortalama olarak botlar her bir sayfaya kaç milisaniye üzerinden erişti.

wmtools-3

Bu datalar son 90 günlük bilgileri veriyor ve son 3 gün öncesine ait bilgileri içeriyor.

Tarama

Google gibi Getir – Fetch as Google

Sitenizin herhangi bir sayfasını Google botu gibi getirip hem görsel hem kodsal olarak data incelemesi yapabileceğiniz en sevimli araçlardan biridir diyebilirim.

Tarama

robots.txt Test Aracı – robots.txt Tester

Robots dosyasında engellediğiniz yada izin verdiğiniz tüm alanları test edip doğru bir şekilde Google botun anlayıp anlamadığının sağlamasını yapabileceğiniz bir araç.

Tarama

Site Haritaları – Sitemaps

Web sayfanız için oluşturduğunuz site haritlarını buradan Google botlar ile paylaşabilirsiniz böylece botlar paylaştığınız url adreslerinin ne kadarını tarayabildi ve haritanız da neleri eksik olarak gördü hepsini maddeler halinde sizinle paylaşabiliyor. Bu aracın en can alıcı noktası dizine eklenen sayfalarınız ile sorunlu sayfaların çok rahat bir şekilde tespit edilebiliyor olmasıdır.

Tarama

URL Parametreleri  – URL Parameters

Web sitenizde yenilenen url parametresi & reklam kodları var ise bunları Google botları ile paylaşabiliyorsunuz böylece botlar sürekli yenilenen parametrelerin bir kopya sayfa olmadığını anlayabiliyor.

Örnek

Aşağıdaki URL’ler, aynı içeriği gösterir: Bu sayfaların bazıları bir miktar daha farklı düzenlenmiş ya da filtrelenmiş olabilse bile yeşil elbise koleksiyonuna işaret ederler.

http://www.example.com/products/women/dresses/green.htm

http://www.example.com/products/women?category=dresses&color=green

http://example.com/shop/index.php?product_id=32&highlight=green+dress&cat_id=1&sessionid=123&affid=431

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?