Sitelerin açılma hızı her zaman önemli bir kriter olarak ön plana çıkarken mobil öncelikli indeksleme ile birlikte önemi daha da arttı. Hız konusunu önemsediğini her zaman paylaşan Google hız rozetleri ile yavaş açılan sitelere karşı yaptırımını arttırmış olacak.
Site Hızının SEO’ya Etkisi Ne Kadar?
Google hız rozetleri kullanıcıları uyaracak
Google’ın Chrome vasıtasıyla yavaş açılan siteler hakkında kullanıcılara uyarılarda bulunmaya başladı. Henüz tüm kullanıcılar tarafından arama sonuçlarında görülmeyen bu özelliği test aşamasında olarak adlandırabiliriz. Siteleri hızlarına göre etiketleyen bu yapı ile oldukça zor bir görevi üstlenen Google aynı zamanda site sahiplerinin sitelerini hızlandırmaya da teşvik etmiş olacak.
Site Hızı Ziyaretçilerin Satın Alma Kararını Nasıl Etkiliyor?
İnternetin yaygınlaşması ve mobilin yüzdesel olarak kullanımının artması ile veriye ulaşma hızı oldukça artmış durumda. Bunun bir getirisi olarak da kullanıcılar ulaşmaya çalıştıkları sitelerin de hızlı açılması beklentisindeler.
Gelecekte Google Chrome, kullanıcılar için “genellikle hızlı” veya “genellikle yavaş” yüklenen siteleri açıkça etiketleyecek. Google birkaç form vasıtasıyla veya kullanıcılara en çok hangi sitenin hızlı dönüş sağlayacağını belirlemek için farklı seçeneklerle denemeler yapmayı planladığını paylaştı.
Google hız rozetleri, bir derecelendirme ile yapacağı sınıflandırma sonucu sitelerin ne zaman kullanıcıları yavaşlatacak şekilde oluşturulduğunu, geçmiş site açılış hızlarını baz alarak tanımlamayı amaçlamaktadır. Dahası, bunu sayfanın daha önce açıldığı cihazlar ve ağ koşulları ile ilişkilendirerek bir kullanıcı için ne zaman yavaş olabileceğini tanımlamayı içerecek şekilde genişletilmesi de hedefler arasında yer alıyor.
Site Açılış Hızı Optimizasyonu Önemli midir? Nasıl Yapılır?
Google bu açıklaması ile birlikte performans değerlendirmesinde PageSpeed Insights ve Lighthouse kullanılmasını bir kez daha önemle belirtiyor. PageSpeed Insights, sitenizi geliştirmeye yönelik optimizasyon önerilerini gösteriyor; Lighthouse ise hem performans hem de diğer uygulamalar için geliştirebilmeniz için kişiselleştirilmiş öneriler sunuyor.