Ana SayfaSEOGoogle İçerikleri Taramadan Kopya Olduğunu Anlayabiliyor

Google İçerikleri Taramadan Kopya Olduğunu Anlayabiliyor

-

Yakın zamanda Hangout canlı yayınında Google Sitenizi Hangi Sıklıkta Tarayıp Dizine Ekliyor? sorusunu cevaplayan Google’dan John Mueller’ı, bu hafta bir başka yayında Google arama motoru botlarının herhangi bir içeriği taramadan kopya olup olmadığını tespit edebildiğini yani yinelenen içerik olarak (duplicate content) tanıyabildiğini açıkladı. Yani Google İçerikleri taramadan kopya olduğunu anlayabiliyor.

Google, birden çok sayfanın farklı dillerde aynı içeriğe sahip olup olmadığını belirleyebilir mi?

Soru cevap formatında yapılan canlı yayında bir site sahibinin, “Google’ın bir sayfanın Fransızca sürümünün İngilizce sürümünün bir kopyası olacağını tespit edip etmeyeceğini?” sordu, gerçekten merak edilen bir soruydu bu.

Google, birden çok sayfanın farklı dillerde aynı içeriğe sahip olup olmadığını belirleyebilir mi? Öyleyse, bu arama sonuçlarında nasıl ele alınır?

John Mueller’in bu konuda net bir cevap verdi. John Mueller, “Google’ın sayfaların aynı içeriği paylaşıp paylaşmadığını tespit edebilmek için içeriğini taramasının zorunlu olmadığı açıkladı.” Bu, özellikle sayfaların URL yapısının ne kadar önemli olduğunun farkına varabilmemiz için önemli bir ipucu.

Google Arama Motoru Botları Taramadan Kopya İçerikleri Tespit Edebiliyor

“Bazen sayfaların sağladığı bazı sinyaller ile proaktif olarak değerlendirmek ve muhtemelen o içeriği taramadan önce bile bir kopya olduğu tespit etmek mümkün olur. Örneğin, URL’nin bu bölümünde gösterilen içerik ile sayfada gösterilen içeriğin alakalı olmadığını fark ettiğimizde yani URL’deki küçük bir farkın bulunduğunu gördüğümüzde gerçekleşir.

Herhangi bir terime ayarlayabileceğiniz bir dil parametresi gibi bir şey olabilir ve “dil = İngilizce”, “dil = Fransızca”, “dil-Almanca” gibi bir şeyi tanımlamış veya tanımlamamış olabilirsiniz. Eğer tüm bu sayfaların İngilizce içeriğini, İspanyolca versiyonunu seçen belki de“ dil = İspanyolca ”dışında gösterdiğimizi fark edersek, bu dil parametresinin aslında bu sayfa ile alakasız olduğu verisiyle aslında özgün içeriğe sahip  sayfayı göden kaçırıp yinelenen olarak görebiliriz.”

Bu konuya biraz daha daha geniş bir perspektiften bakmak gerekirse. Bir an için sitede yer alan farklı dilleri unutun. Bu özel örnek özelinde dil seçeneklerini ilgilendiriyordu, fakat Mueller’in söylediklerini biraz detaylı düşünürseniz aynı dilin içeriğine de uygulanabilir.

Mueller’in burada söylediği, Google’ın bir alan adı altındaki benzer URL parametrelerini birbirinden farklı olmayan sayfa yapılarıyla paylaşılması durumunda bir sayfanın yinelenen içeriği olarak belirlenebileceğini söylüyor.

Açıkçası, bu ideal bir durum değil çünkü tam olarak yinelenen sayfalarda benzer URL parametrelerine sahip ya da özgün içeriğe sahip sayfaların bulunduğu farklı örnekler olabilir. Site sahipleri, URL parametrelerinin site tarafından nasıl oluşturulduğuna dikkat ederek, benzer URL yapıları kullanmayarak özgün içeriğin yinelenen içerik muamelesi görme sıkıntısına maruz kalmasını engelleyebilir.

John Mueller bu soruya cevap verirken yinelenen olarak tespit edilen sayfaların her zaman web yöneticisinin hatası olmadığını, bazen de Google’ın arama motoru botlarının “hataları” da  olabildiğini itiraf etti.

Orijinal soru ve John Mueller’in yanıtı aşağıdaki videoda 27:38 sonrasında izleyebilirsiniz.

KAYNAK: https://www.searchenginejournal.com/google-can-detect-duplicate-content-crawling-google-can-detect-duplicate-content-crawling/241875/

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Pazarlamada Psikolojik Stratejiler

Pazarlamada Psikolojik Stratejiler

0
Pazarlama, sadece bir ürün ya da hizmetin satılmasından çok daha fazlasıdır. İyi bir pazarlama stratejisi, müşterilerin zihnindeki algıları anlamak, onların duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarını...