Dezenformasyon Uygulama Kuralları (Code Of Practice On Disinformation) güncellemesine göre, teknoloji devlerinin Avrupa Komisyonu ile daha fazla bilgi paylaşması gerekecek.
Google, Meta, TikTok ve diğer teknoloji devlerinin, şirketlerin Avrupa Komisyonu ile daha fazla bilgi paylaşmasını sağlayacak olan AB’nin dezenformasyon önleme yasası (EU Anti-Disinformation Code) revizyonlarını kabul ettiği paylaşıldı.
Financial Times tarafından ulaşılan gizli bir rapor, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden bazılarının imzaladığı güncellenmiş uygulama kurallarının ayrıntılarını içeriyor.
“Dezenformasyon Uygulama Kuralları”, dezenformasyonla mücadele için bir dizi düzenleyici standarda uymaya yönelik gönüllü bir anlaşmadır. Bahsedilen kurallar ilk kez 2018’de ortaya çıktı ve Google, Meta, TikTok, Twitter, Microsoft ve Mozilla’yı içeriyor.
Kurallar, 2018’de tanıtılmasından bu yana birkaç kez revize edildi ancak bu son revizyon ne kadar bilgi paylaşmaları istendiği konusunda imza sahiplerinin önünü açıyor. İşte AB’nin uygulama kuralları ve bu değişiklik setine eklenenler hakkında bazı bilgiler.
AB Dezenformasyon Uygulama Kuralları
AB, online ortamda yanlış bilgilerin yayılmasına karşı toplu bir mücadele içeren bir dizi teknoloji şirketinin de imzaladığı bir davranış kuralları oluşturdu.
Anlaşmaya taraf olan şirketlerden dezenformasyona karşı aldıkları aksiyonların detaylarını kendi platformlarında Avrupa Komisyonu ile paylaşmaları isteniyor.
Taahhütleri, siyasi reklamların şeffaf olmasını sağlamak, sahte hesapları kaldırmak ve yanlış bilgi yayan hesapları cezalandırmak gibi uygulamaları içeriyor.
Her şirket, “Dezenformasyon Uygulama Kuralları” kapsamındaki taahhütlerine uymak için alınan önlemleri raporlamak zorundadır.
Kodun ‘güçlendirilmiş’ bir versiyonu geçen yıldan beri çalışıyor ve yakında açıklanacak gibi görünüyor. İşte buna eklenenler.
“Güçlendirilmiş” dezenformasyon uygulama kuralları yakında yayınlanacak
Financial Time’ın verdiği bilgiye göre, güncellenen kurallarda üç büyük ve önemli değişiklik var.
Birincisi, her şirketin dezenformasyonla mücadele çabalarına ilişkin ülke bazında veriler sağlaması gerekecek. Şu anda ya küresel ya da Avrupa çapında veri sağlıyorlar.
Dev şirketler başlangıçta itiraz etseler de ülkeye özgü daha fazla veri talebini kabul ediyor. Daha ayrıntılı veri paylaşmanın arkasındaki mantık, tek tek ülkelerde dezenformasyon yayan insanları hedef alma konusunda Avrupa Komisyonu’na yardımcı olmaktır.
İkinci önemli değişiklik, şirketlerin reklam ve tanıtılan içerikteki zararlı içeriği nasıl kaldırdıklarını veya sınırlandırdıklarını açıklama zorunluluğu.
Üçüncüsü, dezenformasyon uygulama kurallarını kabul eden şirketler, gerçekleri doğrulayan araçlar ve ortaklıklar geliştirmek ve önemli konular hakkında bağımsız olarak doğrulanmış bilgilere “güvenilirlik göstergeleri” eklemek zorunda kalacaklar.
Dezenformasyon uygulama kuralları ne zaman açıklanacak?
Yeni şartlara ek olarak, güncellenmiş versiyonda adı geçen teknoloji şirketlerini ve sivil toplum gruplarını içeren 30 imza olduğu konuşuluyor. Dezenformasyon uygulama kurallarının güncel halinin Perşembe günü paylaşılması bekleniyor.
Tüm taraflar gönüllü olarak sözleşmeye dahil olduğu için dezenformasyon uygulama kuralları sert para cezaları veya farklı cezalar içermiyor. Uygulamaya geçildikten sonraki gelişmeler ile bu durum gelecekte değişiklik gösterebilir.
Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (Digital Service Act) kapsamında ortak düzenleyici bir araç olma yolunda bir yasa geliştirmeyi hedefliyor. Bu, yasanın mevzuat yoluyla uygulanmasına izin verecek şekilde tasarlanıyor.
Dezenformasyona İlişkin Uygulama Kuralları, Dijital Hizmetler Yasası aracılığıyla uygulanırsa, kuralların geçerli olduğu şirketler, küresel cironun %6’sına kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.