Google mobil uyumluluk testi robots.txt dosyasını tarayıp indekslemeye yardımcı oluyor mu? Robots.txt yönergelerinin taranıp dizine eklenmesi için nasıl bir yol izlemeliyiz?
Robots.txt Tarafından Engellenen Sayfalar Nasıl Sıralanıyor?
Google Mobil Uyumluluk Testi Robots.txt Dosyalarını Taranmasına Yardımcı Olmuyor
Yaptığı yayınlar ile önemli bilgiler paylaşan Google’ın önemli isimlerinden John Mueller son zamanlarda Google’ın mobil uyumluluk testinin robots.txt dosyalarında yazılı olan kurallara uymadığı ile ilgili bir açıklama yaptı.
Bu konu, mobil uyumluluk testi ve tarama ve dizine ekleme ile ilgili bir soru sorulduğu bir Google Webmaster Center Hangout’unda geldi.
Tüm verilen linkleri nofollow yapmak faydalı mı?
Mobil uyumluluk testi ile robots.txt yönergeleri ilişkisi hakkında yöneltilen soru:
“Metnimi Google mobil uyumluluk testinde incelediğimde, Google’ın içeriğimi ve sayfalarımı taradığından ve dizine sorunsuz eklediğinden emin olabilir miyim?”
John Mueller, kullanıcın sorusuna verdiği cevapta mobil uyumluluk testinin bir sayfa oluşturabilmesi durumunda, bu sayfanın taranabildiğini ve indekslenebileceğinin doğru olduğunu söyledi. Dikkat edilmesi gereken tek şey, mobil uyumlu testin yanıt vermediği robots.txt dosyalarıdır. Bu, bir sayfanın sunucu yanıtını veya herhangi bir JavaScript dosyasının engellenip engellenmediğini size söylemeyeceği anlamına gelir.
Bu nedenle, mobil uyumluluk testine ek olarak, site sahiplerinin her şeyin doğru çalıştığından emin olmak için Google Search Console‘daki denetleme URL’si aracını kullanmaları gerekir. John Mueller’in açıklamalarını 28:36’dan başlayarak dinleyebilirsiniz.
“Çoğunlukla – evet, doğru. JavaScript ile ilgili ince sorunlar olabilir, ancak genel olarak mobil dostu test Googlebot için kullandığımız yeni krom kurulumunu kullanan bir şeydir. Bu yüzden [web sayfası] mobil uyumlu bir testte çalışıyorsa, indeksleme için de çalışması gerekir.
Burada dikkat edilmesi gereken şeylerden biri, mobil-dostu test – bildiğim kadarıyla – robots.txt kurallarına uymuyor.
Bu, aslında JavaScript dosyalarınızın ve sunucu yanıtlarınızın ve bunların hepsinin bu açıdan iyi çalıştığından emin olmak için Google Search Console’da URL’yi Denetle aracını kullanmak isteyebileceğiniz bir şey. ”
Teşekkürler