Ana SayfaPazarlamaGoogle My Business optimizasyonu rehberi

Google My Business optimizasyonu rehberi

-

Yerel tüketicileri hedefleme ve yerel arama görünürlüğünüzü artırma konusunda ciddiyseniz, Google My Business (GMB) listelemenizi optimize etmek için biraz zaman ayırmanız gerekir. Google My Business optimizasyonu sizin düşündüğünüzden daha fazlasını sağlayabilir.

Son yıllarda Google, bir dizi yeni Google My Business özelliğini kullanıma sundu ve artık Google My Business profilinizi düşündüğünüz kadar etkili bir şekilde kullanmıyor olabilirsiniz.

Tam bir Google My Business deneyimi yaşayabilmek için, listelemenizi iyileştirmenin birçok yolu var. Başlamanız için bazılarını burada paylaşıyoruz. Ancak Google My Business profillerini nasıl optimize edeceğimizi göstermeden önce, neden ihtiyacınız olduğunu hızlıca inceleyelim.

Google My Business nedir? Nasıl kullanılır?

Optimize edilmiş bir Google My Business listelemesi neden her işletme için önemlidir?

Basitçe söylemek gerekirse, her işletmenin bir Google My Business listelemesine ihtiyacı vardır. Google’a ve yerel tüketicilere zengin bir iş bilgisi sunar ve zengin bir yerel arama varlığı sunar. Google My Business profilinizde sunduğunuz ayrıntılar, arama sonuçlarının sağında görünen -son derece görünür- bilgi panelini doldurmaktan Google Haritalar’ı detaylandırmaya kadar, arama motoru tarafından çeşitli şekillerde kullanılır.

Google My Business listelemenizi ayarlamak ücretsiz, hızlı ve kolaydır. Bittiğindeyse, yerel arama varlığınızı iyileştirmek için Google My Business optimizasyon işlemine başlayabilirsiniz.

GMB profilinizi optimize etmek, Google’a, işletmenizi doğru zamanda doğru yerlere doğru bir şekilde listelemek ve GMB’nizden gelen potansiyel müşterileri etkilemek için bilmesi gereken herşeyi anlatmak ve GMB’yi kullanmakla ilgilidir. GMB profiliniz, yerel arama terimlerinde tanımlanan gereksinimleri en iyi karşılayan kozunuzdur.

Google My Business sinyalleri yerel arama için hayati öneme sahiptir ve etkileri her geçen yıl artmaktadır. Artık yerel arama başarısında belirleyici faktörlerden biri olduğundan, Google My Business’ı nasıl optimize edeceğinizi bilmek, yerel işletmenizin başarılı olması için gereken fark olabilir.

Google My Business ortalama dönüşüm oranı açıklandı

Adım adım Google My Business optimizasyonu

İsim-Adres-Telefon bilgilerinizin(İAT) doğru olduğundan emin olun

Google My Business’ı yerel arama başarısı için nasıl optimize edeceğinizi bilmenin ilk aşaması, temel bilgilerin doğru sağlandığından emin olmaktır. GMB için bu, işletme adınızın, adresinizin ve telefon numaranızın doğru, tamamen güncel ve diğer yerel işletme alıntılarınızla tamamen tutarlı olduğunu hızlı bir şekilde kontrol etmek anlamına gelir.

Alıntılar, iş bulma konusunda yardımcı olur, tüketicilerin işletmenizi bulmasına yardımcı olabilir ve Google’a işletmenizi sıralamak için ihtiyaç duyduğu bilgileri sağlar.

Google My Business profilinizde isim-adres-telefon bilgileriniz yanlışsa, potansiyel olarak tüm yerel arama girdilerini yeterince önemsemediğiniz görünüyor ve insanların sizi bulmasını zorlaştırıyorsunuz.

Moz Yerel Arama Sıralaması Faktörleri Çalışması, Google My Business sinyallerini birinci sıraya yerleştiriyor ve listenin beşinci sırasında İAT içeren sayfa içi sinyaller bulunuyor. İAT tutarlılığı, Google’ın yerel ve “Yerel Paket” algoritmalarının önemli bir parçasıdır ve Google My Business listelemenize ve listelenen online adreslere tutarlı İAT içeren alıntılar oluşturmak yerel sıralamanızı etkileyebilir. Doğru bilgileri görüntüleyebilmek kullanıcı için de çok önemlidir.

İAT’nizi kontrol etmek için Google My Business kontrol panelinize giriş yapın, sol taraftaki ‘Bilgi’ simgesini tıklayın ve ardından tüm bilgilerin doğru olduğunu doğrulayın.

Google My Business kısa adınızı alın

Google My Business hesabınızı doğruladıktan sonra, Google My Business optimizasyon listelemeniz için bir sonraki iş kısa adınızı almaktır. Bu, yerel arama kullanıcılarının işletmenizi bulmasını kolaylaştırmak için tasarlanmış kısa veya özel bir addır. Google, kısa adınızın, işletme adınızla veya müşterilerin işletmenize atıfta bulunmak için yaygın olarak kullandıkları adla ilişkili olmasını tavsiye ediyor.

Google;

Kısa adınızı paylaştığınızda, müşteriler doğrudan ‘İşletme Profilinize’ gitmek için tarayıcının adres çubuğuna “sayfa/[kısa adınız]” gibi kısa ad URL’sini girebilirler. Örnek https://g.page/imzainternet

Kısa adı daha iyi tanımlanmış hale getirmek için konumunuzu eklemenizi öneririz. Örneğin, işletme adınızı, bulunduğunuz şehir veya mahalle gibi konumunuzla kullanabilirsiniz. Kısa adınızı basit tutun, böylece kolayca tanıtabilirsiniz ve müşteriler hatırlayabilir. Kısa bir adınız varsa, müşterilerinizden inceleme istemek için kısa bir URL alırsınız.”

İşletmenizin birden fazla konumu varsa ve Google My Business’ı her biri için nasıl optimize edeceğinizi merak ediyorsanız, her biri için kısa bir URL talep edebilirsiniz, ancak Google tarafından önerildiği gibi konumunuzu eklemeniz de yeterlidir.

Kısa adınız olarak, [şirket adı] [şube konumu] kullanabilirsiniz. Örneğin Starbucks, ‘starbuckscevahiravm’yi Cevahir AVM şubesi için GMB kısa URL’si olarak kullanabilir.

Kısa adınızı almak oldukça kolay. Google My Business’a giriş yapın, sol tarafta ‘Bilgi’yi tıklayın ve ‘kısa ad talebinde bulun’ seçeneğine tıklayın. Kısa adınız en fazla 32 karakter uzunluğunda olabilir. Aynı menü seçeneğinden ‘Düzenle’yi seçerek yılda en fazla üç kez değiştirebilirsiniz.

Google My Business kısa adınızı alın

İşletmenizi tanımlayan bir açıklama yazın

Google My Business optimizasyon çalışmanızın bir parçası olarak GMB profilinize 750 karakterlik bir açıklama ekleyebilirsiniz. Bu metin, işletmenizi ilgi çekici ve özgün bir şekilde tanımlamalı, ancak satış veya promosyon gibi şeylere gönderme yapmamalıdır.

Bu metin alanı, yerel arama kullanıcılarına marka hikayeniz, misyonunuz ve geçmişiniz hakkında bilgi veren bir yerdir. Google yönergelerinin, bu alandaki tanıtım içeriğini ve bağlantıları yasakladığını belirtmek gerekir. Bir telefon numarası ve e-posta adresi ekleyebilirsiniz.

Yazdığınız GMB işletme açıklaması, ilk seferde mükemmel ve optimize olmayacağı için birkaç deneme gerektirebilir, ancak her taslakla optimize edilmiş içeriğin temel kurallarına uymalısınız. Yani, açıklamanızı oluşturmak için bir veya iki anahtar kelime seçin ve hedeflediğiniz anahtar kelimenin, metnin başında görünmesini sağlayın. Google My Business’ı yerel arama için nasıl optimize edeceğimize odaklandığımızdan, bu sürecin bir parçası olarak bir konum anahtar kelimesi de eklemelisiniz. Mükemmel optimize edilmiş bir açıklama metniniz olana kadar istediğiniz sayıda düzenleme yapabilirsiniz.

İlk 100 karakter içinde anahtar kelimelerinizi geçirmeniz önemli bir detay olarak öne çıkmaktadır.

Google My Business açıklama

Uygun bir kategori ve alt kategori seçin

Tahmin edebileceğiniz gibi, Google My Business listelemenizi optimize ederken seçtiğiniz kategori, Google’a işletmenizin hangi aramaların alakalı olabileceğini söylemesi nedeniyle yerel arama sıralamasında oldukça önemli bir rol oynamaktadır.

Google;

“Kategoriler, işletmenizi tanımlamak ve sizi sunduğunuz hizmetleri arayan müşterilere bağlamak için kullanılır. Örneğin, birincil kategoriniz “Pizza restoranı” ise Google, bölgelerinde “Restoranlar”, “İtalyan restoranları” veya “Pizza” için arama yapan kullanıcılara işletmenizi yerel arama sonuçlarında gösterebilir.”

Moz’un en son ‘Arama Sıralama Faktörleri Araştırması’ ayrıca, kategorinin ve alt kategorinin, yerel sıralamaların önemli bir bileşenini içerdiğini ve ‘Uygun GMB kategori ilişkilendirmelerinin ilk 50 yerel sıralama faktöründe dördüncü sırada olduğunu gösteriyor.

Google’ın örneğinde, pizza restoran sahibi olarak doğru GMB kategorisini seçmek kolaydı, ancak yerel işletmeler için her zaman böyle olmayabiliyor. Bazı durumlarda, birden fazla seçenek olabilir. Örneğin bir hukuk bürosu, şirketten çevreye ve aile meselelerine kadar birçok hukuk alanında çalışıyor olabilir. Genel bir kural olarak, belirsizlik veya bir dizi olası seçenek olduğunda, birincil kategori seçimi işletmeniz için en önemli kategori olmalıdır.

Bu kategori de iyi tanımlanmış olmalıdır. Google’ın burada iyi bir örneği var; bir kuaför salonunuz varsa, birincil kategorinizin sadece salondan ziyade ‘kuaför salonu’ olması gerektiğini tavsiye ediyor. Bu daha spesifik, bu yüzden bir optimizasyon perspektifinden bakılınca, yerel tüketiciler için daha iyi ve çok daha kullanışlı olacaktır.

İkincil kategori de, Google ve yerel tüketiciler için değerli ek bilgiler sağladığından, Google My Business listelemenizi nasıl optimize edeceğinizi düşünürken önemlidir.

İkincil kategoriler, sunduğunuz ek hizmetleri özetleyebilir. Yine Google’ın, Google My Business ikincil kategorilerini nasıl optimize edeceğinize dair iyi bir örneği var. Bir eczane ve aynı zamanda bir şarküteri içeren bir süpermarket işletiyorsanız, ‘süpermarket’in birincil kategoriniz, ‘eczane’ ve ‘şarküteri’nin ikincil kategorileriniz olarak eklenmeleri gerektiğini söylüyor.

Google My Business’ta kategori ve alt kategori seçmek için ‘Bilgi’ye gidin, ardından işletme adınızın altındaki kurşun kalem simgesini tıklayın.

Google My Business kategori seçimi

Google My Business İşletmelerin Kendi Mekanlarına Video Ekleyebilmesine İzin Verdi

İlgi uyandıran görseller yükleyin

Bir resim bin kelimeye bedel olabilir. 2011’de yapılan bir araştımada, yerel tüketicilerin %60’ı, ilgi çekici görsellere sahip listelemelerin dikkatlerini çektiğini söyledi.

Diğer araştırmalar da, görsellerin gönderilere 3 kat daha fazla paylaşılma şansı verdiğini gösteriyor. Nihayetinde, tam olarak doğru görsellerin dikkatli bir şekilde seçilmesi, online olarak iyi görünmek için önemlidir.

Söz konusu görseller olduğunda, GMB birçok seçenek sunar. Bu nedenle yerel aramalarda kullanıcıların dikkatini çekmek için bu fırsatı en iyi şekilde kullanmanız çok önemlidir. İç ve dış çekimler, 360 derecelik görüntüler, veya videolar ekleyebilirsiniz. 

Google’ın  yüklemenizi önerdiği görseller;

  • Mümkünse, farklı yönlerden ve günün farklı saatlerinde çekilen fotoğraflar ile işletmenizin en az üç dış çekimi.
  • Ortamınızın, atmosferin ve dekorun gösterildiği, en az üç görüntü
  • İşletmenizin gerçek bir temsilini vermek için müşterilerinize hizmet sağlayan ekibinizin en az üç fotoğrafı.
  • Restoran/kafe gibi yerler işletiyorsanız sunduğunuz yiyecek ve içeceklerin en az üç resmi veya otel işletiyorsanız odaların görüntüleri.
  • Meslektaşlarınızın ve ekip üyelerinin üç resmi.

Google, yakında resimlere altyazı eklenebileceğini söyledi. Bu özellik henüz aktif olmasa da, GMB profilinize yüklediğiniz fotoğraflara anlamlı bir bağlam sağlamak için, kullanıma sunulduğu zaman görsellerinizi tekrar düzenlemeniz gerektiğini not edin.

Ayrıca, müşterileriniz de işletmenizle ilişkili görselleri GMB listelemenize ekleyebilirler. Ancak, geçtiğimiz günlerde yapılan güncellemeyle bu konuda bazı değişiklikler olması bekleniyor.

İncelemeler (yorumlar) oluşturun, takip edin ve yanıtlayın

GMB optimizasyon çalışmalarınızı ilerletmek için incelemeleri nasıl oluşturacağınız, takip edeceğiniz ve yanıtlayacağınızdan önce, genel olarak incelemelerin önemini hızlı bir şekilde özetleyelim. 

Yerel işletmeler için, incelemelerin güzelliği satın alma süreci üzerindeki etkilerindedir. Düzenlenen bir ankette, yerel tüketicilerin yerel bir işletmeye güvenebileceklerini hissetmeden önce, ortalama 10 online yorum okuyacağını ve bu nedenle olumlu eleştirilerin üretilmesinin satışlar üzerinde doğrudan bir etkisi olabileceği sonucu çıkarıldı. Başka bir araştırmada ise, kullanıcıların yarısından fazlasının, 4 yıldızdan daha düşük değerlendirmeye sahip olan işletmeleri tercih etmedikleri öğrenildi.

Google My Business listelemenizi optimize ederken, incelemeler bulundurmanız bu sebeplerle önemli. Ancak, bu incelemeleri kendiniz eklemeyi aklınızdan bile geçirmemelisiniz. Bu tür illegal eylemler konusunda çok katı olan Google’ın, hileli olarak eklenmiş incelemeleri tespit etmesi durumunda, yaptırımlar ağır olacaktır. İncelemeleri, işletmenizden hizmet/ürün almış kullanıcıların eklemeleri gerekiyor. Bazı tüketiciler sorulmadan bir inceleme bırakacak, ancak bunu düşünmeyenlerin de yorumlarını eklemeleri için biraz daha çabalamanız gerekebilir.

İnceleme isteği sürecini otomatikleştirmek için birçok yöntem vardır. Bunu, kasada doğrudan yapabilir veya hizmetler tamamlandıktan veya ürünler gönderildikten birkaç gün sonra e-posta gönderebilirsiniz. Tüm müşterileriniz aynı şekilde tepki vermeyeceği veya gerekli işlemi gerçekleştirmediği için, herkese ulaşmak için birden fazla  yöntem kullanmanız gerekebilir. 

Müşterilerinizin yaptığı incelemeler gelmeye başladığında, bunları izlemek ve yanıtlamak için, işletmenizde bir veya birden fazla kişiye görev vermeniz gerekir. Reaksiyon hızı önemli olduğu için, bu günlük olarak takip edilmesi gereken bir aktivite olacaktır. Bazı durumlarda basit bir ‘teşekkür ederiz’ yeterli olacaktır, ancak bazılarında daha ayrıntılı bir yanıt sağlamanız gerekebilir. 

Dönüşümleri arttırmak ve marka kimliğini göstermek için Google Yayınları’nı kullanın

Google My Business optimizasyonu için çok önemli olan ‘Yayınlar’ adlı bir özellik var. Yayınlar, kısa bir haber güncellemesi vermek, bir teklifi paylaşmak, yaklaşan bir etkinliğin ayrıntılarını yayınlamak veya bir ürünü sergilemek için kullanılabilecek mini blog yayınlarıdır.

Google My Business yayınları

GMB’den yerel aramadaki bilgi paneline üç adede kadar alakalı yayın eklenebildiği için, bu yayınların listelemenizde bulunmasının büyük fayda sağlayacağı açıktır. Yayınlar’ın bu şekilde kullanılması, Google’ın bu içerik türünün büyük bir hayranı olduğunu ima ederek Google My Business’ı nasıl optimize edeceğinize bakarken önemli bir parça haline getirir.

Google My Business yayın ekleme

Bir Yayın oluşturmak için:

  • Google My Business’ta oturum açın
  • ‘Yayınlar’ı tıklayın
  • Yayın türünü seçin (güncelleme, etkinlik, teklif veya ürün)
  • Alakalı bir resim veya video yükleyin
  • İçeriğinizi yazın (1.500 karaktere kadar)
  • Gönderinin altında görüntülenecek buton türünü seçin ve bağlantınızı ekleyin

Google Soru-Cevap(Q&A) konusunda iyi bir bilgi veritabanı oluşturun

Adından da anlaşılacağı gibi Google Soru-Cevap tüketicilere, soru ve cevabı bilgi grafiğinde görüntülenerek, yerel işletmeniz hakkında soru sorma fırsatı verir.

Soru ve Cevapların amacı, arama kullanıcılarına ve yerel tüketicilere bir işletme hakkında ek bilgi sağlamaktır. Ayrıca, ek ortaya çıkartma etkisi sağlamanın ve GMB optimizasyon çalışmalarınızı daha da geliştirmenin harika bir yoludur.

Soru-Cevapları iyi yapan, işletme sahibi olarak, soru sormanıza ve yanıtlamanıza izin verilmesidir. Bu, kullanıcıların web sitenizi ziyaret edip  Sıkça Sorulan Sorular sayfanıza girmelerine gerek kalmadan, arama yapmasına yardımcı olacak bir bilgi deposu oluşturabileceğiniz anlamına gelir.

Sunduğunuz hizmetler, markalarınız, ortalama maliyetler ve benzerleri hakkında soru ve cevaplar oluşturmak, tüketicilere yerel işletmeleri arama konusunda yardımcı olabilir.

Tüketici bir soru sorduğunda, yanıt verirken her zaman; mümkün olduğunca hızlı davrandığınızdan, yararlı ve doğru bilgiler sağladığınızdan emin olun.

Sektörünüze özgü GMB özelliklerini araştırın ve kullanın

Google’ın yerel arama ve yerel işletme çabalarının merkezi olan GMB, birçok özellikle doludur. Birçok özellik ve araç çeşitli sektörlere özgüdür.

GMB listelemenizin tamamen optimize edildiğinden emin olmak için GMB’nin işletmenizin çalıştığı sektöre özgü özellikleri keşfedin.

Örneğin;

  • Oteller, otel aramaları için tamamen farklı bilgi panellerine sahiptir
  • Restoranlar menülerini ekleyebilirler
  • Çoğu işletme artık ürün/hizmet ayrıntılarını yükleyebilir
  • Randevu ile çalışan işletmeler “Rezervasyon” butonunu kullanabilir ve birçok online rezervasyon hizmetine bağlanabilir
  • Sadece belirli bir bölgeye yönelik hizmet sunan işletmeler, adreslerini Google My Business’ta gizleyebilir ve bunun yerine bir hizmet alanı ayarlayabilir

Güncel kalın ve performansınızı takip edin

Google, araçlarını ve özelliklerini sürekli olarak geliştiriyor. Profilinizi güncelleme ve yeni gelişmeler ortaya çıktığında gerekli değişiklikleri yapma konusunda proaktif olmanız gerekir. GMB performansınızı takip etmek de önemlidir ve analiz sekmesini kullanarak bunu yapabilirsiniz. Bu, eylemlerinizin etkisi ve çabalarınızın ne kadar trafik ve görünürlük sağladığını net bir şekilde görmenizi sağlayacaktır.

Sonuç

Google My Business listelemenizi nasıl optimize edeceğinizi bilmek, daha fazla yerel arama görünürlüğü, daha fazla inceleme ve yerel tüketiciler için gelişmiş bilgiler vaat ederek, yerel işletme sahipleri için birçok avantaj sunar.

Profilinizi çalışma saatleriyle doldurmak ve bir kategori seçmek gibi bazı eylemlerin yalnızca bir kez yapılması gerekirken, son resimleri yüklemek ve gönderiler yayınlamak gibi diğerlerinin, düzenli olarak gerçekleşmesi gerekir. Bu çalışmaları yaparak Google My Business optimizasyonu sonrasında, diğer işletmelere karşı büyük avantaj elde etmiş olacaksınız.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?