Google sürekli yenilikler peşinde koşmaya ve kullandığımız araçları geliştirmeye ve çeşitlendirmeye devam ediyor. Google açıklamalar yaptıkça biz de sizlerle paylaşarak güncel gelişmeleri sizlere aktarmaya çaba gösteriyoruz. Son zamanlarda çok fazla duymaya başladığımız yapay zeka çalışmaları hızla yol alırken Google Özgün makaleler oluşturan yeni algoritmasını yayınladı.
Google, sizin ve rakibinizin web sayfalarındaki içeriklerden “tutarlı” makaleler oluşturabilecek yeni bir algoritma araştırması yayınladı. Google’ın yeni algoritması orijinal içerik oluşturarak bir kullanıcının sorusunu başka bir web sayfasına yönlendirmeye gerek kalmadan yanıtlayabilir.
Yazı İçeriği
Google Paraphrasing Algoritması Nasıl Çalışıyor?
Google’ın yeni algoritması, içeriğinizi “özetleyen” bir algoritma kullanarak ve daha sonra ilgisiz parçaları dışarıda bırakarak çalışır. Bu, öne çıkan snippet’leri oluşturmak için kullanılan algoritmalara benzerlik göstermektedir ve web sayfalarından içerik aldıkları için “ekstraktif özetler” olarak adlandırılır. Ekstraktif Özetler(extractive summaries), orijinal metnin en önemli cümlelere indirgenmesi gibi düşünebilirsiniz.
Sonraki, bu algoritma daha sonra soyut özetler(abstractive summaries) olarak adlandırılan başka bir algoritma kullanır. Soyut özetler, bir tür ifade niteliğindedir. Yapay açıklamaların (soyutlayıcı özetler) öne çıkan dezavantajı, özetlerin neredeyse üçte birinin sahte gerçekleri içermesidir.
Google’ın yeni araştırması, her iki yaklaşımın da değerlendirilip bir potada eriterek en iyisine ulaşmanın bir yolunu keşfetti. Web dokümanlarından önemli ve öne çıkanları tespit etmek için “ekstraktif özetler” kullanıyorlar ve sonra içeriği yeni haliyle ifade etmek için “soyutlayıcı” yaklaşımı uyguluyorlar. Bu yaklaşım, web’de bulunan bilgilere dayanarak, Google’ın kendi Wikipedia sürümü şeklinde yeni bir doküman oluşturur.
Google’ın yeni algoritması, Uzun Dizileri Özetleyerek Wikipedia Oluşturma başlıklı bir araştırma makalesinde açıklanmaktadır.
Google’a göre:
“İngiliz Vikipedi makalelerinin üretilmesinin, kaynak belgelerin çok dökümlü bir özeti olarak ele alınabileceğini gösteriyoruz.”
Bu açıklama Google’ın birden çok web sayfasından bir konu hakkında bilgi toplayıp özet çıkartabileceği anlamına gelir.
Sonra:
“Öne çıkan bilgileri tespit etmek için ekstraktif özetleme kullanıyoruz…”
Bu açılama bir konu hakkında paylaşılan makalelerden doğru anlamları çıkartabilmek için web sayfalarını en önemli cümlelere indirgemek anlamına gelir.
Bir sonraki adım elde edilen verileri kullanmak:
“… Makaleyi üretmek için bir doğal soyut model”.
Bu açıklama Google’ın daha sonra çıkarılmış anlamları alıp bir makalenin oluşturulması için doğal görünümlü cümle ve paragraflar halinde bu önemli kısımları (birçok web sitesinden alıntılanan) özetlemek için “doğal bir soyutlama modeli” kullanacağı anlamına gelir.
Google, ortaya çıkan makalelerin insan muayenesini geçebileceğini iddia ediyor. “Bu modelin akıcı, tutarlı, çok cümleden oluşan paragrafları üretebileceğini gösteriyoruz… Referans dokümanları verildiğinde, insan değerlendirmelerinde yansıtılan ilgili gerçek bilgiyi çıkarabileceğimizi gösteriyoruz.”
Google Arama Güncellemesi: Alakalı Konular Snippet’i
İlk Basamak Featured Snippet’lar
Google arama sonuçları sayfasında öne çıkan snippet(featured snippet)’ler, ekstraktif özetlemenin bir örneğidir. Tüm bir web sayfasının gözden geçirilmesi, sonra alakasız sözcük ve ifadelerin atılması ve bir soruya cevabı ileten birkaç cümlenin tutulmasıdır.
Google sesli arama için web sayfalarını, “Sentence Compression by Deletion with LSTMs” özetleyen bir Google algoritması bulunmaktadır.
Android Sesli Arama Gidiyor, Google Asistan Geliyor
Bu Google’ın İçeriğinizi Özetleyen Algoritması mı?
Bu algoritma “çoklu belgeleri” özetlemek ve özetlemekle ilgilidir. Bu kitaplara da açık kaynak veri tabanlarına da uygulanabilir. Ancak bu, sizin içeriğiniz de dahil olmak üzere herkese açık herhangi bir web sayfasına da uygulanabilir.
Araştırma, arama sorgusu ve arama motoru sonuçları olarak Wikipedia konularını kullanarak, yeni makaleler oluşturmak için daha sonra tekrar özetlenmiş özetler için kaynak kullanmaktadır. Bu algoritma ayrıca, sadece Wikipedia tarafından atıfta bulunulan referansları kullanarak ikinci bir makale seti oluşturarak yan yana test yaptı.
Rapor, süreci şu şekilde açıklamaktadır:
“Referans belgeler, arama motoru referanslarımıza benzer bir sorgu olarak kullanılan Wikipedia konusuyla bir arama motorundan elde edildi. Ancak, sonuçları yalnızca Wikipedia makalelerinin Referanslar bölümünde bulunan belgelerle de gösteriyoruz. ”
Düz İngilizce’ye çeviri, Wikipedia sorgularını arama sorguları ve Arama Motoru Sonuçları Sayfaları (SERP), içeriğiniz, hiç bir zaman göstermeden bir soruyu yanıtlamak için kullanılabilecek yeni web sayfaları oluşturmak için web sitenize bağlantı vermeden kaynak materyal olarak kullanmalarıdır.
Araştırma makalesi, Google’ın içeriğinizden oluşturulmuş kendi içeriğini gösterip göstermeyeceği konusunda herhangi bir açıklama yapmıyor. Ayrıca, Google’ın kaynak materyallere ya SERP’lerin bir parçası olarak ya da dipnot bağlantısı olarak linkler ekleyip eklemeyeceğine dair bir tartışma da henüz bulunmamaktadır.
Google İçeriğinizi Daha Fazla Görmesine Gerek Yok
Araştırma makalesinde denemelerinin başarılı olduğu sonucuna varılmıştır. Google, içeriğinizi özetleyerek kendi içeriğini oluşturabilir, böylece bir kullanıcının sorusunu sitenize tıklamak zorunda kalmadan bunları uygun bir şekilde yönlendirmeden yanıtlayabilir.
Google’ın araştırma makalesinde şöyle belirtilmektedir:
“Vikipedi’nin çok-dokümanlı bir özetleme problemi olarak ele alınabileceğini gösterdik…”
Bu “çoklu belge” ifadesi, web sayfalarınız ve rakiplerinizin web sayfaları dahil olmak üzere, ücretsiz olarak kullanılabilen herhangi bir belge anlamına gelir. Araştırma ödevinin algoritmanın ne kadar başarılı olduğu hakkında söylediği şey:
“Bu model, uzun dizilerde geleneksel kodlayıcı-kod çözücü mimarilerini önemli ölçüde geride bırakarak, birçok referans dokümanda yer almamızı ve tutarlı ve bilgilendirici Wikipedia makaleleri üretmemizi sağlıyor.”
Bu, Google’ın “tutarlı” ve “bilgilendirici” makaleler oluşturmak için birçok web sayfasını kullanabileceği anlamına gelir. Bu oldukça rahatsız edici bir olay gibi görünüyor.
Google, bu Algoritmayı Sesli Asistan ile Kullanacak mı?
Google’ın ne zaman içerik oluşturmaya başlayacağı henüz bir açıklama bulunmuyor. Ancak bunun gibi bir önemli bir algoritma, sesli arama için mükemmel bir uyumlu olabilir. Ses asistanı araması, evinizde veya arabanızda bir cep telefonu veya Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazı ile yapılan aramalardır.
Böylece, bir kişi Google Sesli Asistan’a bir film yıldızı hakkında soru sorabilir ve Google’ın ses asistanı, gerçek bir kişiye sormuş gibi, sorunuzu yanıtlamak için düzgün cümlelere yanıt verebilir.
Google, Star Trek’teki sesli asistan bilgisayarı gibi olmayı çok istiyor. 2014 yılında, Star Trek bilgisayarının sesini çalan oyuncudan sonra sesli aramanın daha önceki bir versiyonunun kodlandığı bildirildi. Bunun gibi bir algoritma, bir ses asistanı ayarına mükemmel bir şekilde uyacaktır.