Ana SayfaSEOGoogle Phantom 4 İle İlgili İzlenimler

Google Phantom 4 İle İlgili İzlenimler

-

Geçtiğimiz günlerde Google Phantom 4 algoritma güncellemesi ile ilgili bilgiler paylaşmış ve güncellemenin getirdikleri yenilikleri paylaşmıştık. Akabinde yazımızı uzatıp sıkıcı hale gelmemesi için ileriye pas atmış ve Google Phantom 4 İle İlgili İzlenimler için ayrı bir yazı paylaşacağımızı belirtmiştik. İşte şimdi bu yeni yazının zamanı geldi.

Google Phantom 4 İle İlgili İzlenimler

İçerik kraldır kelime grubu yıllardır kullanılır, klişe kıvamına gelmiştir ama Google güncellemelerinden sonra hep içerik olarak güçlü olan siteler yukarılara, zayıf olan siteler ise aşağılara doğru hareket ettiler yani içerik gerçekten kraldır. Arama motoru optimizasyonu açısından başarılı olabilmek için kaliteli içeriğin önemi hepimizin bildiği bir husus, tek başına yeterli olmadığı da bildiğimiz bir diğer husus. Kaliteli içerik teknik geliştirmelerle ve kullanıcı denetimi ile birleştiğinde mükemmel bir silah olarak karşımıza çıkıyor. Google Phantom 4 algoritma güncellemesi ile birlikte kaliteli içerik ile teknik geliştirmelerin ön plana çıktığı hususları incelemek gerekirse.

İçerik ve Reklam Yerleşimi

Dijital reklamların gelişmeye devam ettiğini düşünürsek web sitelerindeki her sayfada reklam bulunması gayet normal bir durum. Bu başlıkta dikkat edilmesi gereken nokta ise sayfadaki reklamların yerleşimi ve içerik reklam kullanım oranı yani arama motoru botlarının reklam kullanımının içerik kullanımı ile oranlandığında elde ettiği sonucu daha çok önemseyecek. Geçmişte reklam kullanımı bu kadar ön plana çıkmamışken web sayfalarında genellikle sağ barda bir reklamla karşılaşırdık, belki bir tane de sayfa sonunda. Şimdilerde ise içeriğin etrafında çeşitli yayıncıların reklamları sayfa içi yönlendirmeler, yorum beslemeleri vs derken içerik kullanım oranı çok daha azalmış durumda. Gelecekte ise sayfanın içerisinde içeriği bulmak için çaba harcayacağımızı söylemek çok da ütopik olmayacak.

Reklam yoğun sayfaların kullanıcıların gözünde kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen kötü bir algısı olduğu ve reklam engelleyen tarayıcıların veya tarayıcı eklentilerinin yoğun kullanılmaya başlandığını düşünürsek bu kadar yoğun reklam alanı barındırmak çok manalı değil.

Anahtar Kelimeler

Arama motoru dünyasının ilk zamanlarını düşünürseniz web sayfalarının sonunda o yazı ile alakalı onlarca anahtar kelime görürdük hatta sağ barında veya sayfaların sonunda en yoğun kullanılanları göstermek için etiket bulutları görürdünüz. Zamanın olmazsa olmazı olan onlarca yüzlerce anahtar kelime eklemek ve alakalı veya alakasız olarak trafik çekmeyi başarmaktı. Arif’in Manchester’a attığı golü ararken Süper Baba’nın 37. bölümündeki bir analize denk gelmeniz kaçınılmaz bir sonuçtu. Günümüzde bu durum o zamankinden oldukça farklı, anahtar kelimeler yazı ile alakalı olmalı ve arama motoru kriterlerine uygun olarak belirlenmeli ve fazlası oldukça zararlı. Geçtiğimiz yıllarda büyük Türk gazetelerinin bu kriterleri ihlal edip aldıkları “geçici” cezaları muhakkak hatırlarsınız, işte Google Phantom 4 güncellemesi sonrası anahtar kelime hassasiyeti bir seviye daha yukarı çıkmış durumda.

Sayfa Yerleşimi

Web sayfasının tasarlanması ve sayfa yerleşimi konusunda ne kadar çok alternatif olduğu tamamen hayal gücünüzle alakalı bir durum fakat tecrübelerin getirdiği kullanıcı deneyimi ve arama motoru kriterleri doğrultusunda yapılacak en iyi uygulamaların belli olduğu bazı kriterler söz konusu. Web site sahipleri veya tasarımı yapanların hayal gücünden çıkan çok içlerine sinen çalışmalar kullanıcı tarafında aynı etkiye sahip olmayabiliyor.

Alışılagelmiş bir sayfa yerleşim algısı var ve bunu değiştirmek hem kolay değil hem de alınabilir bir risk gibi değil. Yıllardır web sayfalarının üst kısmında kategorilerin bulunduğu yatay bir navigasyon barı görmeye alışmış olan kullanıcılara sayfanın sağında veya solunda bunu vermeye çalışmak alınabilecek bir risk gibi görünmüyor. Reklam yoğunluğunun arttığı günümüzde sayfalardaki elementleri yerleşimleri daha göz önüne çıkan kriterler olarak önümüze çıkıyor.

Bulunamayan Sayfaların Çokluğu

Web sitelerinin indekslenmiş ama tıklandığında ulaşılamayan sayfalara sahip olması arama motorları tarafından olumsuz olarak değerlendirilmekte ve web sitesinin arama sonuçlarındaki görünürlüğü zaman geçtikçe azalacaktır. Arama motorları 404 sayfalarının veya hata sayfalarının yoğunluğunu kalite kaybı olarak nitelendirmekte ve arama sonuçlarına tesir eden olumsuz durum organik trafiğin kaybolmasına cevap vermeyen linkler ise direkt trafiğin olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Google Phantom 4 güncellemesi sonrası web sitelerinde çok daha fazla dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur.

Arama motorları kullanıcılara doğru yönlendirmeler veren doğru içerikle buluşturan web sitelerini ön plana çıkartma konusunda adımlarını atmaya devam ediyorlar. Her güncelleme sonrası kullanıcı deneyimi konusunda bir adım daha görüyoruz.

 

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

0
Web trafiğini artırmak, dijital dünyada rekabetçi kalabilmek için kritik öneme sahiptir. İçerik pazarlama, doğru stratejilerle uygulanırsa, sitenizin organik trafiğini hızla artırabilirsiniz. Ancak, başarılı bir...