Ana SayfaSEOGoogle Search Console Core Web Vitals raporu güncellemesi

Google Search Console Core Web Vitals raporu güncellemesi

-

Google artık, Search Console üzerinde, ‘Core Web Vitals (Önemli Web Verileri)’ olarak bilinen, kritik bilgiler içeren raporları yayınlayacak. Google Search Console Core Web Vitals raporu güncellemesi ile Google PageSpeed Insights verilerinin yansımasını görmek mümkün.

Google Search Console Updated With Core Web Vitals Report

İyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için gerekli görülen bir dizi metrik olan ‘Core Web Vitals’  artık, Google Search Console’da kendi raporuna sahip. Core Web Vitals bir web sitesi tarafından sağlanan kullanıcı deneyiminin kalitesini ölçmenin bir yolu olarak ilk kez Mayıs başlarında tanıtıldı. Google, bu metrikleri tüm web deneyimleri için kritik olarak görmektedir ve şimdi site sahiplerine bunları ölçmenin kolay bir yolunu sunuyor.

Güvenlik sorunlarını gidermek için Google Search Console kullanımı

Core Web Vitals raporu nedir?

Google Search Console’a eklenen Core Web Vitals raporu, bundan böyle, eski hız raporunun yerini alacak. Google Search Console “Geliştirmeler” menüsünde ilk sırada “Önemli Web Verileri” altında görebilirsiniz.

Google Search Console Updated With Core Web Vitals Report

Hız raporunu Core Web Vitals raporuyla değiştirmek, Google’ın düşüncesinin kullanıcı deneyimi konusunda nasıl geliştiğinin bir göstergesi. 

Kullanıcıları mutlu etmek için hızlı yüklenen bir siteye sahip olmaktan daha fazlası vardır. Google’a göre, iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için bir sitenin yükleme hızı, etkileşim ve görsel stabilite ile ilgili belirli beklentileri karşılaması gerekir. Bununla birlikte, Core Web Vitals’in tam olarak ne olduğuna bir göz atalım.

Google Search Console dizin kapsam raporu nasıl kullanılır?

Önemli Web Verileri nedir?

Aşağıdaki metrikler, Google’ın gözünde Önemli Web Verileri olarak kabul ediliyor:

  • En Büyük İçerikli Boya: algılanan yükleme hızını ölçer ve sayfanın ana içeriği tamamen yüklenmeye yaklaştığında, sayfa yükleme zaman çizelgesindeki noktayı işaretler.
    • İdeal hız 2,5 saniye veya daha hızlıdır.
  • İlk Girdi Gecikmesi: yanıt verme hızını ölçer ve kullanıcıların sayfa ile ilk etkileşimde bulunmaya çalışırken hissettikleri deneyimi nicelleştirir.
    • İdeal bir ölçüm 100 saniyeden azdır.
  • Biriken Yerleşim Kayması(Cumulative Layout Shift): görsel istikrarı ölçer ve görünür sayfa içeriğinin beklenmeyen yerleşim kayması miktarını belirler.
    • İdeal bir ölçüm 0.1’den azdır.

Bu metrikler neden diğerlerinden daha önemli?

Google, bu metrikleri önemli web verileri olarak seçmiştir, çünkü bunlar: önemli kullanıcı merkezli sonuçları yakalar, ölçülebilirdir ve laboratuvar teşhis metrik eşdeğerlerini destekler.

Önemli Web Verileri raporunu okuma

Önemli Web Verileri(Core Web Vitals) raporu, duruma, metrik türüne ve URL grubuna göre gruplandırılmış URL performansını gösterir.

Google Search Console Updated With Core Web Vitals Report

Genel Bakış sekmesinde ‘Kötü’, ‘İyileştirme Gerekiyor’ veya ‘İyi’ ’sekmeleri arasında geçiş yapabilirsiniz. Mobil ve masaüstü sayfa performans numaralarını görmek için bu sekmelerden birinden ‘Rapor Aç’ı tıklayın. Belirli bir sorundan etkilenen URL gruplarıyla ilgili ayrıntıları görmek için tablodaki ayrı satırları tıklayabilirsiniz.

Bu, Search Console’daki diğer raporlarda gezinmeye benziyorsa, bunun nedeni Önemli Web Verileri raporunun aynı şekilde çalışmasıdır.

Önemli Web Verilerini geliştirme

Google, en başta “Kötü” etiketli her şeyin düzeltilmesini, ardından en çok URL’yi etkileyen sorunlara dayanarak daha sonra ne yapılacağına öncelik verilmesini öneriyor.

Teknik olmayan kullanıcıların belirli sorunları çözmek için bir geliştiricinin yardımına ihtiyacı olabilir. Bu durumda, raporları indirip size yardımcı olan kişiye gönderebilirsiniz. Google, en yaygın sayfa düzeltmelerinden bazılarının şunları içermesi gerektiğini söylüyor:

  • Sayfa boyutunuzu 500 KB’tan daha küçük bir boyuta düşürün.
  • Sayfa kaynağı sayısını 50 ile sınırlayın.
  • AMP kullanmayı göz önünde bulundurun.

Diğer Search Console raporlarında olduğu gibi, bir sorun giderildiğinde sorun doğrudan Search Console raporunda doğrulanabilir.

Kaynak: Google Search Console Help

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?