Ana SayfaSEOGoogle Search Console URL Denetleme Aracını Daha Kullanışlı Hale Getiriyor

Google Search Console URL Denetleme Aracını Daha Kullanışlı Hale Getiriyor

-

Google sürekli olarak üzerinde çalışmalar yapıp yenilikler yaptığı aracı Google Search Console URL Denetleme aracı üzerinde bir takım değişiklikler ve geliştirmeler yaptı. Google Search Console URL Denetleme aracı; HTTP durum kodları, engellenen kaynaklar, JavaScript günlükleri ve görüntülenen ekran görüntüleri hakkında bilgilerle güncelledi.

Google Search Console Kullanıcı Hareketlerini Göstermeye Başlayacak

Google Search Console URL Denetleme Aracı Yenilendi

Kullanıcılar, Google Search Console’a giriş yaptıktan sonra URL Denetleme Aracına (inspect URL) gidip “Taranan sayfayı görüntüle(view crawled page)” seçeneğini tıklayarak bu bilgilere erişebiliyor.

Google Search Console URL Denetleme Aracı

Taranan sayfayı görüntüle butonuna tıkladığınız zaman ekranın sağ tarafında kullanıcıların yeni veri kümelerini görüntüleyebileceği ve içinde farklı sekmeler arasında tıklayabilecekleri bir alan açılır.

İşte açılan bu alanda ulaşabileceğiniz ve yararlanabileceğiniz yeni bilgileri sizler için derledik.

URL Denetleme Aracı Yenilikleri

  • HTTP Durum Kodları

İlgili sayfanın HTTP durum kodunu görüntülemek için “Daha Fazla Bilgi” sekmesine tıklayın.

Google Search Console URL Denetleme Aracı HTTP Durum Kodları
Google Search Console URL Denetleme Aracı HTTP Durum Kodları

Orada sayfanın normal olduğunu (kod 200), bulunamadı (kod 404), kalıcı olarak taşınıyor (kod 410), bir sunucu hatasıyla karşılaşıyorsunuz (kod 500) veya başka bir olası durum kodları ile karşılaşıyorsunuz.

Google, Search Console’dan URL Gönderme Aracını Kaldırdı

  • Engellenen Kaynaklar

“Daha Fazla Bilgi” sekmesini ve ardından “Sayfa kaynakları(Page resources)”nı tıklayın.

Google Search Console URL Denetleme Aracı Engellenen KAynaklar

Orada, sayfada Google arama motoru botları tarafından yüklenemeyen kaynak listesi görüntüleyebilirsiniz. Engellenen kaynaklar(blocked resources) alanında gördüğünüz veriler her zaman kötü içerikler olmayabilir, ancak bazı durumlarda bir sitenin SEO‘suna zarar verebilirler.

Google Search Console, engellenen kaynakları önem sırasına göre gösterir. Bu nedenle, kullanıcılar öncelikli olarak ilgilenmesi gereken bir şey olup olmadığını öğrenebilecek.

  • Render Ekran Görüntüsü (Rendered Screenshot)

“Daha Fazla Bilgi” sekmesinden “Ekran görüntüsü” ve ardından “Canlı URL’yi test et” seçeneğini tıklayın.

Google Search Console URL Denetleme Aracı Ekran Görüntüsü

Bu, ekran görüntüsü Googlebot tarafından oluşturulduğu için kullanışlıdır, böylece kullanıcılar Google arama motoru botlarının sayfayı nasıl taradığını ve taradığında ne gördüğünü görebilir. Kullanıcılar, bu sekmede sayfanın amaçlandığı şekilde taranıp taranmadığını veya önemli bir içeriğin eksik olup olmadığını öğrenebilirler.

  • JavaScript Günlükleri

Kullanıcılar “Ek Bilgi” sekmesinden herhangi bir JavaScript konsolu mesajı olup olmadığını görebilir. Buradaki bilgiler, site sahiplerinin JavaScript koduyla ilgili hataları teşhis etmesine ve hata ayıklamasına imkan vermektedir. Google Search Console’da meydana gelen bu güncellemeler dün itibariyle tüm kullanıcılara sunuldu.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?