Google web sayfalarını geliştirmek ve sitelerin gelişimine katkıda bulunabilmek için çeşitli araçlar sunar ve kullanıcıların çeşitli ihtiyaçlarını gidermeyi hedefler. Bunlardan bir tanesi web sitenizdeki hareketleri incelemenize yardımcı olan Google Analytics ile sayfalarınızın hangi sayfaların daha fazla ilgi çektiğini tespit edebilirsiniz. Google Search Console (Webmaster Tools) ve Google Adwords gibi diğer araçlarla entegre olarak çalışan Google Analytics’i daha verimli kullanabilmemiz için Google Tag Manager aracını hizmete açmıştı, bugün Google Tag Manager ile ilgili bilgileri anlatacağız. Google Etiket Yöneticisi olarak Türkçeleştirebiliriz.
Google Tag Manager Nedir?
Google Tag Manager, sitenize ulaşan ziyaretçilerin hareketlerini takip ederek sizin belirlediğiniz kriterlerdeki kullanıcı davranışında bulunup bulunmadığını belirler. Bunu belirleyebilmesi için bir kod grubu sayfaya eklenir. Google Tag Manager, yeniden pazarlama, dönüşüm oranı, giriş çıkış sayfaları tespiti vb kriterleri takip etmek için kullanılan esnekliği sizin takip etme isteklerinizle uyumlu ve üst seviyede olan bir araçtır.
Google Tag Manager, Google Analytics ve Google Adwords ile birlikte kullanıldığında çok efektif olan tamamlayıcı bir araçtır. takip etmek istediğiniz kriterlere göre ayarları gerçekleştirip kullanıcıların hareketlerini tek panelden takip etme imkanı sunar. Google Etiket Yöneticis’ne giriş yapıp Googla Analytics ve Google Adwords ile ilişkilendirecek şekilde etiket düzenini belirleyip aktifleştirmeniz gerekiyor. Yapacağınız işlemler ve takip etmek istediğiniz verileri mobil uygulamalarınız için de kullanabilmektesiniz.
Google Analytics Entegrasyonu
Google Tag Manager ile Google Analytics çalışma mantığı birbiriyle çok yakındır, Google Analiytcs’te olduğu gibi Google Tag Manager’de de oluşturduğunuz kodu web sitenize eklersiniz ve eklediğiniz bu kod sayesinde yönetim panelinden verilere ulaşırsınız. Yönetim panelinde belirlediğiniz her etiket web sitenize eklediğiniz kodu içerisinde yer alacak ve belirlediğiniz kriterlerdeki verileri almanızı sağlayacaktır.
Burada atlanılmaması gereken bir detay belirlediğiniz kriterlerde değişiklik yapıp kriterleri kaydettiğiniz zaman o kriteri tekrar aktif hale getirmeniz gerektiği.
Google Analytics hesabıyla entegre kullanmanız oldukça önemli bir husus. Google Tag Manager ile Google Analytics’i entegre ederseniz web sitenizde ayrıca Google Analtics kodu bulundurmanız gerekmez. Google Analytics kodunu kaldırmayı tercih ettiğinizde takip etmek istediğiniz sayfalara Google Tag Manager kodunu eklemeniz gerekmektedir.
İlerleyen yazılarımızda Google Etiket Yöneticisi fonksiyonlarıyla ilgili bilgiler vermeye devam edeceğiz.