İstenmeyen URL‘lerin dizinden kaldırılması için kullanılan Google URL kaldırma işlemi artık çok daha hızlı çalışıyor. Search Console üzerinden kullanılan bu özellik aslında çokta yeni değil. İlk kez 2007 yılında kullanılmaya başlayan Google URL kaldırma özelliği sayesinde kullanıcılar dizinden kaldırılmasını istedikleri URL’leri dizinden kaldırabiliyor.
Google URL Kaldırma İşlemi Artık Çok Daha Hızlı
Google URL kaldırma aracı ilk kez 2007’de kullanıma açıldı ve kullanıma açıldığı günden itibaren yoğun ilgi gördü. Ancak yaşanan yoğun talepler neticesinde URL kaldırma işlemi 3 ile 5 gün arasında tamamlanıyordu. İlk kullanıldığı günden bu yana Google URL kaldırma isteklerinin işlenme süreleri önemli ölçüde azaldı. Artık bir site sahibi URL kaldırma isteği gönderdiğinde, eğer herhangi bir olağanüstü durum yoksa işlem 24 saatten daha kısa sürede sonuçlanıyor.
URL Kaldırma İşlemi Kalıcı Değil
Google URL kaldırma işlemi doğru bilinenin aksine 1 seferlik yapılan veya kalıcı olan bir işlem değil. Yani URL kaldırma işlemi her ne kadar çok hızlı çalışsa da bu işlem kalıcı değil. Neden mi?
Google tarafından belirlenen kurallara göre Search Console kullanılarak gerçekleştirilen URL kaldırma işlemleri, eğer aksi bir işlem yapılmaz ise 90 gün içerisinde yeniden görünür hale geliyor. Yani bugün Google’dan kaldırdığınız bir URL, ekstra herhangi bir işlem yapılmaz ise 90 gün sonra yeniden arama sonuçlarında yerini alıyor.
Peki Kalıcı URL Kaldırma İşlemi İçin Ne Yapılmalı?
Öncelikle Google Search Console üzerinden rutin URL kaldırılma işlemi gerçekleştirilmeli. Bu işlem 24 saatten kısa sürede gerçekleşecek ve Google istediğiniz URL’i dizininden 90 gün süre ile kaldıracaktır. Şimdi gelelim asıl önemli noktaya. Bu sıradan işlem sonrasında ne yapacağız?
“Google Botları” veya diğer adıyla “Google Örümcekleri” (Adına ne derseniz) 90 gün sonunda sitenizin indekslenme hızına göre sitenizi ziyaret edecek ve daha önce Google dizininden kaldırdığınız linkleri yeniden dizine eklemeye çalışacaktır. Yeniden indekslenmesini istemediğiniz sayfalar eğer sitenizde artık yer almıyorsa ancak herhangi bir site ve/veya kendi sitenizde o adrese bir link çıkışı varsa sayfayı 404 sayfasına yönlendirmelisiniz.
Diyelim ki daha önce Google dizininden kaldırılmasını istediğiniz link hala sitenizde mevcut fakat indekslenmesini istemiyorsanız, indekslenmesini istemediğiniz link için noindex etiketi kullanmalısınız.
Kaynak : Search Engine Journal