Google’da kullanıcıların Google’ı ve Google aramalarını daha iyi anlamasına yardımcı olan ve geri bildirimleri raporlayarak gelişime katkıda bulunmak gibi önemli bir rolü olan Danny Sullivan, herhangi bir yerde sitenizden nasıl bahsedildiğini Google’ın duygusal açıdan anlamlandıramadığını yani siteniz dışında siteniz hakkında konuşulurken yer alan duyguların arama sıralamasını etkilemediğini onayladı. Bir başka deyişle Google duyguları ayırt edemiyor diyebiliriz.
Başka bir deyişle, belirli bir web sitesi hakkında olumlu sohbet, arama sonuçları sıralamasındaki konumunu etkilemeyecektir. Yine aynı şekilde bir web sitesinin etrafındaki negatif söylemler sıralama kaybetmesine neden olmaz.
Google Duyguları Ayırt Edemiyor
Danny Sullivan, bir kullanıcının Twitter’da aşağıdaki soruyu sorduğunda bu konuda açıklama yaptı.
“Arama algoritmanızın duyguları algılayıp göz önüne aldığı anlaşılıyor. Bir duygu arama operatörü var mı? (Ben de sanmıyorum; hangi arama operatörlerinin hazır bulunacağına nasıl karar veriyorsunuz?) ”
Twitter’dan gelen soruya verdiği cevapla Danny Sullivan açıkça, Google aramasının “duyarlılığı tanımaması” gerektiğini, hem de duyguyla arama sonuçlarını düzenlemek için herhangi bir operatörün bulunmadığını açıkça belirtmiştir.
Örneğin, bir web sitesinin aniden, basında yer alan bazı kötü haberlerden dolayı tonlarca backlink sağladığı söylenebilir. Belki de popüler bir web sitesi, bazı UI değişiklikleri veya bu satırlardaki değiştirilmiş bir şey için sert bir şekilde eleştirilebilir.
Sebebi fark etmeksizin kazanılan tüm backlinkleri Google algılayacaktır ancak sitenin kazandığı backlinklerin pozitif veya negatif olduğunu tanımlayamayacaktır. Böyle bir durumda, web sitesi (teoride) negatif duygulardan zarar görmezken kazandığı backlinklerin faydalarını görecektir. Bu durum Google’ın duyguları tanımamasının olası olumsuz yönlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Öte yandan eğer eleştiriler haksız yere yapılıyorsa iyi bir şey olabilir.
Sullivan’ın yanıtladığı Twitter kullanıcısı, geçen yıl ortaya atılan bir iddia nedeniyle Google’ın duyguyu tanıdığı izleniminin altında olabilir. Bununla birlikte Google’dan Gary Illyes, bir arama konferansında, arama motorunun olumsuz duygulara önem verdiğini iddia etmişti.
Google looks at off-site sentiment to find supporting signals about quality of a site. Via @methode #StateOfSearch
— Alan Bleiweiss (@AlanBleiweiss) 10 Ekim 2017
#StateOfSearch @methode says that Google looks to how a site is perceived by people so to rank it: not only links but mention, on social…
— Gianluca Fiorelli (@gfiorelli1) 10 Ekim 2017
Rankings can also be impacted by people being open online about how much they hate your site. @methode #StateOfSearch
— Ryan Glass (@RyanGPhx) 10 Ekim 2017
Şimdi ise sıralamanın olumsuz duygudan etkilenmediğini Google yetkilisi Danny Suliivan’dan teyit ediyoruz.
KAYNAK: Search Engine Journal