googlequicksearchbox/referal kaynağı analytics gibi araçlarda çokça karşımıza çıkmakta ve sitemize ziyaretçi göndermekte. com.google.android.googlequicksearchbox olarak da görünebilir bu trafik kaynağı. Google’ın mobil platformlar için tasarladığı arama uygulaması bu ziyaretçilerin sebebi oluyor. Uygulamaları kullanarak arama yapan ve sitenize giriş yapan kişileri organik arama değil de referral olarak gösteriyor.
Uygulamanın gönderdiği trafiği organik trafik olarak algılamadığı için rapor oluştururken sizi yanıltabilir. Özellikle mobil trafik oranı çok olan sitelerin karşılaştığı “googlequicksearchbox” kaynağından gelen trafik referral yani referans trafik olarak gözüküyor. Analytics raporunda yapacağımız filtre ayarı ile bu sorunu ortadan kaldıra bileceğiz.
googlequicksearchbox/referal Sorunu Çözümü
Sorunun çözümü oldukça basit birkaç adımda referral olarak gördüğümüz ziyaretçi girişlerini organik olarak değiştireceğiz.
1- Google Analytics servisine girerek sol tarafta bulunan menüden “Yönetici” yazısına, menü daralmış ise Ayarlar ikonuna tıklayın.
2- Karşınıza çıkan Yönetim sayfasından açılır listeden Filtre uygulayacağınız hesabınızı seçin.
3- Hesabı seçtikten sonra “Tüm Filtreler” seçeneğine tıklayın.
4- Açılan sayfadan “+Filtre Ekle” seçeneğini seçip filtre oluşturuyoruz.
5- Son olarak alanları doldurarak işlemimizi sonlandıralım.
- “Filtre Adı” yazan alana oluşturacağımız filtre için isim belirleyelim.
- “Filtre Türü” bölümünden “Özel” seçeneğiniz seçelim.
- Özel Bölümünden ise “Gelişmiş” seçeneğiniz işaretleyelim.
- Şimdi alanları dolduralım. “A Alanı -> A Çıktısı” yazan bölümün altındaki “Alan Seçin” yazan kısıma tıklayarak listeden “Kampanya Kaynağı“ olarak seçelim. Yanındaki kutuya ise ^com.google.android.googlequicksearchbox$ yazalım.
- “B Alanı -> B Çıktısı” yazan kısımdan ise “Alan Seçin”‘e tıklayarak “Kampanya Aracısı” seçeneğini seçelim. Yanındaki kutuya ise “referral” yazın.
- “Çıktı Hedefi -> Oluşturucu” kısmını “Kampanya Aracısı” olarak seçip alana “organic” yazın.
- “A Alanı Gerekli”, “B Alanı Gerekli” ve “Çıktı Alanını Geçersiz Kıl” seçeneklerini işaretleyerek işlemi sonlandırıyoruz.
Tüm bunların yapılmış hali ise şöyle.
Google bu sorunun aslında kendileri tarafından çözüldüğünü açıklamış olsa dahi sorunun çözülmediğini analytics raporlarında görüyoruz. Bazı kullanıcı hesaplarında bu sorun olmayıp bazı hesaplarda ise bizim anlattığımız yöntem ile çözüme ulaşabilirsiniz. Önemsiz bir sorun olarak görünse de aylık olarak sitenizin ziyaretçi kaynağını belirlemek ve bütçenizi kaynağa göre yapıyor iseniz bu sorun size yanlış planlar yaptırabilir.