Havaların da soğumaya başlamasıyla çayımızı kahvemizi alıp, evde film izleme keyfinin tadını çıkartma zamanlarımız geldi. Eğer bir tasarımcıysanız size ilham kaynağı olabilecek birçok etken var elbette ancak bunların içinde en keyifli seçeneklerden biri de filmler ve belgeseller. Biz de bu yapımlar arasından en keyifli olanları seçip, grafik tasarımcılar için film önerileri hazırladık.
Yazı İçeriği
Grafik Tasarımcılar için Film Önerileri
Abstract: The Art of Design/ Soyut Düşünce: Tasarım Sanatı
Yıl: 2017
Tür: Belgesel
Netflix’te 8 bölümlük 1 sezonu yayınlanan belgeselde pek çok farklı alandan 8 tasarımcının hikâyeleri ve ilham kaynakları anlatılıyor. Christoph Niemann ve Paula Scher ile ilgili olan bölümler özellikle tavsiyemizdir.
The Grand Budapest Hotel / Büyük Budapeşte Oteli
IMDb Puanı: 8,1
Yıl: 2014
Tür: Adventure, Komedi, Drama
Dört Akademi Ödülü’ne sahip olan “Büyük Budapeşte Oteli” filmi, mekanda kullanılan her ayrıntı ve dekoruyla izleyenleri büyülüyor. Bir kek ambalajına çizilen haritanın bile sıradan bir harita olmamasından, faşist bir karakter için özel tasarlanan kartvizite kadar gerçekten şahane detaylarla dolu bir film.
Ai Weiwei Never Sorry
IMDb Puanı: 7,6
Yıl: 2012
Tür: Belgesel, Biyografi
Çinli oyuncu ve aktivist Ai Weiwei’nin hayatını anlatan ilk film, Ai’nin ailevi yaşantısından, arkadaş çevresine ve politikayla olan ilişkisine kadar birçok detayı açıkça anlatıyor.
The Visual Language of Herbert Matter
IMDb Puanı: 7,5
Yıl: 2010
Tür: Belgesel
Sıra dışı bir yaşantıya sahip olan Herbert Matter’ı konu alan film, eski fotoğraflar, belgeler ve tarihi görüntülerle 1930’lu yılların sanat dünyasında sizi zaman yolculuğuna çıkartıyor.
Helvetica
IMDb Puanı: 7,2
Yıl: 2007
Tür: Belgesel
60 yılı aşkın bir tarihi olan, font dünyasının en popüler karakterlerinden biri, Helvetica bu belgeselin baş rolünde. Bir yazı karakterini konu alan ilk uzun metrajlı film olma özelliğini taşıyan belgeselde tipogafi, grafik tasarım, küresel görsel kültür, reklam, psikoloji ve iletişim konularını derinlemesine işleyen filmin, ilk sıralarda olması gerekiyordu 🙂
Print the Legend
IMDb Puanı: 7,1
Yıl: 2014
Tür: Belgesel, Biyografi, Drama
Netflix’te de izleyebileceğiniz bu filmde, 3D yazıcıların yeteneklerini görünce, her geçen gün bizi şaşırtmaya devam eden teknolojiye olan hayranlığınızın bir kat daha artabilir.
Snowpiercer / Kar Küreyici
IMDb Puanı: 7,1
Yıl: 2013
Tür: Aksiyon, Drama, Bilim Kurgu
Grafik tasarımcılar için film önerileri dediysek işin içine sadece belgeseller girmiyor elbette. Bilim kurgu aşıkları için de harika bir önerimiz var. Yıl 2031. Küresel ısınmanın önüne geçmek için yapılan projenin hüsranla sonuçlanmasıyla olaylar başlıyor. Oyuncu kadrosuyla da dikkat çeken film özellikle efektleri ve trende kullanılan detaylar ile özellikle tasarımcılar için göz dolduruyor.
Milton Glaser: To Inform and Delight
IMDb Puanı: 7,1
Yıl: 2008
Tür: Belgesel, Biyografi
Wendy Keys, ilk belgeselinde ikonik NY logosunun tasarımcısı ve aynı zamanda New York Magazine’in kurucusu olan Milton Glaser’ın hayat hikayesini konu alıyor. Glaser, sanatsal çalışmaları ve gözlem yeteneği ile tam bir ilham kaynağı.
Design Is One: The Vignellis
IMDb Puanı: 7,0
Yıl: 2012
Tür: Belgesel, Biyografi
Bu film ile, İtalyan çift Vignelli’lerin grafik tasarım ile ilgili her şeyi kapsayan şaşırtıcı yaratıcılıklarına şahit olabilirsiniz.
Art & Copy
IMDb Puanı: 6,8
Yıl: 2009
Tür: Belgesel
“Reklamın Altın Çağı” adıyla NTV tarafından da yayınlanmış olan belgesel özellikle reklam dünyasının efsanelerinden biri. Dünyaca ünlü reklamları tüm süreçleriyle anlatan bu filmi izledikten sonra, sektörle ilgili değilseniz bile bir reklam izleyici olarak algılarınızın değişeceğine şahit olabilirsiniz.
The Director: An Evolution in Three Acts
IMDb Puanı: 6,2
Yıl: 2013
Tür: Belgesel
Gucci’nin yaratıcı direktörü ve Dünyaca ünlü tasarımcı Frida Giannini’nin, 2004 yılında Gucci’nin aksesuar bölümünde başlayan hayat hikâyesini anlatan belgesel izleyen herkesi oldukça etkiliyor. 18 ayda çekilen belgesel, ikon marka Gucci’nin farklı bir yüzünü gösteren ve ilham kaynaklarıyla dolu bir film.