Ana SayfaSEOGrafik Tasarımda En Çok Kullanılan Dosya Uzantıları

Grafik Tasarımda En Çok Kullanılan Dosya Uzantıları

-

Özellikle yeni başlayan tasarımcılar için bazen kafa karıştırıcı olabilen kısaltmalara açıklık getirmek için Grafik Tasarımda En Çok Kullanılan Dosya Uzantıları konusunda bir liste hazırladık.

Photoshop Kısayol Tuşları Nasıl Kullanılır? Zaman Kazandıracak Photoshop Kısayolları

Grafik Tasarımda En Çok Kullanılan Dosya Uzantıları

psd

*.psd – Photoshop Document

Her tasarımcının olmazsa olmazsı Adobe Photoshop dosyalarının kayıt uzantısıdır. Ham dosyanızı bu formatta kaydederek, yapılan görsel üzerinden tekrar çalışmanıza olanak sağlar.

 

ai

*.ai – Adobe Illustrator

Adobe Illustrator dosyalarının kayıt uzantısıdır. Vektörel tabanlı olması sebebiyle ne kadar büyütseniz de kalitelerini kaybetmezler. Özellikle web veya baskı işlerinde tercih edilen Adobe Illustrator çalışma dosyalarınızı kaydetmek için en uygun formatlardan ilkidir.

 

eps*.eps – Encapsulated PostScript

Grafik tasarımda en sık kullanılan dosya uzantıları arasında ilk sıralarda olan bir diğer format ise .eps formatıdır. En büyük avantajı Adobe’un tüm grafik programlarında açılıyor olması. Yüksek çözünürlük ve kalite olanağı ile özellikle Adobe Illustrator çalışma dosyalarında ve baskı için sıklıkla tercih ediliyor.

 

pdf*.pdf – Portable Document Format

Sadece grafik programlarına ait olmayan bu format, diğerlerine kıyasla daha tanıdık gelebilir. Taşınabilir belge formatı anlamına gelen pdf formatıyla; makale, kullanım kılavuzu ve hatta e-kitap gibi birçok içerikle karşımıza çıkıyor. En büyük avantajlarından biri de farklı cihazlarla uyumlu çalışması.

 

png*.png – Portable Network Graphics

Png, genellikle web sitelerdeki kullanımıyla öne çıkıyor. Web sitelerde yüksek çözünürlükte kaliteli görüntüler sağlarken, baskı işlerinde web sitelerde olduğu kadar başarılı görülmüyor. Özellikle arka planı transparan olması gereken çalışmalar için birebir.

 

jpg

*.jpg – Joint Photographic Experts Group

Jpg için, hemen hemen herkesin aşina olduğu klasik resim formatı desek yanlış olmaz sanırım. Dosya boyutunu sıkıştırması sebebiyle seviliyor olsa da görüntü kalitesi konusunda ne yazık ki pek yeterli değil. Özellikle de grafik tasarımcılar için biraz düşük seviyede kalsa da standart veya ön çalışma gibi işler için düşük boyutlarıyla yardımı oluyor. Arka planın transparan olmaması da tasarımcılar tarafından pek sevilmeyen bir özelliği.

 

gif*.gif – Graphics Interchange Format

256 farklı renge kadar hareketli görüntülerin vazgeçilmez formatı gif. Küçük animasyonlar, banner, reklam veya sosyal medya da sıklıkça karşılabileceğimiz bu format her dönemde popülerliğini koruyor.

 

tiff*.tiff – Tagged Image File Format

Tiff uzantılı görsellerin avantajı, web tasarımlarda kaliteyi kaybetmeden sayfaya eklenebilirler. Fakat sıkıştırma yapmadığı için indirmek istenen görsellerde indirme süresi uzun olur ve bu dezavantajı sebebiyle indirme dosyalarında tercih edilmezler.

 

bmp*.bmp – Bitmap

Microsoft’un çıkardığı bir format olan bmp, Paint programında kullanılan bir resim formatıdır. Fakat sıkıştırma yapmaz.

 

 

raw*.raw – Ham

Daha çok fotoğrafçıların kullandığı bu format, fotoğrafların ham hali için kullanılır. Yüksek kaliteli ve sıkıştırılmamış olması sebebiyle dosya boyutları yüksektir.

 

webp*.webp – WebP

Grafik tasarımda en çok kullanılan dosya Uzantıları arasında Google tarafından geliştirilen WebP formatı, özellikle SEO performansında önemli bir kriter olan görseller için önerilen resim formatı. “Weppy” olarak okunan bu format, png ve jpg formatlarına nazaran görselin kalitesini en yüksek seviyede koruyarak boyutunu daha fazla sıkıştırıyor. Dolayısıyla da daha az veri tüketmesiyle sayfanın SEO performansını olumlu yönde etkiliyor. Fakat tam aradığımızı bulduk diyecekken küçük bir handikap çıkıyor karşımıza. Bu formatı bilgisayarlarda görüntüleyebilmek için MacOS Preview ya da Plugin gibi ek bir uygulamaya ihtiyaç var.

WebP Nedir? WordPress WebP Rehberi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?