Ana SayfaPazarlamaHedef kitle nasıl bulunur?

Hedef kitle nasıl bulunur?

-

Hedef kitlenin iyi tanınması ve buna yönelik çalışmaların yapılması gerektiği belirtilir. Peki, hedef kitle nasıl bulunur? İşte sizler için hazırladığımız rehber.

Hedef kitle, ürününüzü veya hizmetinizi satın alma olasılığı en yüksek olan belirli bir grup insandır. Hedef kitlenizi anlamak, tüm pazarlama çalışmalarınız için çok önemlidir. Bu nedenle işletmelerin varlığını sürdürebilmesi adına hedef kitle analizini doğru yaparak onlara ulaşması gerekir. Aksi halde düşen satışlar ve etkinliklerle birlikte işletmeler için sıkıntılı süreçler başlayacaktır.

Hedef kitle türleri nelerdir?

Ürün, hizmet ya da sektörünüze (B2B veya B2C) bağlı olarak birçok hedef kitle türü olabilir. Ne olursa olsun, amacınız hedef kitlenizle ilgili, yararlı içerik sunabileceğiniz şekilde bağlantı kurmaktır. Bunu yapmak için, hayatı nasıl yaşadıkları ve onları en çok neyin ilgilendirdiğine dikkat etmeniz gerekir. Bu bazen bir spor araba olabilirken bazı yemek pişirmek olabilir.

Hedef kitle örnekleri

Hedef kitlenizi tanımlamak, büyük olasılıkla müşteri olacak insanlara ulaştığınızdan ve onlara dokunduğunuzdan emin olmanın bir yoludur.  Örneğin BMW. BMW yüksek müşteri bağlılığıyla tanınır.  Şirketin öncelikli hedef kitlesi varlıklı müşteriler olsa da bununla birlikte global olarak segmentlere ayrılan ve hedeflenen farklı tüketici tipleri de bulunur. Bir diğer örnek ise Lego. Lego daha çok 1 ile 15 yaş arası çocukları hedeflese de büyüklerin de dikkatini çekmesiyle birlikte farklı bir kitle ortaya çıkmıştır.

Hedef kitle nasıl bulunur ve bağlantı kurulur?

Senaryo ne olursa olsun işletmeler için önemli süreçlerden birisi hedef kitlenin bulunması ve ardından bağlantı kurulmasıdır. Bu aşamada potansiyel müşterilerinizi tanımlayan araştırmaya dayalı profillerden yararlanabilirsiniz.  Hedef kitleniz hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, onların dilini konuşmak ve onlara ulaşmak o kadar kolay olacaktır. Onların sorun yaşadığı noktaları, davranışlarını ve satın alma motivasyonlarını anlamak, bu insanları satın alma huninize çeken içerikler üretebilmenizi sağlar. Tüm bu aşamaları 3 bölümde ele alarak hedef kitle bulma ve iletişim kurma süreçlerini kolaylaştırabilirsiniz.

1. Hedef kitlenizi bulma ve anlama

Anketler yapmaktan veriye dayalı içgörülerden yararlanmaya kadar, amaca dayalı satın alma modellerini bulmak başarının anahtarıdır. İlk yapılacak işlem ise bildiklerinizle başlamaktır. Bunun için aşağıdaki soruları sormanız ve yanıtları kaydetmeniz gerekir.

  • Kaç yaşındalar?
  • Onlar erkek mi kadın mı?
  • Müşteriler nerede çalışıyorlar?
  • Nerede yaşıyorlar?
  • Ne tür bir özel hayata, aileye sahipler?

2. Hedef kitlenizi bölümlere ayırmak

Bölümlendirme, büyük parçaları bölümlere ayırarak analiz etmenizi ve hedef kitlenize daha iyi ulaşmanıza olanak tanır. Kitleler, sunduğunuz ürün veya hizmetlerle ilgili belirli kriterlere veya benzer özelliklere göre ayrılabilir. Örnek olarak Nike ele alındığında şirketin hedef kitlesini erkekler, kadınlar ve çocuklar olmak üzere üç temel alana ayırdığı görülmektedir. Nike üstelik tüm bunlara ek olarak Y ve Z kuşağına yönelik ayrı bir hedefleme ve çalışma yapmaktadır.  Kampanyaları tasarlarken göz önünde bulundurmaya değer bazı kitle özellikleri şöyledir;

  • Yaş ve cinsiyet gibi demografik bilgiler (Örneğin Y kuşağı).
  • Eğitim düzeyi
  • Meslek türü.
  • Coğrafya
  • Dil.
  • Psikografik hedefler ve motivasyonlar
  • Kişilik türleri

Hedef kitleniz için karakterler oluştururken hedef kitlenizin kişiliklerine ve hikayelerine odaklanmalısınız. Bu nedenle de yukarıda sıralanan kriterlere göre genel bir tabloyu ortaya çıkarmanız gerekir.

3. Hedef kitlenizle etkileşim kurmak

İlk 2 maddede hedef kitlenin belirlenmesi ve alt gruplara ayrılması tamamlandıktan sonra sıra iletişime geçmektedir. İçeriklerde, gönderilerde, makale ve sosyal medya çalışmalarında hedef kitle odaklı çalışmalar yapılmalıdır. Bu nedenle, içeriğinizi özgün hale getirdikten sonra hedef kitlenin ihtiyaçları karşılayacağından emin olmalısınız.

Müşteriler yetkili, yardımsever ve bilgili şirketlerle iş yapmaya her zaman isteklidir. Ana öncelikleri, markanızın sunduğu şeyin onlar için değerli olduğunu bilmektir. Yaratıcı olmanız ve her zaman daha ilgi çekici olmanın yeni yollarını düşünmeniz size bu konuda avantaj sağlar. Böylece dönüşüm oranlarınızı artar, hedef kitlenizin daha fazla bağlantı kurmasını sağlayabilirsiniz. Bu aşamada ise resimlerden, duygular ve videolardan yararlanabilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?