E-ticaret sitelerinde, giriş yapan kullanıcıların davranışlar, site sahipleri için çok önemli bir veri kaynağıdır. Yapılan analizler sonucunda, farklıı stratejiler belirlenerek site içerisinde hangi alanların öne çkıkarılması gerektiği gibi yeni düzenlemeler yapılabilir. Bu stratejilerin belirlenebilmesi için kullanıcıların hangi ürünlere ya da içerikleri yöneldiği çok önemlidir. Siteyi ziyaret eden kullanıcıların davranış biçimlerini incelemenin birden fazla yolu vardır. Bunlardan biride hemen çıkma (bounce rate) oranı takibidir.
Yazı İçeriği
Hemen Çıkma (Bounce Rate) Oranı Nedir?
E-ticaret sitesini ziyaret eden kullanıcıların, siteyi açtığı ilk sayfa dışında, başka bir sayfa yönelip, yönelmediği “bounce rate” yani “hemen çıkma” metriği ile incelenir. Giren kullanıcıların yüzde kaçının girdikleri ilk sayfayı inceledikten sonra ayrıldıkları ise “hemen çıkma oranı” olarak adlandırılır.
Hemen çıkma oranı, siteye giren kullanıcıların, kaçta kaçının girdiği ilk sayfadan sonra başka sayfalara yöneldiği ve kaçta kaçının girdiği ilk sayfadan sora siteden çıkış yaptığını belirleme yöntemidir.
Hemen Çıkma Oranı Nasıl Hesaplanır?
Her sitenin olduğu gibi e-ticaret sitelerininde kurtarıcısı Google Analytics, hemen çıkma oranını da hesaplıyor. Belirlenen süre içerisinde siteyi ziyaret eden kullanıcıların kaçta kaçının diğer sayfalara yönelmeden çıktığını analiz ederek bunu bir rapora döküyor.
Hemen Çıkma Oranı Formülü
Hemen çıkma oranını kendiniz hesaplamak istiyorsanız, formülü çok basit. (Siteyi Terk Edenler / Toplam Site Ziyaretçisi) x 100 = Hemen Çıkma Oranı formülünü kullanarak, hemen çıkma oranına ulaşmak mümkün.
Hemen Çıkma Oranı Ortalamaları
- E-ticaret Siteleri %20-40
- Kurumsal Siteler %30-50
- Haber Siteleri %40-60
- Hizmet Sektörü Siteleri %40-60
- Bloglar %70-98
Hemen Çıkma Oranının Yüksek Olma Sebepleri
- Sitenizin tasarımı ilgili çekici olmayabilir, hatta dikkat dağıtıyor olabilir.
- Sitede yer alan içerikler (ürünler), kullanıcının ilgisini çekmemiş olabilir.
- Kategoriler gereksiz konumlandırılmış olabilir.
- Site yüklenme hızı düşük olabilir.
- Başlık ile içerik birbiri ile alakasız olabilir.