HTML lang etiketi temelde kullanıldığı sayfanın veya etiketin dilini belirtmek için kullanılır. Arama motorları botları siteyi ziyaret ettiklerinde lang etiketi bulunuyor ise site dili olarak lang etiketinde belirtilen dili seçecektir.
Yazı İçeriği
HTML Lang Etiketi Nedir?
HTML Lang etiketi, arama motorlarının bir sayfanın veya HTML etiketlerinin dilini algılamasına yardımcı olur.Arama motorları belirtilen dile göre gerekli işlemleri gerçekleştirir.
Chrome, Opera, Safari ve Firefox gibi piyasayı domine eden tarayıcılar tarafından da desteklenen HTML Lang etiketi, aynı zamanda Google Translate vb. çeviri araçlarının da site dilini algılamasına yardımcı olarak olası dil algılama hatalarını da engeller.
HTML Lang Etiketi Nasıl Kullanılır?
HTML Lang etiketi temelde iki farklı şekilde kullanılabilir. Bunlardan ilki tüm sayfa için kullanılan lang etiketi, diğeri ise HTML etiketleri içerisinde kullanılan lang etiketidir.
1 – Tüm Sayfa İçin Kullanılan Lang Etiketi
Lang etiketi kullanılan sayfada tek bir dil kullanıldı ise lang etiketi <html> etiketinin içerisine yerleştirilir. Yani sayfanın içerisinde sadece Türkçe kelimeler/cümleler yer alıyor ise lang etiketimizin değeri “tr” olmalı ve sayfanın en başında bulunan <html> etiketinin içerisinde yer almalıdır. Örnek kod şunun gibi olacaktır: <html lang=”tr”>
2 – HTML Etiketleri İçin Kullanılan Lang Etiketi
Eğer bir sayfada birden fazla dil kullanıyorsanız ilk seçenek işinize yaramayacaktır. Çünkü sayfanızda birden fazla dilde kelimeler/cümleler barındırıyor iseniz sayfa dilini tek bir dil olarak belirtmek iyi olmayacaktır.Bunun yerine farklı bir dilde kelimeler/cümleler kullandığınız alanın dilini değiştirmek daha iyi bir strateji olacaktır.
Etiketlerde lang etiketi kullanımına örnek vermek gerekir ise;
<p lang=”tr”>Türkçe İçerik</p>
<p lang=”en”>İngilizce İçerik</p>
<p lang=”de”>Almanca İçerik</p>
Yukarıda belirtilen örnekte aynı sayfa içerisinde yer alan 3 farklı dile sahip paragrafları görüyoruz.Arama motoru botlarına ilk paragrafın Türkçe, ikinci paragrafın İngilizce ve üçüncü paragrafın ise Almanca olduğunu belirtiyoruz.
Lang Etiketinde Kullanılabilecek Diller ve Kısaltmaları
- ar – Arapça
- hy – Ermenice
- be – Belarusça
- bg – Bulgarca
- ca – Katalanca
- hr – Hırvatça
- cs – Çekçe
- da – Danimarka Dili (Danca)
- nl – Hollandaca
- en – İngilizce
- eo – Esperanto
- et – Estonya Dili
- tl – Filipinli
- fi – Fince
- fr – Fransızca
- de – Almanca
- el – Yunanca
- iw – İbranice
- hu – Macarca
- is – İzlandaca
- id – Endonezya dili
- it – İtalyanca
- ja – Japonca
- ko – Korece
- lv – Letonca
- lt – Litvanca
- no – Norveççe
- fa – Farsça
- pl – Lehçe
- pt – Portekizce
- ro – Romence
- ru – Rusça
- sr – Sırpça
- sk – Slovakça
- sl – Slovence
- es – İspanyolca
- sv – İsveççe
- th – Taylandca
- tr – Türkçe
- uk – Ukraynaca
- vi – Vietnamca
- zh-CN – Basitleştirilmiş Çince
- zh-TW – Geleneksel Çince
Hocam elinize sağlık 🙂
merhaba, visual studio ile html kodları yazmaya başladım, yeni öğreniyorum. bu kodu yazdığımda tr kısmı farklı renge dönmüyor yani editör tanımıyor ayrıca kodundaki utf-8 kısmı içinde aynı durum söz konusu. Bu sorun yüzünden sitedeki yazılar karmakarışık bir şekilde çıktı. ne yapmalıyım? yardımcı olursanız çok sevinirim
HTML için visual studio yerine Notepad++ kullanabilirsin.Daha rahat olur.
hocam kodun nasıl yazılacağına dair bilgi yok tam olarak