Daha önce yazdığımız Sitemap Nedir? yazısında, sitemap’i sizlere ayrıntılı bir şekilde anlatmıştık. Bu yazımıza ek olarak HTML Sitemap ile ilgili bir yazı daha yazmamızın şart olduğunu düşündük ve faydalarını, zararlarını, türlerini anlattığımız bir yazı daha hazırladık.
HTML Sitemap Nedir?
HTML Sitemap, sitenizdeki tüm sayfaların sıralı liste halinde arşivlenmiş olduğu, site haritası olarak da adlandırılan bir sitenin olmazsa olmaz sayfalarındandır. Siteniz için önemli olduğu gibi kullanıcılar içinde önemli sayfalar arasındadır. Sitenizde bir şey arayan kullanıcı bunun gibi düzenli bir sitemap sayfasında istediğini rahatlıkla bulabilir.
NyTimes çok geniş çaplı, milyonlarca içeriğe sahip bir site. Hatta daha internet diye bir şey yokken hazırladıkları içerikleri bile sitelerine taşımışlar. Bu sitenin içinde bir şey aramaya kalktığınız da aklınıza ilk gelen şeylerden biri arama alanını kullanmak olacaktır. Bir terimi, haberi yada fotoğrafı arıyorsak bu yöntem bize geri dönüş sağlayacaktır. Peki hiç hakkında bilgimizin olmadığı sadece gördüğümüzde bizi hayrete düşürecek haberler arıyorsak ne yapacağız? İşte burada site haritası devreye giriyor.
Sitemap’in SEO‘ya da büyük katkıları vardır. Google bir sayfanın değerini ölçerken, sayfanın, anasayfadan ulaşım kolaylığına da bakar. Google’da sitenizi arattığınız da anasayfanızdan sonra iletişim, künye gibi sayfaların listelendiğini görebilirsiniz. Bu, tık sayısının fazla olmasından ve kullanıcılarınızın anasayfanızdan direk olarak o sayfalara ulaşabilmesinden kaynaklanır. Bir sitemap’iniz yoksa veya anasayfanızdan sitemap’inize link vermediyseniz, çok önceden yazdığınız bir yazıya Google botunun ulaşması için, belki de onlarca linki takip etmesi gerekecektir. Fakat sitemap’iniz üzerinden bu işlemi 3-4 tık ile halledebilir ve bu sayfaların hala değerli ve okunuyor olduğunu Google’a iletebilir.
HTML Sitemap Nasıl Oluşturulur?
HTML Sitemap oluştururken uymanız gereken bir format yoktur. Fakat yazı içinde verdiğimiz örnekteki gibi ilk önce yıllar sonra aylar şeklinde ilerleyip, düzenli bir sitemap oluşturabilirsiniz. Google botunu düşünmek yerine okurunuzu düşünerek oluşturacağınız sitemap sizin için daha faydalı olacaktır.
Başarılı bir yazı olmuş emeğinize sağlık.