Ana SayfaSEOHttp/2 Nedir? Faydaları Nelerdir? Neden Geçmemiz Gerekir?

Http/2 Nedir? Faydaları Nelerdir? Neden Geçmemiz Gerekir?

-

Daha önce Hangi SSL’i kullanmalıyım? Doğru SSL Seçimi Nasıl Olmalı? ve Sitemize SSL Serfikası Kurduktan Sonra Yapmamız Gereken İşlemler Nelerdir? konularıyla SSL ve HTTP/HTTPS süreçleri hakkında bilgiler vermiştim. Son günlerde en çok merak konularından birisi olan HTTP/2 hakkında bugün detaylı bir makale hazırladık. Peki gerçekten Http/2 Nedir?

Makalemizdeki ana başlıklar,

  • HTTP/2 Nedir?
  • Neden HTTP/2 Kullanmamız gerekir?
  • HTTP/2’nin Faydaları
  • HTTP/2 Test Sayfası

Http/2 Nedir ?

HTTP/2 temel anlamda artık teknolojiye ayak uydurmaya başlamış bir protokoldür. Peki nedir bu teknoloji? Hepimiz daha güzel web sayfaları yapmak için bir takım css, image, js gibi dosyalar kullanmaktayız. Bunlar bir web sitesinin front-end kısmında belki de olmazsa olmazlardan ama bir de haber sitesi gibi görsel yoğunluğu bulunan bir web sitemiz olduğunu düşünürsek, hep kaliteli resimler kullanmak isteriz. Bu da sayfa boyutunu, kaynak tüketimini ve yüklenme süresini artıracak, web sitesinin yavaş açılmasına sebep olacaktır. HTTP/2 ile bunlar tarihe karışacak ve artık web sitelerimiz daha güvenli daha hızlı olacaktır.

Google’ın SPDY protokolünden ilham alan HTTP/2, çoklu bağlantı yaklaşımını kenara bırakarak, ağ kaynaklarını tüketmeyen tek bağlantıdan faydalanıyor. HTTP ve HTTP/2 arasında birçok küçük fark da var: Üstbilgi sıkıştırma ve sunucu push teknolojileri gibi. Bu konudaki detaylara grubun Github sayfasından ulaşılabiliyor.

HTTP/2 Güvenlik

HTTP/2’yi geliştiren grup yeni protokolle birlikte hangi şifreleme yöntemini kullanacağında dair tam bir karar veremedi.(TLS vb.) Fakat bu kararsızlığa rağmen, bazı implementasyonlar belirtilmiş olup, geliştirilecek olan şifreleme yönteminin sadece http/2 destekleyecek türden olacağıdır. Bu durum bizler için hem iyi hem de kötü yönleri olacaktır. Kötü yönü diğer şifreleme yöntemleriyle uyum sağlamakta zorlanabilmesi. İyi olan yönü ise yeni şifreleme yöntemleri geliştirilerek, güvenlik açıklarının yeniden gözden geçirilip daha iyi şifreleme yöntemleri kullanılacak olmasıdır.

HTTP/2 ile birlikte akla gelen en önemli konulardan biri tabii ki istemci ve sunucu tarafında bu protokolün ne derece destekleneceğidir. İstemci tarafında web tarayıcılar, sunucu tarafında ise web sunucular artık yavaş yavaş HTTP/2 ile uyumlu hale gelmekte. Aşağıdaki listede şu an HTTP/2 desteği olan uygulamaları görebilirsiniz. https://github.com/http2/http2-spec/wiki/Implementations adresinde daha geniş bir liste ile HTTP/2’yi kendi yapısına uyarlayan uygulamaları görebilirsiniz.

HTTP/2 Faydaları

Bu sorununun yanıtı hız olacaktır. Hız daha iyi bir kullanıcı deneyimi için oldukça önemlidir. Zaman geçtikçe insanlar yeni protokollerin sınırlarını öğreneceklerdir, bu nedenle kullanıcılar mutlaka http/2 hızı ile tanışmalıdır.

HTTP/2 Tarayıcı Desteği

  • Chrome 40. sürümünden sonra desteklemektedir.
  • Firefox’un 36. sürümünden sonra HTTP/2 desteği bulunmaktadır.
  • Windows 10 ile gelecek olan Microsoft’un yeni tarayıcısı Spartan’ın HTTP/2’yi destekleyeceği bekleniyor.

HTTP/2 Sunucu Desteği

  • IIS sunucuları Windows 10 Beta sürümü HTTP/2’yi desteklemektedir.
  • OpenLiteSpeed 1.3.8 ve 1.4.5 sürümleri HTTP/2’yi desteklemektir.
  • nginx, 2015’in sonlarına doğru HTTP/2 desteklemeyi planlamaktadır.
  • lighttpd, 1.x sürümlerinin hiç birinde HTTP/2 desteği bulunmamaktadır.

HTTP/2 Nasıl Geçilir ?

HTTP/2’ye geçiş için aslında son kullanıcıların yapabileceği bir durum görükmüyor şuan için. Tek yapmanız gereken, hizmet almış olduğunuz “yer sağlayıcı” firmanızdan (Hosting, Sunucu, Sanal Sunucu) ilgili işlemleri talep edebilirsiniz.

HTTP ve HTTP/2 arasındaki hız farkları için

https://http2.akamai.com/demo
http://www.http2demo.io/

HTTP/2 Kullandığımızı nasıl test edebiliriz ?

https://tools.keycdn.com/http2-test

Bol trafikli günler dilerim.

3 YORUMLAR

  1. Merhaba;

    Öncelikle bu güzel makale için teşekkür ederim.
    Günümüzün artık olmazsa olmazlarında olan bu ikili SSL ve HTTP/2 birleşince inanılmaz bir hız katkısı sağlıyor ama mevcut oturmuş sitelerimizi SSL geçirmeye korkuyoruz sıralama kaybı yaşarmıyız yaşarsak ne kadar sürede toparlarız gibi çeşitli korkularımız var acaba boş yere mi kuruntu yapıyoruz bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz değerli Üstadım

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?