Arama sonuçları içinde üst sıralarda yer almak ve yüksek oranda ziyaretçi sayılarına ulaşabilmek için pek çok çalışma yapılmaktadır. Dünyanın en kapsamlı arama motorlarından biri olan Google için yapılmış olan bu çalışmalar birçok sistemin toplanarak yapılması sonucu meydana gelmektedir. Genel ismi “SEO” olan bu sistemin içerisinde yer alan birçok başlığın altında çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.
Site İçi Linkleme Nedir?
Site içi linkleme yöntemi, sitede bulunan iç bağlantılara verilmiş olan bir SEO kavramıdır. Örneğin; Google kelimesine kişisel blog sayfamızda bulunan kategorisine bağlantı izni verelim. Siz bu yazıyı okuduğunuz sırada linke basacaksınız ve bu şekilde sizinle birlikte diğer kullanıcılarında siteyi ziyaret etmesini sağlamış olacaksınız. Buna benzer site içinde farklı yazılara verilen bağlantılara site içi linkleme adı verilmektedir.
Site İçi Linkleme Yönteminin SEO’daki Önemi Nedir?
Hayatın her alanında olduğu gibi site içi linklemede de az olsun öz olsun prensibinin geçerli olması gereklidir. SEO çalışması en değerli temel yapı taşları arasındadır. Site içi linkleme sistemi yapıldığı zaman ziyaretçilerin sitenizde dolaşma oranı daha fazla artmakta ve daha fazla ziyaretçi kapasitesine ulaşan alt ve ana sayfalarınız arama sonuçlarında diğer sitelere nazaran daha iyi pozisyonlara gelebilmektedir. Başta Google olmak üzere diğer arama motorlarını kullanan kullanıcılar tarafından girilen ve uzun süre zaman geçirilen siteler arama sonuçlarında listelerde üst sıralara taşınıyor.
Site İçi Linkleme Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Maddeler halinde açıklayacak olursak, site içi linkleme sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar:
- Yazı içinde bulunan alakasız kelimelere ve sayfalara bağlantı verilmemesi gerekir.
- Site içi bağlantılar belirlenmiş olan anahtar kelimeler üzerinden yapılmamalıdır.
- Siteniz içinde bağlantı vereceğiniz kelimeleri itina ile seçmeye çalışın. Hem kullanıcı, hem de arama motoru gibi düşünerek bağlantı vermeye özen gösterin.
- Sitenizde yer alan bir yazı aracılığı ile site içi bağlantı vermeye çalışıyorsanız bunu yazının hemen başında yapmamaya çalışın. En az 1,5 paragraf sonrasında linkleme yapmaya başlayın.
- Bir site yazısında en fazla 8 tane site içi linkleme olmalıdır. 8’den fazla bağlantı girildiğinde ana bağlantı noktasının otoritesi düşmektedir.
- Site içinde linklemeleri üst üste yapmamaya çalışın. Belli aralıklarla sadece linke tıklama oranının yüksek olabileceği, etkileşim yapılabilecek yerlere linkleme yapılması gerekir. Aksi halde yapılmış olan linklemeler başarısız olacaktır ve size hiçbir faydası olmayacaktır.