Ana SayfaSEOJohn Mueller yanıtladı: Paylaşımlı sunucular sıralamaları olumsuz etkiliyor mu?

John Mueller yanıtladı: Paylaşımlı sunucular sıralamaları olumsuz etkiliyor mu?

-

Google’ın önemli isimlerinden John Mueller, paylaşımlı sunucuların sıralamaları olumsuz etkilediğini tespit eden SEO çalışmasının sonuçlarını değerlendirdi. Bu yazımızda “Paylaşımlı sunucular sıralamaları olumsuz etkiliyor mu?” sorusunun cevabını John Mueller’in değerlendirmeleri ile paylaşacağız.

Yakın zamanda yapılan bir SEO çalışması, paylaşımlı sunucuda bulunan sitelerdeki sıralamada olumsuz bir etki olup olmadığını keşfetmek için yola çıktı.

Google’dan John Mueller, test sonuçlarıyla ilgili görüşünü sundu.

Paylaşımlı sunucular sıralamaları olumsuz etkiliyor mu?

Bir SEO şirketi, paylaşımlı sunucuların sıralamaları olumsuz etkileyip etkilemediği konusunda uzun vadeli bir çalışma yapmak için yola çıktı.

Çalışma yazarları, çalışmayı paylaşımlı sunucuların “potansiyel olarak zararlı SEO etkileri” endişesinden oluşturduklarını ortaya koyuyor:

“Bu paylaşımlı sunucu seçeneklerinden birinde bir web sitesini barındırmanın, binlerce işletme sahibinin web sitelerinde sahip olabileceği potansiyel olarak zararlı SEO etkileri konusunda endişeli olarak, eğer varsa ne gibi bir etkisi olduğunu bulmak için teknik bir SEO deneyi yapmaya karar verdik. “

Test ettikleri fikir, düşük maliyetli paylaşımlı sunucuların, aynı sunucuda barındırılan diğer siteleri olumsuz etkileyebilecek düşük kaliteli web sitelerinden etkilenip etkilenmediğidir.

Rapor yazarları, Google’ın paylaşımlı bir sunucuda spam içerikli sitelerin varlığını negatif kalite sinyali olarak kullanabileceğini, çünkü hepsinin aynı aynı sunucuda komşu olduğunu öne sürüyorlar.

İşte hipotezleri:

“Daha ucuz paylaşımlı sunucu çözümlerinin genellikle birçok düşük kaliteli web sitesini (spam ve PBN (private blog networks) web siteleri gibi) barındırmasıyla, Google’ın algoritmalarının bu tür barındırmayı daha düşük kaliteli bir web sitesi modelinin parçası olarak görüp görmediğini merak ettik.”

Görünüşe göre yazarlar, Google’dan herhangi bir gerçek kanıta veya ifadeye dayanmayan bir hipotez ile Google’ı test ediyorlar.

Bu sadece temelsiz ifade edilen bir fikirdir ve göreceğiniz gibi, aynı zamanda kötü komşuların gerçekte ne olduğunun yanlış yorumlanmasına da dayanmaktadır.

Yapılan paylaşım Twitter ve Facebook’ta birçok önde gelen SEO uzmanının konuya dahil olması ile birlikte viral oldu.

Paylaşımlı sunucu çalışma metodolojisi

Çalışma yazarları, web sitelerini herhangi bir dış müdahaleden korumak için büyük çaba sarf ettiler. Çalışmanın sonuçlarını Google tarafından indekslenmek üzere aynı anda yayınlamaktan başka hiçbir şeyin etkilemediğini de garanti ettiler.

Metodoloji, daha önce webde bulunmayan uydurma bir anahtar kelimeyi kullanan eski bir araştırma yaklaşımına dayanıyordu. Oluşturulan arama terimi, uydurma yapay anahtar kelime olan hegenestio’dur.

Paylaşımlı sunucu araştırma çalışmasının sonuçları

Çalışmanın sonuçları, önceden var olan hipotezlerini doğruladı. Paylaşımlı sunucuların arama sıralamalarını olumsuz etkileyebileceğini keşfettiler.

Çalışma ucuz paylaşımlı sunucuların zararlı etkileri olduğu iddiasında

Araştırma yazarlarına göre:

“Bu deneyin sonuçları, web siteniz daha düşük kaliteli ve potansiyel olarak spam içerikli olanlarla birlikte barındırılırsa, aslında orada barındırılan web sitelerinin organik performansı ve sıralaması üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabileceğini gösteriyor.”

Çalışma yazarları kendi bulgularını red mi ettiler?

İlginç bir şekilde, çalışma yazarları ilk önce paylaşımlı barındırmanın “aslında organik performans ve sıralamalar üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabileceğini” söylerken, aslında aşağıdaki paragrafta yer alan cesur ifadeleri şu şekilde reddediyorlar:

SEO araştırma yazarları, açıklamalarını “çok iyi olabilir (could very well)” gibi kelimelerle korur ve bu da açıklamaları kesinliğine gölge düşürüyor.

Paylaşımlı sunucular sıralamalar üzerinde “aslında zararlı bir etkiye sahip olabilir” açıklamasını takip eden paragrafta, çalışmanın “Sonuçların, paylaşımlı sunucuların gerçek SERP’ler ”üzerinde ne gibi bir etkiye sahip olacağını göstermediği” şeklindeki ifadeler çelişkili görünmektedir.

Önce iddia sonra yumuşak bir dönüş

Önce ucuz paylaşımlı sunucuların aslında zararlı bir etkisi olabileceğini söylerler ve ardından sonuçların, barındırmanın gerçek arama sonuçlarında “ne gibi bir etkiye sahip olduğunu göstermediğini” söylerler.

Ucuz paylaşımlı sunucuların sıralamanızı alt üst edebileceği alarmını veriyorlar gibi görünüyor ama aynı zamanda “belki de değil” diyorlar.

Dedicated server ve IP adresinin faydaları

Takip eden bir sonraki paragrafta, çalışmanın “kullandığınız barındırma türünün etkisini gösterdiğini” iddia ederek kendileriyle tekrar çelişiyorlar:

“Web sitenizi özel bir sunucuda ve IP adresinde barındırmanın birçok faydası var ve deney verilerine göre, arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer almak bunlardan biri olabilir.”

John Mueller paylaşımlı sunucu yorumları

Google WebMasters Trend Analisti John Mueller, araştırmanın hatalı olduğunu ve Google’ın web sitelerini gerçekte nasıl sıraladığını yansıtmadığını tweetledi.

Mueller, yapay web sitelerine dayalı uydurma bir anahtar kelime ile yapılan bir araştırmanın kusurlu olduğunu söyledi.

“Bunun gibi yapay web siteleri, hemen hemen hiçbir zaman normal Google Arama’daki belirli bir etkinin göstergesi değildir. Faydalı veri değildir. Sizin için mantıklı olan sunucuları tercih edin. “

https://twitter.com/JohnMu/status/1306871880977207298

Cyrus Shepard ifadesini desteklemesi için Mueller’e adeta meydan okudu:

“İddialarınızı desteklemek için bize daha faydalı veriler sunabilir misiniz?”

John Mueller bu yanıtı tweetledi:

“Yapay web sitelerinde uydurma anahtar kelimeler için işe yarayanın, aktif bir niş içindeki bir web sitesi için işe yarayacağını mı söylüyorsunuz? Bu oldukça zor görünüyor. (“Her halükarda paylaşımlı sunucu” teknik yönleri bir yana – AWS paylaşımlı sunucudur) “

Google’ın Mueller’ı şu tweet’i takip etti:

“Bu tür IP’leri hesaba katan herhangi bir sıralama algoritmasının farkında değilim. Blogger’a bakın, orada barındırılan harika siteler var, orada barındırılan korkunç siteler de var. Hepsi aynı altyapı, aynı IP adresleri. “

Uydurma kelimelere dayalı SEO çalışmalarındaki sorun

Anlamsız kelimeler kullanan araştırmalardaki bir sorun, Google’ın algoritmalarının var olmayan anahtar kelime öbeklerine yanıt verme şeklinin, gerçek anahtar kelime öbeklerine verdiği yanıttan farklı olmasıdır.

Google’ın algoritmaları bir kelimenin anlamını anlamaya çalışır. Web sayfalarını sıralamak dile dayanır.

Dil veya anlayış olmadan, Google’ın algoritması normalde yaptığı gibi tekmeleyemez.

Geriye kalan tek şey, Google’ın basit kelime eşleştirmeye başvurması. Bu Google’ın normal sıralama algoritması değil.

Bu nedenle, uydurma bir kelime kullanan bir testin sonuçlarının Google’ın normal sıralama algoritmasının yaptığını yansıtacağını varsaymak biraz zordur. Bu, çalışmanın yararlılığına karşı önemli bir uyarıdır.

Araştırma yazarları kötü komşuluk tanımı

Testle ilgili bir sorun, yazarların SEO teriminin “kötü komşuluk” ne anlama geldiğini yanlış anlayabilecek gibi görünmesidir.

Makaleye göre:

“Kötü komşuluk: Bir web sitesinin barındırıldığı sunucuda, “kötü bir mahalle” genellikle bir ana bilgisayar, IP adresi ve / veya düşük kaliteli, cezalandırılmış ve / veya potansiyel olarak sorunlu web sitelerinin (örneğin, porno, kumar, ilaç) barındırılmaktadır. “

Bu yanlış bir ifadedir.

Kötü bir mahalle her zaman bağlantı kalıpları ve bağlantı verilen sitelerin spam içeriği bağlamında anlaşılmıştır.

Geçmişte Google’ın WebMasters Yönergeleri, bağlantı modelleri bağlamında kötü komşuluğa başvuruyordu:

“Sitenizin sıralamasını veya PageRank değerini yükseltmek için tasarlanmış link planlarına katılmayın. Kendi sıralamanız bu bağlantılardan olumsuz etkilenebileceğinden, özellikle web’deki spam gönderenlere veya “kötü komşuluk” içeren bağlantılardan kaçının. “

Eski Google çalışanı Matt Cutts, “kötü komşuluk” ifadesini kendisi kullanıyordu ve bu aynı zamanda bağlantı kalıpları bağlamındaydı.

Örneğin, 2006 tarihli bu blog gönderisinde Big Daddy adlı bir güncellemenin ardından neden bazı sitelerin Google’ın dizininden çıkarıldığını açıklıyor. Matt, bağlantılar bağlamında “kötü komşuluk” ifadesini kullanır.

“İnsanlar dizinden düşen sayfalar hakkında daha fazla ayrıntı istiyorlar, bu yüzden hepsinin tek bir yerde toplanması için bildiğim her şeyi beyin dökümü yazacağımı düşündüm.

Siteler, algoritmalarımızın o sitenin gelen bağlantılarına veya çıkışlarına çok düşük güven duyduğu sitelerdi. Buna neden olabilecek örnekler arasında aşırı karşılıklı backlinkler, web’deki spam içerikli sitelerle veya alım / satım backlinkleri sayılabilir. “

“Kötü komşuluk” ifadesi, genellikle web barındırma veya IP adresleri değil, bağlantı modelleri bağlamında anlaşılır.

Çalışma yazarları tarafından yapılan yanlış bilgilendirilmiş varsayımın aksine, bağlam hiçbir zaman web sunucusu veya IP adresi değildir. Bu, çalışma yazarlarının web hostingin “kötü komşuluk” ile ilgili olduğu varsayımının yanlış olduğu anlamına gelir.

Cyrus Shepard Tweetiyle ilgili fikrini değiştirdi

Cyrus Shepard, ertesi gün attığı tweetiyle ilgili fikrini değiştirdi.

“Öyleyse benim hatam…

@JohnMu “paylaşımlı sunucuların tümü kötüdür” sonucuna varmamamız gerektiğini söylerken% 100 haklıydı.

Verilerin söylediği bu değil ve tweet’im çok fazla ses getirdi (paylaşımlı sunucuların çoğu iyi – muhtemelen ucuz / spam sunuculardan kaçınırsınız)

Veriler olsa da … “

Araştırma çalışmaları sorunlu olabilir

Yazarların belirli bir sonuç lehine bir önyargıya sahip görünmesinden başlayarak araştırmada birçok sorun vardı.

Önyargılı bir görüşe sahip olmak, insanların inandıklarına dair kanıtları görmelerine ve uymayan kanıtları görmezden gelmelerine neden olan bir kusur olan “Doğrulama Yanlılığı (Confirmation Bias)” adlı bir durum oluşturabilir.

UCLA’da Yardımcı Profesör ve Amplitude Digital’de (@AmplitudeAgency) Ortak ve Üretim Müdürü olan Jeff Ferguson’a (@CountXero) bu çalışmayı sordum ve şu görüşü sundu:

“Sunucu ve kötü komşuluk teorisi yıllardır SEO çevrelerinde konuşuldu ama hiç bu kadar ses getirdiğini hissetmedim.

Reboot Online, site hızı gibi bilinen olasılıkları aşmak için bazı olağanüstü uzunluklara giderken, yine de doğrulama yanlılığından muzdarip olduğunu düşünüyorum.”

İçgörüler ve SEO çalışmaları

SEO çalışmaları sorunlu olabilir. Bu son çalışmanın arkasındaki SEO uzmanları, test sonuçlarını önyargılı herhangi bir şeyden izole etmek için güvenlik duvarı yapmak için büyük çaba sarf etseler de, çalışmanın temeli kusurluydu.

Testin güvenlik duvarını oluşturmak önemli değildi çünkü varolmayan anahtar kelimelere dayanan SEO çalışmaları, yukarıda özetlediğim nedenlerle ve Google’dan John Mueller’ın onayladığı gibi, Google’ın algoritmalarının gerçekte nasıl çalıştığına dair içgörü sağlayamaz.

Paylaşımlı sunucu konusundaki profesyonel deneyimim, genellikle bir sitenin sıralama yeteneği üzerinde hiçbir etkisinin olmamasıdır. Bu benim fikrim değil, bu benim gerçek deneyimimden, yirmi yılı aşkın deneyimimden bir gerçek ifadesi.

Paylaşımlı sunucuların sorunlu hale geldiği tek zaman, bir sitenin çok başarılı olduğu zamandır. Bu yüzden özel sunucular için de ödeme yapıyorum.

Paylaşımlı sunucular, çok yüksek trafikli web sitelerini işleyemez. Bunu güvenle söyleyebilirim çünkü paylaşımlı bir sunucudan atıldım. Sitemin yüksek trafiği sunucuyu herkesin sitesinin 500 hata attığı noktaya kadar yavaşlattı. Yani bilirsiniz… deneyimden konuşmak.

Yeni başlıyorsanız veya aşırı trafiğiniz yoksa, bunu paylaşımlı bir web sunucusunda barındırıp, büyüdüğünüzde yükseltmeniz mükemmel tercihtir.

Mesleki deneyimime göre, bildiklerime dayanarak, Mueller’in önerdiği şeye katılıyorum, yayıncılar onlar için “mantıklı olduğu yerde” sitelerini barındırmalıdır.

Paylaşımlı sunucu SEO çalışmasını buradan okuyabilirsiniz.

KAYNAK: SEJ

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?