Ana SayfaSEOKanonikal bağlantılar Google sıralama kriteri mi?

Kanonikal bağlantılar Google sıralama kriteri mi?

-

Kanonikal bağlantılar ya bir başka deyişle kanonikleştirmenin Google sıralama kriterleri arasında yer alacağına dair farklı görüşler hakim. Bazı uzmanlar kanonikleştirmenin arama sıralamalarıyla çok az bağlantısı olduğunu söylerken bazıları sıralama kriteri olarak kanonikleştirmenin değerlendirilemeyeceğini öne sürüyor.

Sayfalandırılmış (paginated) sayfalar nasıl düzenlenmeli?

Kanonikal bağlantılar ne için kullanılır?

Google için sitelerin tanımlanması sırasında öncelik domain gelmektedir. Sitenin birden çok sürümü söz konusu olduğunda ise Rel=”canonical” etiketi kullanılır. Bu etiket, sayfanın hangi sürümünün arama sonuçlarında gösterileceğini söylemek için Google’a gönderilen bir HTML etiketidir. Ayrıca sitede yinelenen URL’leri birleştirmenin bir yolu olarak da kullanılmaktadır.

Yenilenen içeriklere karşı oldukça katı olan Google için kanonikleştirme ya da yenilenen içeriklerde domain söz konusu olduğunda farklı bir yol izlenmektedir. Google, bir web sayfası için yenilenen alan adları söz konusu olduğunda bir URL’yi seçecek ve diğer sürümleri göz ardı edecektir.  rel=“canonical” ile birlikte hangi sürümde gösterim istenildiği de bu nedenle ifade edilmelidir. Google kaynaklarında yenilenen URL’lerin birleştirilmesi ve ana sürüm üzerinden erişilebilir olunmasının faydalı olacağı net olarak belirtiliyor. Ancak bu ifadelerde kanonikleştirme ya da yenilenen içeriğe bağlı herhangi bir arama sıralamasından söz edilmiyor. Google’dan John Mueller ise bu konuda yaptığı açıklamalar ile merak edilen duruma açıklık getirdi.

 “Genel olarak, yinelenen içerik için noindex yerine rel=”canonical” kullanmanızı öneririm. Noindex ile bize sayfanın hiç indekslenmemesi gerektiğini söylüyorsunuz. Canonical ifadesiyle ise bu sayfanın temelde sahip olduğunuz diğer sayfayla aynı olduğunu söylüyorsunuz. Bu bize yardımcı oluyor. Çünkü bu iki sayfa için sahip olduğumuz tüm sinyalleri alıp tek bir sayfada birleştirebiliyoruz. Oysa noindex kullanıldığında ya da sayfayı robots.txt ile engellerseniz, o zaman engellenen veya üzerinde noindex’i olan o sayfayla ilişkili sinyaller kaybolur, düşer.” diyen John Mueller, URL’ye bağlı yenilenen içeriklerde rel=”canonical”ın kullanılmasının önemli olduğunu net şekilde ifade ediyor.

Bu, Google’ın yinelenen içerikten gelen sıralama sinyallerini rel=”canonical” HTML etiketiyle tek bir kurallı URL’de birleştirebildiğinin en önemli kanıtı olarak değerlendirilebilir.

Kanonikleştirme Google sıralama kriteri mi?

Kanonikleştirmenin arama sıralamalarıyla bir bağlantısı olduğu onaylandı. Ancak bu onun bir sıralama faktörü olduğu anlamına gelmiyor. Birden çok yinelenen URL’den gelen sinyalleri tek bir URL’de birleştirmek için rel=”canonical” etiketi kullanılabilir. Ancak bu durumda bile güvenilir bir araç olarak görülmemelidir. rel=”canonical” etiketi doğru kullanıldığında, Google yine de onu yok saymayı ve bunun yerine arama sonuçlarında gösterilecek kendi kurallı URL’sini seçebilir. rel=”canonical” etiketi bir yönergeden çok bir öneridir ve kesinlikle sıralama için bir faktör değildir.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?