Ana SayfaSEOKarşılıklı Bağlantı (Reciprocal Link) Nedir?

Karşılıklı Bağlantı (Reciprocal Link) Nedir?

-

Karşılıklı bağlantı; iki web sitesinin birbirine bağlantı vermesini ifade eder. Kullanıcılara ilgili bir siteye hızlı ve kolay erişim de sunduğundan dolayı karşılıklı bağlantı, özellikle birbiriyle bağlantısı bulunan siteler için kullanılması gerekebilir. Fakat özellikle SEO açısından karşılıklı bağlantının uygun olup olmadığı ya da siteye zarar verip vermediği web site yöneticileri için zaman zaman soru işareti oluşturabilmekte. Reciprocal Link olarak da tanımlanan karşılıklı bağlantı, Türkiye’de çok fazla sorgulanan bir durum olmadığı gibi SEO çalışmalarında dikkate alınmalıdır.

Birçok SEO uzmanı, karşılıklı bağlantının kötü olduğunu savunur. Bunun gerekçeleri ise şöyledir;

  • Bu tip durumlarda bağlantıdan hiçbir değer alamazsınız.
  • Google bunu spam olarak görebilir.
  • Spam nedeniyle sitenizde gerileme yaşanabilir.

Google tarafından yapılan açıklamalarda sitelerin Google arama sonuçlarındaki sıralamasında kısmen de olsa siteye bağlantı veren sitelerin etkisi olduğu belirtilmektedir. Bağlantıların miktarı, kalitesi ve alaka düzeyi sitelerin derecelendirilmesinde dikkate alınır.

Başarılı Link inşası Nasıl Yapılır?

Karşılıklı Bağlantı Nasıl Çalışır?

Örneğin; A sitesi, bir hedef anahtar kelime için x sayfasının arama motoru sıralamasını yükseltmek istiyor. A sitesi daha sonra B bağlantısına ulaşarak bağlantı alışverişini önerir. A Sitesi B sayfasının x sayfasına bağlantı vermesini ister. Buna karşılık A sitesi B sitesinin y sayfasına bağlantı verir. Karşılıklı bağlantı bu şekilde çalıştığı gibi katılımcı sayısı isteğe göre daha fazla da artabilir. Özellikle 2 kişiden daha fazla kişinin birbirine bağlantı vermek istemesi halinde çapraz link değişimi önerilir.

Karşılıklı bağlantının ilk ve en eski örneklerinden biri dizinlerdir. Dizine sitenizin eklenebilmesi için, sitenizden dizine bağlantı vermeniz gerekir. Bu tip bir çalışma ise karşılıklı olarak bağlantı vermektir.

Doğal Backlink Nedir?

Karşılıklı Bağlantı Doğal mı?

Google ve SEO çalışmalarında doğallık her zaman kazandıracaktır. Bu nedenle karşılıklı bağlantı almanın doğal olmaması, site için her zaman risk oluşturur. Bu tip durumlarda sormanız gereken soru şudur: “Karşılıklı bağlantı, sitem için doğal bir seçim olur mu?”

Bazı durumlarda çevrenizle ya da arkadaşlarınızla karşılıklı bağlantı alınması gerekebilir. Örneğin; kişisel blog sitelerini listelediğiniz sitenizde, link verdiğiniz arkadaşlarınız da benzer şekilde size sitesinden link verebilir. Bu konuda tek bir karşılıklı bağlantının ciddi bir dezavantaj yaratacağını söylemek mümkün olmayacaktır. Bunun yerine bağlantıların kaçının karşılıklı bağlantı olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Sürekli karşılıklı bağlantı alınıyorsa, kuşkusuz bu durum siteniz için olumsuz bir süreç başlatabilir.

Karşılıklı bağlantı, karşılıklı olduğundan hiçbir zaman önerilen ve SEO için uygun bir çalışma olmayacaktır. Sitenizi Google sıralamalarında yükseltmek istiyorsanız daha iyi bir backlink kurma stratejisi oluşturmanız gerekir.

Karşılıklı Bağlantının Olumlu Yönleri

Özellikle konu ile ilgili birbirine yakın olan sitelerin birbirine bu şekilde link vermesi, takipçilerin siteleri incelemesini ve bir siteden diğerine yönlenmesini sağlayabilir. Daha fazla tıklama almak ve trafiği artırabilmek adına bu tip bir çalışma katkı sağlayabilir. Bir nevi kazan-kazan durumu!

3 YORUMLAR

  1. Web tasarim siteleride tasarladigi siteyle karşılıklı baglanti verir. Footer bölümünde kendi sitesine, referanslar bölümünde tasarladığı siteye verir.
    Zararlimi faydalimi yoksa ne zararlı nede faydalımı çözemedim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?