Dijital pazarlama ve özellikle SEO alanında sıkça karşılaştığımız bir tür anahtar kelime çalışması olan Keywords Gap (Anahtar Kelime Boşluğu) hakkında bugün sizlere kısa bir derleme hazırladık. Özellikle rakip analizi sırasında sıkça yapılan çalışmalardan biri olan keywords gap nedir ve nasıl yapılır, gelin birlikte inceleyelim.
Keyword Phrase Nedir? Anahtar Kelime Grubu Nedir?
Yazı İçeriği
Anahtar kelimelerle web sitenizi öne çıkarın
Tüm online işletmelerin SEO çalışmalarında olmazsa olmazı anahtar kelimelerdir. Bu kelimeler sayesinde işletmeler web sitelerine trafik çekerek satış ve bilinirlik oranlarını arttırırlar. Ayrıca anahtar kelimeler, rakiplerin arama sonuçlarındaki sıralamasını da geçmenize olanak tanır. İşletmeler ve genel olarak tüm web siteleri için son derece önemli olan anahtar kelimelerin kullanımı da bir hayli önemlidir. SEO uzmanları bu konuda sıkça araştırma ve rakip analizi yaparken keywords gap çalışmasını da sıklıkla kullanırlar. Peki keywords gap aslında nedir ve nasıl web siteleri öne çıkarır?
Keywords Gap nedir?
Kısaca keywords gap (anahtar kelime boşluğu), sizin sıklıklar trafik çektiğiniz anahtar kelimeleri alır ve rakibinizin güçlü kelimeleriyle bir yerde toplar ve karşılaştırır. Bu çalışmada her iki tarafın anahtar kelimelerinden yola çıkarak daha güçlü ve yeni anahtar kelime varyasyonları oluşturulur. Bu sayede hem kendi hem de rakiplerinizin sahip olduğu güç birleştirilerek ve daha sağlam kelimelere sahip olmuş olursunuz.
Keywords Gap analizi SEO için neden önemlidir?
SEO, genel anlamda web sitenizi organik olarak arama sonuçlarında ön plana çıkarmaya çalışır. Bu işlemi gerçekleştirirken anahtar kelimelerden yararlanır. Ayrıca SEO’da rakip analizi de oldukça önemlidir. Keywords gap tam da bu alanda yardıma koşar. Rakiplerinizin sizi sıralamada geçmesine engel olan çalışmalardan biridir. Sizin trafik çektiğiniz anahtar kelimelere ek, rakiplerinizin güçlü anahtar kelimelerini de dahil ederek web sitenizin rakiplerinizden bir adım önde olmasını sağlar. Ayrıca keywords gap, rakiplerin anahtar kelimelerini kullanarak onların çektiği trafiği kendi web sitenize de çekmenize olanak tanır. Tüm bu çalışmalar sonucunda web sitenizi karşılaşabileceği rakip tehlikelere karşı da korumuş olursunuz.
Anahtar kelime boşluğu çalışması için kullanılan araçlar
SEO anahtar kelime planlayıcısı olarak birçok ücretsiz veya ücretli araç bulunmaktadır. Bu araçların çoğunda da anahtar kelime boşluğu analizi de yapılabilir. Bu araçlardan ilki Ahrefs, diğeri de Semrush. Altyapısal olarak her ikisi de aynı sisteme sahiptir. Yalnızca arayüz farklılıkları bulunmaktadır. Şimdi dilerseniz Semrush üzerinden nasıl keywords gap analizi yapılacağına bakalım.
Semrush ile keywords gap analizi nasıl yapılır?
Semrush, sunduğu birçok özelliğin yanında ek olarak keywords gap analizini de sunar. Bu noktada işlem oldukça basittir. Yapmanız gereken ilk şey Root Domain ( kök alan adı) yazan ilk kutucuğa kendi web sitenizi girin. Ardından diğer kutucuklara rakiplerinizin alan adını yerleştirin.
Ardından compare ( karşılaştır) butonuna tıklayarak işlemi başlatın. Bu işlem yaklaşık 1 ile 2 dakika kadar sürer. İşlem bittikten sonra sizlere bir tablo gösterir. Buradan ortak havuzdaki güçlü anahtar kelimelerinizi inceleyebilirsiniz.
Semrush, keywords gap analizi sırasında ek olarak filtreler sunar. Oldukça çeşitli ve kapsamlı olan filtrelerden özellikle iki tanesini yakından inceleyelim:
Include, yani dail et anlamına gelen bir filtredir. Bu özellik sayesinde dilediğiniz anahtar kelimeyi girerek analizde onu dahil etmesini sağlarsınız. Böylece bu anahtar kelime, tüm analizlerde özellikle kullanılır ve dahil edilir.
Exclude, yani dahil etme. Bu filtre de seçeceğiniz herhangi bir anahtar kelimenin dahil olmamasını sağlar. Böylece istemediğiniz anahtar kelimeleri analizin dışına çıkarabilirsiniz.
İşte kısaca keywords gap, yani anahtar kelime boşluğu analizi bu şekildedir. SEO alanında oldukça sık kullanılan bu rakip anahtar kelime analizi sayesinde, web sitenizin içeriğini ve kalite puanını artırarak arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilirsiniz. SEO uzmanlarının sıkça uyguladığı bu anahtar kelime analizini düzenli olarak uygulamayı unutmayın.