Web sitelerinde kod metin oranlarının site SEO çalışmaları için önemli olduğu biliniyor. Ancak sitelerdeki bu oranın Google arama sonuçlarında herhangi bir etkisi olup olmadığı merak edilen sorular arasında.
Görsellerdeki alternatif metinler sıralama faktörü mü?
Kod metin oranı önemli mi?
SEO çalışmaları yapılırken, kod metin oranı önemsenmektedir. Doğru kelime sayısı ve iyi bir kullanıcı deneyimi için önemsenen bu oranlarda, online çeşitli araçlar ile sonuçları almak mümkün. Ancak bazı SEO uzmanları, kodun metne dönüştürülmesinin yalnızca kullanıcı deneyimini geliştirmek için değil, aynı zamanda arama motorları için önemli bir sıralama faktörü olarak kullanıldığını iddia ediyor. Kod metin oranı düşük olduğu takdirde Google tarafından sitelerin değerlendirilmesinin farklı olduğu öne sürülürken bu konuda ilk önemli açıklamalardan birisi 2018’de geldi.
27 Mart 2018’de Google’dan John Mueller tarafından yapılan açıklamada, kod metin oranının Google arama sıralamalarında etkisi olmadığı belirtildi. Mueller açıklamasında bazı sitelerde isteğe bağlı ya da zorunlu olarak daha az HTML kullanılabileceğini, bazılarında ise sınırların zorlanabileceğini ifade etti. Mueller’in bu değişiklikteki yorumu ise şöyle;
“Bu daha çok bir tasarım tercihi meselesi ve sitenizde işleri nasıl kurduğunuzla ilgili”
Kod metin oranının sıralamalarda etkili olmadığı belirtilse de SEO çalışmalarında önemsenmesi gereken konuların başında geliyor. Kod metin oranı, mobil cihazlarda sayfa hızını yavaşlatabilecek detaylardan birisi olduğundan dolayı iyi bir site hızı için bazı durumlarda optimizasyon gerektirebilir.
Sitelerde kod metin oranı ne kadar olmalı?
Kod-metin oranları için optimizasyon yapılması için bu oranların yüzde 25 ile 70 arasında olmasına dikkat edilmelidir. Böylece sitenin daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunması sağlanabilir. Ayrıca HTML kodu üzerinden iyileştirmelerin yapılması adına mutlaka W3C üzerinden de denetlemelerin yapılması gerekir. Böylece gereksiz HTML kodları da kolayca sayfadan ayıklanabilir. Kod metin oranında iyileştirme için aşağıdaki kriterleri de göz önünde bulundurabilirsiniz.
- Boşluklar, sekmeler, yorumlar vb. gibi gereksiz kodları sitenizden kaldırın.
- Çok fazla HTML oluşturdukları için tabloları çok fazla kullanmamaya çalışın.
- Herkese açık olmayan gizli metinleri kaldırın
- Resimlerinizi yeniden boyutlandırın ve sıkıştırın
- Sayfa boyutunuzu 300 kb’nin altında tutmayı hedefleyin.