Ana SayfaSEO“Kullanıcılar bunları da sordu” verileri Search Console'da nasıl ölçülüyor?

“Kullanıcılar bunları da sordu” verileri Search Console’da nasıl ölçülüyor?

-

Arama sonuçlarında yer almaya başlayan ve yapılan sorgulamalar ile ilgili benzer sorguların gösterildiği “Kullanıcılar bunları da sordu”, çoğu web site yöneticisinin dikkatinde. Bu bölümdeki gösterimler, tıklamalar ve konumlar için Search Console’da nasıl bir yapılandırma gerçekleştirildiği merak edilirken Google Arama Bölüm Sorumlusu John Mueller merak edilenleri açıkladı.

Arama Motorlarının Tarihçesi

Kullanıcılar bunları da sordu bölümü ne?

Günden güne daha fazla sorguda yer almaya başlayan “Kullanıcılar bunları da sordu” bölümü, ilgili arama sonuçları arasında gösteriliyor.

Bu arama snippet’lerinden birinde yer alınması halinde organik sıralamalardan bağımsız olarak ilgili sorgulardan da ziyaretçi kazanılabilir. Bu nedenle snippet kullanımının çok daha önemli hale geldiği arama sonuçlarında, web sitelerinin performansları da artıyor. Ancak yeni bir özellik olması nedeniyle çoğu kullanıcıda ölçüm noktasında soru işaretleri yaratan Kullanıcılar bunları da sordu bölümü için yapılan son açıklamalar bu soru işaretlerini giderdi.

Kullanıcılar bunları da sordu verileri nasıl ölçülüyor?

Mueller’in açıklamalarına göre “Kullanıcılar bunları da sordu” snippet’leri içerisinde yer alan web siteleri,  URL’ler üzerinden gösterim olarak Search console’a ekleniyor. Gösterim sayılması için ise kullanıcının bir bağlantıya tıklaması ya da sonuçlarda yanda bulunan oka dokunarak URL görüntülemesi gerekiyor. “Arama sonuçlarında gösterilen bir URL olduğunda, bunu Search Console’da gösteriyoruz. “Kullanıcılar bunları da sordu “ bölümlerinde sitenizin bir bağlantısı gösterilir. Kullanıcılar bu bölümü genişlettiğinde ve sitenizin URL’sini gördüğünde, bu bir gösterim olarak kabul edilmektedir. Burada URL’nin herhangi bir şekilde görüntülenmesi, gösterim alması için yeterli olmaktadır” diyen Mueller, ölçümlerde gösterimlerin bu şekilde ele alınabileceğini ifade etti.

Tıklamalar söz konusu olduğunda ise kullanıcıların bu gösterimlere tıklaması bazı alınıyor. Eğer kullanıcılar gösterimlerin ardından bağlantılara tıklarsa ve siteye geçiş yaparsa gösterime ek olarak siteler ilgili URL için +1 tıklama almış sayılıyor.

Kullanıcılar bunları da sordu sıralamaları nasıl değerlendiriliyor?

“Kullanıcılar bunları da sordu” bölümleri standart bir bölümde ya da yerde çıkmadığından dolayı bu konuda sıralama pozisyonları da zaman zaman kafaları karıştırabiliyor. Bu konuya da değinen Mueller, sıralama konumunun ölçülmesi sırasında bölümün nerede yer aldığına bakılması gerektiğini ifade ediyor. Bir sorgulamada eğer bu bölüm ikinci sırada yer alıyorsa, ilgili bölümde yer alan tüm site ve URL’ler ikinci konumda sıralama almış sayılıyor.

Üstelik ilgili bölüm için Google web sitelerine farklı imkanlar da sunuyor. Web siteleri sadece anahtar kelimede üst sıralarda yer almasa dahi “Kullanıcılar bunları da sordu” bölümünde yer alabilir. Ayrıca organik sonuçlarda ilk sayfada yer alan web siteleri de bu bölümde yer alma şansına sahip. Bu tür durumlarda ise konumlarda organik sonuç ya da kullanıcılar bunları da sordu hangisi daha üst sırada yer alırsa, Search Console raporunda daha yüksek olan konum baz alınıyor.

Açıklamalar ile ilgili videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?