Ana SayfaSEOLinklerin Google sıralamalarına etkisi ne kadar?

Linklerin Google sıralamalarına etkisi ne kadar?

-

Bir web sitesi için site içi ve site dışı olarak pek çok bağlantı kurulur. Bununla birlikte diğer site ve sosyal ağlardan da siteye linkler sağlanır. Tüm bunlar, her bir site için özel bağlantı tablolarının oluşmasını sağlamaktadır. Sitelerin otoriter ya da spam olup olmadığı noktasında Google bu bağlantılarına büyük önem vermektedir. Linkler, Google’ın web sitelerini nasıl anladığının ve derecelendirdiğinin temel bir parçası olduğu için SEO çalışmalarında önemsenmesi gereken konular arasında yer almaktadır.

Arama motorları, Bağlantılar üzerinden özel haritalar oluşturur ve bu haritalar, arama motorlarının bir sitenin kaliteli ya da düşük kalitede olup olmadığını kontrol etmesini sağlar. Bu nedenle bağlantılar Google için sıralamanın bir parçasıdır.

Karşılıklı Bağlantı (Reciprocal Link) Nedir?

Linkler Google için ne ifade ediyor?

Bağlantılar Google için sitelerin ilişkilerini net bir şekilde ifade eder. Bu kapsamda ise;

  • Linkler, sitelerin birbirine nasıl bağlandığını gösterir.
  • Linkler, bir web sitesinin hangi konularla ilgili olduğunu belirlemek için kullanılır.
  • Linkler, spam içerikli sitelerin daha kolay tespit edilmesini sağlar.

Yazılım ve teknolojiyle ilgili siteler, yazılım ve teknolojiyle ilgili diğer sitelere bağlantı verir. Yemeklerle ilgili siteler ise yine yemeklerle ilgili diğer sitelere bağlantı verme eğilimindedir. Bu nedenle verilecek bağlantılarda sitenin ana hedef konularıyla ilgili olunmasına dikkat edilmelidir. Spam konusunda ise Google daha titiz bir inceleme yapar. Spam siteler her tür siteye bağlantı verme potansiyelinde olurken spam olmayan siteler spam sitelere bağlantı vermez. Bu tip kriterler, bağlantı ağının inşa edilmesinde göz önünde bulundurulmaktadır.

Linkler ve sıralama algoritmaları

Linklere göre sıralamaların etkilendiği bilinen algoritmalar var. Ancak Google’ın bu tür algoritmaları nasıl kullandığı keşfedilebilmiş değil. Buna karşın hangi sitelerin spam, hangi sitelerin spam olmadığı Google tarafından net bir şekilde ayırt edilebiliyor.

Bir web sitesinden çıkan giden bağlantılar (gelen bağlantılarla birlikte), bir sitenin sıralamasını etkileyebilir. Bir site başka bir siteye bağlantı aldığında Google tarafından bu bağlantı, siteler için oluşturulmuş bağlantı tablolarına eklenir. Farklı gruplar altında özel bir algoritmaya göre çalışan bu sistem, böylece bağlantılar üzerinden sürekli sitelerin değerlendirilmesini sağlar.

Bu durum çoğu zaman bir güneş sistemi ve samanyolu galaksisine benzetilmektedir. Her bir sitenin güneş sistemi olarak değerlendirildiği bu örneklemede sitenin anasayfası güneş, alt sayfaları ise dünya ve mars gibi gezegenler olmaktadır. Güneş sisteminin içinde bulunduğu samanyolu galaksisi ise site dışındaki diğer tüm siteleri içerisine alır. Örnekte ise Samanyolu galaksisi, web sitenize benzeyen ve aynı konu ile ilgili olan diğer tüm web sitelerini barındırır. Bu nedenle, siteniz otomobil parçaları satan bir e-ticaret sitesiyse, diğer tüm otomobil parçaları e-ticaret siteleri, forumlardan, bloglardan, ürün sitelerinden, üretici sitelerinden, inceleme sitelerinden vb. bağlantılar alabilir. Bu tip güvenli bağlantılar sitenin otoriter olmasını sağladığı gibi sitenin ana hedefinin ve konusunun net bir şekilde anlaşılmasını sağlar.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?