SEO metrikleri, dijital dünyada içeriklerin öne çıkmasına ve görünürlüğünü artırmasında önemli bir yere sahiptir. Arama motorlarında üst sıralara yerleşebilmek için belirli SEO metriklerini uygulamak, web sitelerini ve içerikleri daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar.
Anahtar kelime optimizasyonu, organik trafik, site hızı, iç ve dış bağlantılar, kullanıcı deneyimi ve mobil uyumluluk gibi faktörler, SEO performansını belirleyen önemli unsurlar arasındadır. Bu metrikleri anlamak ve etkili bir şekilde uygulamak, dijital varlıkların online başarısını artırmak için kritik bir öneme sahiptir.
Yazı İçeriği
Organik Trafik
Organik trafik, sitenizin doğal tıklamalar sonucunda aldığı trafiği ifade eder. Site trafiğinizin, tıklama başına ödenen reklamlar veya görüntülü reklamların aksine, ödeme yapmadan SERP (Arama Sonuç Sayfası) üzerinden alınan trafiktir.
Google Analytics’te site genelindeki trafiğinizi analiz edebilirsiniz. Google Search Console’un sağladığı organik tıklamalar hakkında temel verilerle ölçebilirsiniz. Semrush ve Ahrefs gibi daha gelişmiş araçlarla sektörel veya bireysel rakiplerle kıyaslama yapabilir ve işinizle ilgili tüm organik arama ortamını kolayca izleyebilirsiniz.
Organik Tıklama Oranı
Organik tıklama oranı, URL’nizi SERP’de görerek tıklayan kullanıcıların yüzdesini gösterir. Toplam gösterimleri sayfanıza yapılan tıklama sayısına bölerek sonuca ulaşılır. Sayfanızı bulan kaç kullanıcının içeriğe ulaşmak için tıkladığını da bilmelisiniz. Arama yapanların büyük bir yüzdesinin arama sonuç sayfasında URL’nizi tıklaması onları sayfa içeriğinizin sorularına cevap verdiğinize ikna ettiğinize dair büyük bir işarettir.
Meta etiketlerin (meta başlık ve meta açıklama) SEO ile uyumunu kontrol edin. Kullanıcının arama sonucuna tıklamaya teşvik edip etmediğini sorgulayın.
Organik Dönüşüm Oranı
Organik dönüşüm oranı, satın alma veya iletişime geçme gibi işlemleri gerçekleştiren organik ziyaretçilerin yüzdesini temsil eder. Web sitesinde gerçekleştirilen ve işletmeye yönelik farklılık gösteren bir işlemdir. Herhangi sabit bir orana sahip değildi. En yaygın örnekleri ise;
kaydolma, satın alma işlemi yapma ve bir form doldurma işlemidir.
Dönüşüm oranını ölçmek için, Google Analytics üzerinde etkinlik izlemeyi kurarak, aracın dönüşümleri etkili bir şekilde ölçebilmesi ve izleyebilmesi için hedefler belirlemelisiniz.
Arama Görünürlüğü
Arama görünürlüğü, sitenizin kullanıcı açısından SERP’de ne kadar görünür olduğunu ölçer. Anahtar kelimenin hacmine göre görünürlüğü artırmak mümkün olabilir. Google Search Console ile ölçebilirsiniz.
Bir sayfanın SERP’deki görünürlüğü üç faktöre göre hesaplanır:
- Anahtar kelime pozisyonu
- SERP özelliklerine sahipliği
- Ekranın üst veya alt kısmında yer alması
Dizine Eklenen Sayfalar
Dizine eklenen sayfalar, arama motorlarının alanınızın URL’lerinden kaçının dizine eklendiğini gösterir. Dizine eklenmeyen bir sayfa SERP’de görünmez. Bunun nedeni, dizine eklenmesini istememek veya Google’ın bunları teknik bir sorun veya başka nedenlerle dizine eklememesiyle olabilir.
Google Search Console, günlük olarak dizine eklenen ve dizine eklenmeyen sayfalar hakkında bilgi verir. Araç ayrıca size bir sayfanın neden dizine eklenmediğinin sebebi hakkında da bilgi verir.
Tarama İstatistikleri
Google’ın sitenizi ziyaret edip, hangi sayfaları, ne kadar süre ile taraması sonucuna tarama istatistikleri denir. Arama motorları sitenizi sık sık tarar. Ancak hangi sayfalarda, ne zaman ve ne sıklıkta olduğunu ölçemezsiniz. Bu SEO metriklerine Google Search Console üzerinden ulaşabilirsiniz. Google Search Console ile analiz edebilirsiniz. Tarama istatistikleri, sitenizdeki tarama etkinliğini iki parametreye dayandırarak ölçer:
- Tarama İstekleri: Belli bir süre içinde arama motorunun yaptığı tarama isteklerinin toplam sayısı.
- Yanıt Süresi: Bir sayfanın bir tarama isteğine yanıt vermesi ve içeriği alması için geçen süre.