Ana SayfaSEOOrganik arama nedir?

Organik arama nedir?

-

Organik arama nedir sorusunun yanıtını bilenler, SEO çalışmalarında daha başarılı planlamalar yaparak arama motorlarının gücünden yararlanabilir. İşte sizler için hazırladığımız organik arama nedir rehberi.

Arama motoru optimizasyonu (SEO), arama motoru sonuç sayfalarında doğal olarak daha üst sıralarda görünme çalışmasıdır. Bu alana yönelik yapılacak çalışmalar işletmelerin daha fazla kullanıcıya reklam maliyeti olmaksızın ulaşmasını sağlar.

Organik arama, arama motoru sonuçlarında iyi pozisyon alarak bu pozisyonlardan ziyaretçi kazanmayı ifade etmektedir. Organik arama; trafik veya dönüşüm elde etmek için en etkili kanallardan biridir. Çünkü reklam gibi çalışmalar ile arama sonuçlarında yer almak ciddi bir bütçe gerektirir. Organik arama ise ücretsizdir.  Organik arama için, anahtar kelime araştırması ve içeriği optimize etme veya bir kullanıcının web sitesine erişmesini engelleyen teknik sorunları düzeltme gibi birçok stratejiyi kullanabiliriz.

Organik arama nedir, nasıl çalışır?

Organik arama, sonucumuzun arama motoru sonuçlarının ilk sırasında ya da en azından ilk sayfasında görünmesini sağlamak için çeşitli dijital pazarlama stratejilerinden oluşan bir süreçtir. Organik arama kullanmanın en basit yolu, bir kullanıcının belirli bir anahtar kelimeyi veya sorguyu Google’a yazdığında göreceği en alakalı arama sonucunun ne olduğunu düşünmek, araştırmaktır.

Organik arama; anahtar kelime araştırması, içerik oluşturma, içerik optimizasyonu, teknik SEO denetimi ve offline pazarlama stratejileri gibi çeşitli farklı tekniklerden oluşur.  Organik aramanın amacı, kullanıcının web sitenizde ve açılış sayfalarınızda harika bir deneyim yaşamasını ve aradıkları yanıtı almasını sağlamaktır.  İçeriğinizi kullanıcının kalbi ve zihniyle eşleştirebilirseniz, Google’ın çabalarınızı ödüllendirdiğinden ve sayfanızı SERP’lerde daha üst sıralarda gösterdiğinden emin olabilirsiniz.

Web sitenizde harika bir kullanıcı deneyimi yaratmanın birçok farklı yolu vardır. Organik arama üç ana kategoriye ayrılır; alaka düzeyi, keşfedilebilirlik ve yetki.

  • Alaka düzeyi, bir sayfanın temasının ve belirli hedef anahtar kelimelerle ilgili içeriğin alaka düzeyidir.
  • Keşfedilebilirlik, bir sitenin arama motorları tarafından düzgün bir şekilde bulunması ve dizine eklenmesidir.
  • Yetki, sayfanın arama motorlarındaki yetkisidir.

Bu faktörler sitenin daha üst sıralarda yer almasına katkıda bulunabilir.

Organik arama neden önemli?

Organik arama, web siteleri için önemlidir çünkü kullanıcılar Google’da sorulara veya sorunlara yanıt aramak için önemli miktarda zaman harcar. Günümüzde, Google’da her yıl 2 trilyondan fazla arama yapılıyor. Ayrıca, web sitenizin trafiğinin çoğu, farkında olsanız da olmasanız da organik aramadan gelir. Mobilin büyümesiyle birlikte, Google her gün daha önce hiç görmediği sorguların yaklaşık %15-20’sini görüyor.

İster bir oyuncunun en son filmini aramak, ister yeni bir ürün bulmak, ister bir yer arayın… Ya da çevrenize sormaya çekindiğiniz kişisel sorgulamalarınız için akıllı telefonunuzu kullanın…  Buradaki en önemli detay kullanıcıların yolculuğuna başlamak için gittikleri yerin Google olmasıdır. Bu nedenle organik aramaya önem vererek iyi bir profil yaratılması gerekmektedir.

Organik arama çalışmalarına nasıl başlanır?

Öncelik web site içeriğinin alakalı ve keşfedilebilir olduğundan emin olmaktır. Bir sonraki adım ise kullanıcının sesine kulak vermektir. Anahtar kelime araştırması, içerik oluşturmanın temel taşıdır.

İçeriğinizi müşterinin istekleriyle eşleştirmiyorsanız, o içerik değer görmeyecektir. Anahtar kelime araştırması yaparak, yüksek kaliteli içeriğinizin kullanıcılara ulaşmasını sağlayabilirsiniz.  Diğer önemli adım ise temelleri sağlam bir web sitesine sahip olmaktır. Böylece iyi bir pazar araştırması, doğru anahtar kelimelerde iyi bir içerik paylaşmak sizin için iyi Google sıralamalarını getirebilir.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?